Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Δέκα ερωτήματα & απαντήσεις
Και όπως είναι γνωστό, τέτοιες ημέρες, αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για αφύπνιση και για εγρήγορση αναφορικά με την υγεία μας.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και λένε πάντα την αλήθεια: 584.600 συμπολίτες μας πάσχουν σήμερα από διαβήτη, ενώ έως το 2035 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τους 694.520. Εκτιμάται ότι 698.520 ενήλικες υποφέρουν από διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, μια προδιαβητική κατάσταση.
Περίπου το 24-30% όλων των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 αγνοούν την
1.- Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον διαβήτη;
- Άτομα που δεν γυμνάζονται τακτικά αλλά ζουν καθιστική ζωή, που δεν ακολουθούν σωστή και μετρημένη διατροφή, που έχουν περιττό σωματικό βάρος και ειδικά κεντρική παχυσαρκία, αλλά και που έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που αποτελεί και των 90% των περιστατικών με διαβήτη.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 έχει πολύ μικρότερη συχνότητα και η εμφάνισή του δεν σχετίζεται με απόλυτα ξεκάθαρες αιτίες.
2.- Ο διαβήτης είναι κληρονομικός;
- Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με κληρονομικότητα που ενισχύεται σημαντικά εφόσον συνυπάρχουν οι ανωτέρω παράγοντες κινδύνου. Αντίθετα για τον Διαβήτη τύπου 1 δεν αναφέρεται κληρονομικότητα.
3.- Ποιες είναι οι διαφορές του Διαβήτη τύπου 1 και του Διαβήτη τύπου 2
- Ο Διαβήτης τύπου 1 είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο ο οργανισμός για άγνωστη αιτία αντιλαμβάνεται ως ξένα τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και τα καταστρέφει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη έκκρισης ινσουλίνης και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1. Από την πρώτη στιγμή το άτομο που θα εμφανίσει διαβήτη τύπου 1 θα χρειαστεί να ακολουθήσει θεραπεία με ινσουλίνη, για να υποκαταστήσει την ορμόνη που παράγουν τα β-κύτταρα που έχουν πλέον καταστραφεί. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδική ή νεαρή ηλικία.
Ο Διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται αρχικά από αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκα άτομα και σταδιακά οδηγεί σε ελλιπή έκκριση ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2 εξελίσσεται πολύ πιο αργά, χρειάζεται χρόνια για να εκδηλωθεί κλινικά και σε αυτή την περίπτωση όμως έχουμε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η θεραπεία γίνεται αρχικά με άλλους αντιδιαβητικούς παράγοντες αλλά μετά από μερικά χρόνια θα χρειαστεί και σε αυτή την περίπτωση θεραπεία με ινσουλίνη. Ωστόσο το χρονικό διάστημα μέχρι την έναρξη αγωγής με ινσουλίνη ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή και παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση.
Ο Διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας αν και ο σημερινός ανθυγιεινός τρόπος ζωής οδηγεί στην εμφάνισή του σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Μάλιστα στην Ελλάδα που έχει από τα χειρότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, εμφανίζονται σποραδικά περιστατικά διαβήτη τύπου 2 και σε παιδιά.
4.- Πώς δεν θα εκδηλώσετε ποτέ σακχαρώδη διαβήτη;
- Μακάρι να υπήρχε μια απόλυτη απάντηση στην ερώτηση αυτή. Πάντως είναι στο χέρι του καθενός μας να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 ακολουθώντας υγιεινή ζωή με σωστή διατροφή, άσκηση και χωρίς κάπνισμα. Για το διαβήτη τύπου 1 δεν υπάρχει κάποιος σαφής τρόπος πρόληψης, ευτυχώς όμως είναι σπάνιος. Σύμφωνα με παλιότερες εκτιμήσεις τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 αντιστοιχούν στο 0,3% του πληθυσμού της Ελλάδας ενώ δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 300-400 τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο.
