Πακιστάν: Παιδιά θετικά στον HIV μετά από μετάγγιση αίματος

Τουλάχιστον 10 παιδιά από το Πακιστάν που υποβάλλονταν σε μεταγγίσεις αίματος βρέθηκαν θετικά στον ιό HIV, την ώρα που ένας…

«Τα παιδιά, ηλικίας 5- 16 ετών, υποβάλλονταν συχνά σε μεταγγίσεις αίματος, στο πλαίσιο της θεραπείας για την αιματολογική νόσο της μεσογειακής αναιμίας», ανέφερε η καθηγήτρια Γιασμίν Ρασίντ, γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Συλλόγων για τους Πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία του Πακιστάν, μίας κοινοπραξίας φιλανθρωπικών εταιρειών που προσφέρει

τα χρήματα για τις μεταγγίσεις αίματος σε 22.000 παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα υγείας του Πακιστάν είναι διάτρητο και δεν χρηματοδοτείται επαρκώς, ενώ μπορεί η νομοθεσία να ορίζει ότι το αίμα που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πρέπει να εξετάζεται για το ενδεχόμενο μόλυνσης, ωστόσο «η επιβολή του νόμου είναι χαλαρή», υποστήριξε ο Τζαβέντ Άκραμ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Πακιστάν.

«Οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες δωρητές αίματος είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών» κατήγγειλε, συμπληρώνοντας: «Νομίζω ότι τα κρούσματα αυτά ενδεχομένως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Πρόκειται για σκάνδαλο».

Από την πλευρά της, η Σάιρα Αφζάλ Ταράρ, υπουργό; Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Πακιστάν ανέφερε: «Είναι σοκαριστικό. Ζήτησα να συνταχθεί μία έκθεση για αυτό το περιστατικό».

Στο μεταξύ, πολλά παιδιά έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος κάθε δύο εβδομάδες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσής τους σε μολυσμένο αίμα.

Σύμφωνα με τον Άκραμ, 16 παιδιά στα οποία έχουν γίνει μεταγγίσεις, βρέθηκαν μέχρι στιγμής θετικά στον ιό HIV.

«(...) Άνθρωποι δίνουν μάχη εναντίον μιας ανίατης ασθένειας και εσείς τους μολύνετε με μια άλλη ανίατη ασθένεια. Οι υπεύθυνοι αυτής της μόλυνσης πρέπει να τιμωρηθούν και να τους επιβληθούν αυστηρές ποινές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η Ρασίντ ανέφερε επίσης πως η οργάνωσή της ενημερώθηκε ότι οι εξετάσεις τουλάχιστον 10 παιδιών στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και την περιοχή της Λαχόρης (ανατολικά) έδειξαν ότι είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει πόσα παιδιά έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις μέχρι στιγμής.

«Τα παιδιά αυτά χρειάζονται απεγνωσμένα αίμα, πηγαίνουν σε πολλά κέντρα» για να τους γίνονται μεταγγίσεις, εξήγησε, καταλήγοντας:
«Είναι επομένως δύσκολο να γνωρίζουμε πιο ιατρικό κέντρο ευθύνεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα