Όλη η αλήθεια για τη συμφωνία με την τρόικα

Ο λογαριασμός εξακολουθεί να μην «βγαίνει», η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο και πλέον είναι ισχυρό το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων μετά τις ευρωεκλογές.

Μετά τις πρώτες, πανηγυρικές ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται να υποχωρεί το κλίμα αισιοδοξίας από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Όλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η φαινομενική υποχώρηση των δανειστών έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, που τοποθετείται χρονικά μετά

τις ευρωεκλογές.

Το Βερολίνο υποχωρώντας προσπαθεί να διασώσει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και κυρίως να τους επιτρέψει να πετύχουν ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Στην περίπτωση που επέμεναν στην υλοποίηση των μέτρων που σχεδιάζουν για μετά τις ευρωεκλογές, είναι βέβαιο ότι δεν θα περνούσαν από τη Βουλή, αλλά και θα οδηγούσαν σε ένα αποτέλεσμα που θα απονομιμοποιούσε την κυβέρνηση.

Όπως όλα δείχνουν το κλίμα ευφορίας δεν έχει συνέχεια αφού:

- H συμφωνία για τις τράπεζες χαρακτηρίζεται σκάνδαλο από την αντιπολίτευση αλλά και επιχειρηματικούς κύκλους. Η συζήτηση και η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στη Βουλή ενδέχεται να αφήσει βαθιές πληγές στην κυβέρνηση, ενώ υπάρχει και ένα πέπλο μυστηρίου σχετικά με τη στάση και τις πραγματικές προθέσεις του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

- Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος πιθανόν ίσως και αύριο να ανακοινώσει την παραίτηση του, εκφράζοντας τη διαφωνία του για τη συμφωνία με τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλατος.

- Οι δανειστές μιλούν πλέον ξεκάθαρα για νέα φορολογικά μέτρα το 2015, τα οποία πιθανόν έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά για ευνόητους λόγους δεν ανακοινώνονται. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ανοίξει ξανά το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και των 15.000 νέων απολύσεων στο δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κόκκινα δάνεια πολλαπλασιάζονται και αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενώ στο μεσοδιάστημα θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές οι στρόφιγγες των τραπεζών.

Ο λογαριασμός συνεχίζει να μην βγαίνει, η ανεργία δεν υποχωρεί, τα ληξιπρόθεσμα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται, οι εξαγωγές μειώνονται αλλά ο στρουθοκαμηλισμός και η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου καλά κρατούν.

Μία παράμετρος που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις είναι η όξυνση των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση και οι κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν και από τις δύο πλευρές. Παράπλευρη απώλεια αυτών των κυρώσεων θα είναι και η Ελλάδα αφού μπορεί να δει το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία να μειώνεται δραματικά.

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις όλων για το πρόβλημα του χρέους. Οι Γερμανοί δεν θέλουν να ακούνε ούτε λέξη για ''κούρεμα'' ενώ δεν δείχνουν και ιδιαίτερα πρόθυμοι να συζητήσουν ακόμα και την επιμήκυνση των δανείων. Αντίθετα έχουν επιλέξει να ωθούν τη χώρα να συνεχίσει να δανείζεται από ιδιώτες πλέον με την εγγύηση της ΕΚΤ, μόνο και μόνο για να παίρνουν τα λεφτά τους από τις δόσεις των δανείων.

Μετά τις ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος στις αγορές για νέα δανεικά, που είναι ήδη συμφωνημένη με την JP Morgan.

Το ερώτημα είναι «σε τι ελπίζει η κυβέρνηση;»

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό στόχο, να αγοράζει χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός είχε απειλήσει ευθέως την κυρία Μέρκελ με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών παράλληλα με τις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που απαιτούσε σκληρά μέτρα. Και της είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση ότι μετά από αυτές τις εκλογές, το πιο πιθανό ήταν να έχει να κάνει με τον κ. Τσίπρα.

Με την ενδιάμεση αυτή συμφωνία, η οποία ουσιαστικά είναι ένα μορατόριουμ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές μέχρι τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση ελπίζει να πετύχει ένα αποτέλεσμα που θα της επιτρέψει να συνεχίσει.

Οι στόχοι είναι:
- Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ να μην είναι πάνω από 3 μονάδες και ο Σύριζα να είναι κάτω από το 27% των εκλογών του 2012.
- Το ΠΑΣΟΚ να κρατηθεί στο 5-6% και να μην εξαερωθεί.
- Το «Ποτάμι» να συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αποσπώντας ψηφοφόρους που υπό άλλες συνθήκες θα πήγαιναν στο ΣΥΡΙΖΑ ή σε άλλα αντισυστημικά κόμματα και μελλοντικά να αποτελέσει και εταίρο σε ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται νέα μέτρα

Είναι καλά στημένο το παιχνίδι

Έτσι θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα

Αυτή είναι η συμφωνία με την τρόικα

Πώς «κόπηκε» το πρωτογενές πλεόνασμα!

Keywords
Τυχαία Θέματα