5.- Το κόστος του διαβήτη στην εποχή μας, είναι πράγματι τόσο μεγάλο όπως αναφέρουν και είναι όχι μόνο κοινωνικό, αλλά και οικονομικό;
- Το κόστος του διαβήτη είναι πραγματικά τεράστιο γιατί εμφανίζεται σε πολύ μεγάλες ομάδες πληθυσμού και γιατί δημιουργεί χρόνιες επιπλοκές που ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος αντιμετώπισης. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 55% του συνολικού κόστους για το σακχαρώδη διαβήτη δαπανάται στην αντιμετώπιση των επιπλοκών.
Ενδεικτικά υπολογίζεται ότι το άμεσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή με διαβητικό πόδι είναι περίπου 6.143 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το έμμεσο κόστος, δηλαδή ανικανότητα για εργασία, επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου κτλ, ενώ το κόστος θεραπείας του απλού διαβητικού ασθενούς είναι 5 φορές μικρότερο, δηλαδή 1.299 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο κόστος από τα έλκη στη χώρα μας ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Γενικά, εκτιμάται ότι η εμφάνιση επιπλοκών τετραπλασιάζει το κόστος του διαβήτη.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτο και στο εξωτερικό: στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι δαπανώνται κάθε χρόνο περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τις παθήσεις του διαβητικού ποδιού, με το συνολικό ετήσιο κόστος του σακχαρώδη διαβήτη να αγγίζει τα 116 δισεκατομμύρια δολάρια.
Για την πρόληψη ή τον περιορισμό των χρόνιων επιπλοκών η καλύτερη λύση είναι όσο γίνεται καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Προσέχοντας το σάκχαρό μας θα αποφύγουμε τις οδυνηρές συνέπειες των επιπλοκών. Η οικονομικότερη διαχείριση του διαβήτη είναι η ρύθμιση του ασθενούς.
6.- Όμως και ο ακρωτηριασμός – ο οποίος συγκαταλέγεται στις επιπλοκές από την νόσο του διαβήτη, αποτελεί επίσης ένα σοβαρότατο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα.
- Ο ακρωτηριασμός είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη και σχεδόν πάντα οφείλεται στην κακή ρύθμιση του σακχάρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα και στην κακή φροντίδα των ποδιών των ατόμων με διαβήτη. Για την πρόληψη των ακρωτηριασμών απαιτείται σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των ατόμων με διαβήτη αλλά και των γιατρών που τους φροντίζουν (ώστε να διαγιγνώσκουν έγκαιρα τυχόν πρόβλήματα) καθώς και οργάνωση ειδικών ιατρείων διαβητικού ποδιού που μπορούν να μας βοηθήσουν να τον αποφύγουμε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (I.D.F.), το 70% των ακρωτηριασμών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το ένα ή και τα δύο πόδια σε σύγκριση με άλλους.
Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στον ακρωτηριασμό είναι τα έλκη των κάτω άκρων. Υπολογίζεται ότι 300.000 άτομα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ελκών των κάτω άκρων, ενώ το 25% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος έστω και μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στατιστικά, 1.000.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη παγκοσμίως αναγκάζονται να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό ενός άκρου τους σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, υπολογίζεται ότι το 4-5% των διαβητικών ασθενών εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου 50.000 άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 3.000 ακρωτηριασμοί κάτω άκρων σε ετήσια βάση.
7.- Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές για τους διαβητικούς που θα τους προστατεύσουν από τον ακρωτηριασμό των ποδιών;
- Καθημερινή παρακολούθηση των κάτω άκρων, σωστά υποδήματα που δεν καταπονούν τα πόδια, καλή καθαριότητα των ποδιών και τακτική εξέταση από τον γιατρό για τη διαπίστωση ελκών ή μείωσης της αισθητικότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι μια επιπλοκή του διαβήτη είναι η νευροπάθεια που οδηγεί σε μειωμένη αισθητικότητα κυρίως στα κάτω άκρα με αποτέλεσμα να μη γίνονται έγκαιρα αντιληπτά τα έλκη στα πόδια.
