Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Ομάδας του ΟΗΕ στη χώρα μας

Με επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κοινής Περιβαλλοντικής Επιτροπής του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Σημαντικές προτάσεις αρωγής της χώρας μας στα θέματα πολιτικής προστασίας από τους ειδικούς.

Να βοηθήσουν έμπρακτα την Ελλάδα στην καλύτερη οργάνωση της πρόληψης και της αντιμετώπισης φυσικών και περιβαλλοντικών καταστροφών δεσμεύτηκαν οι εμπειρογνώμονες

του ΟΗΕ για τις περιβαλλοντικές κρίσεις, που συνεδρίασαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στην Αρχαία Ολυμπία και περιηγήθηκαν σε πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, μετά από πρόσκληση της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου.

Η ομάδα των ειδικών την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε αρχικά τον Κρόνιο Λόφο στην Αρχαία Ολυμπία. Κατόπιν, ενημερώθηκε από άνδρες του μοναδικού πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής στα Κρέστενα για τις περικοπές που δυσχεραίνουν το ήδη δύσκολο έργο τους σε μια δασοσκεπή περιοχή χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι εμπειρογνώμονες ενημερώθηκαν, επίσης, για τη δύσκολη πορεία αποκατάστασης του μοναδικού οικοσυστήματος του Καϊάφα και συνομίλησαν με τους κατοίκους της Αρτέμιδας και της Μακίστου, που τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό, αλλά και εξηγώντας τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν τέσσερα χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές.

Οι ειδικοί της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κοινής Περιβαλλοντικής Επιτροπής του ΟΗΕ για περιβαλλοντικές κρίσεις, με επικεφαλής τον Κρις Ντάικενς, εξέφρασαν τον σεβασμό τους για τα θύματα των πυρκαγιών του 2007, για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών, αλλά και για το δύσκολο έργο όσων εργάζονται για την πολιτική προστασία και υποσχέθηκαν να προωθήσουν την εγκατάσταση Περιφερειακού Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας, αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας στις ελληνικές αρχές, που έχουν ως αντικείμενο την πολιτική προστασία.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας Δρ. Ζαν-Πιερ Νανά δεσμεύθηκε να εντάξει και την Ελλάδα μεταξύ των δέκα χωρών που θα αποκτήσουν Περιφερειακό Εκπαιδευτικό Κέντρο σωμάτων Πολιτικής Προστασίας. Υποσχέθηκε επίσης, να βοηθήσει την Ελλάδα με τη δημιουργία «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης», αλλά και με την ενίσχυσή της σε εκπαίδευση και σε εθελοντές.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κ. Ρενέ Νάινχαουζ δεσμεύθηκε να παράσχει στα εθελοντικά σώματα προστασίας της Ηλείας, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο Σώμα πολιτικής προστασίας το ζητήσει, τεχνικές συμβουλές καθώς και οδηγίες που ο διεθνής οργανισμός «Search and Rescue Advisory Group» διαθέτει, με στόχο την καλύτερη οργάνωσή τους.

Ο κ. Νάινχαουζ επεσήμανε ότι πρέπει τώρα, που η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες να προετοιμαστεί. «Συστήνουμε να γίνονται τουλάχιστον δύο μεγάλες ασκήσεις το χρόνο και η προετοιμασία να ξεκινά από τον δήμο, την περιφέρεια και από το κράτος συνολικά. Η πρόληψη είναι πάνω από όλα. Η πρόληψη σώζει ζωές, σώζει το περιβάλλον και μας γλιτώνει

Keywords
Τυχαία Θέματα