Μάθετε περισσότερα για τον Διαβήτη στο Onmed.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πέρασαν τα χρόνια...Δείτε πόσο πολύ έχει αλλάξει σήμερα ο Ανδρέας Μικρούτσικος [photo]
- Ηλεκτροσόκ: Το πρόσωπο του Σωκράτη, πάνω σε βράχο του κομήτη Τσούρι!!!
- Το θρίλερ με το σκελετό της Αμφίπολης - Από τον Αλέξανδρο στο Νέαρχο
- «Κερκόπορτα» για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο
- Προβλήματα και αλλαγές της της “μέσης ηλικίας”
- Κύμα κακοκαιρίας σάρωσε τη νύχτα την Αττική
- 15 Νοεμβρίου: 31 χρόνια ψευδοκράτους στα κατεχόμενα
- Τρισδιάστατη απεικόνιση του πρώιμου Σύμπαντος
- Περιμένοντας την... σειρά τους για μια ρύθμιση οι τρίτεκνοι δανειολήπτες του ΟΕΚ
- Δες ποιο αγαπημένο αξεσουάρ των 90s επέστρεψε στη μόδα!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Μελέτη– κόλαφος για τις «διασυνδέσεις» της Τουρκίας με το ΙΚ
- Εύβοια: Κεραυνός σκότωσε 30χρονο ποδοσφαιριστή στο γήπεδο
- M. Zαμπίδης: Η φωτογραφία που... γκρέμισε το διαδίκτυο
- Τα πιο επικίνδυνα νησιά του πλανήτη!
- Από την πασαρέλα στα ράλι (Video+Photos)
- Βαρεθήκατε τα παλιά σας μποτάκια; Μεταμορφώστε τα άμεσα!
- Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εξαίρεση του ΕΝΦΙΑ
- Νέο μυστήριο γύρω από το φύλο του νεκρού της Αμφίπολης
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Δέκα ερωτήματα & απαντήσεις
- Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών (14/11) εφημερίδων

- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Δέκα ερωτήματα & απαντήσεις
- Νέο μυστήριο γύρω από το φύλο του νεκρού της Αμφίπολης
- Φοιτητές κατέλαβαν το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ
- Βαρεθήκατε τα παλιά σας μποτάκια; Μεταμορφώστε τα άμεσα!
- AJ Foyt: Στο νοσοκομείο για τριπλό bypass
- Η σιωπη των αμνών: Φωτογραφίες από τα γυρίσματα της ταινίας
- Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα λάθη του ΕΝΦΙΑ
- Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών (14/11) εφημερίδων
- ΗΠΑ: Το κονγκρέσο «κόβει» τη σύνταξη των ναζί
- M. Zαμπίδης: Η φωτογραφία που... γκρέμισε το διαδίκτυο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός είναι ο Ελληνας street artist που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο -Το Βυζάντιο συναντάει το σήμερα [εικόνες]
- Θρίλερ με τη μπαταρία του Philoe -Ισως να μην διαρκέσει μέχρι την Κυριακή [εικόνες]
- Ημερήσια πρόγνωση Αριθμολογίας για σήμερα, 14 Νοεμβρίου
- Πάτρα: Οι έντονες βροχοπτώσεις άφησαν πίσω τους "βομβαρδισμένους" δρόμους - ΦΩΤΟ
- Πάτρα: Τα εφημερεύοντα φαρμακεία σήμερα, Παρασκευή 14 Νοεμβρίου
- Απόλλωνας: Προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ οι Νεανίδες
- Hλεία: Συνελήφθησαν Τούρκοι για παράνομη παραμονή στη χώρα
- Μικρές αυξήσεις στις συντάξεις από Δεκέμβριο
- Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Ο καιρός σήμερα και το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα