Παρέμβαση Πεπόνη για τα ενοίκια των δημόσιων κτιρίων

Την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη προκάλεσε δημοσίευμα Κυριακάτικης εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο 21 ακίνητα του δημοσίου μένουν ανεκμετάλλευτα, την ίδια στιγμή που ξοδεύονται 5 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο για τα ενοίκια των γραφείων που στεγάζουν 8 από τις 16 ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές.

Ο κ. Πεπονής ανέθεσε στον αναπληρωτή του οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με ερευνώμενο αδίκημα, αυτό της απιστίας στην υπηρεσία, το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής", τα περισσότερα κτίρια βρίσκονται

στο κέντρο της πρωτεύουσας όπου τα ενοίκια γραφείων είναι υψηλά, παρά τη μείωση 20% που πέτυχε το δημόσιο για όλα τα κτίρια που ενοικιάζει.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη συνεχίζει να πληρώνει μισθώματα για το πολυτελές ακίνητο που βρίσκεται πίσω από το Χίλτον, στην οδό Χατζηγιάννη Μέξη 5, ενώ το εντυπωσιακό στοιχείο της ιστορίας είναι ότι τα περίπου 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο που δίνονται για τη μίσθωση γραφείων στο συγκεκριμένο κτίριο, γεμίζουν τα... παγκάρια της Μονής Βατοπεδίου καθώς διαχειριστής του ακινήτου ως επικεφαλής του μοναστηριού είναι ο προφυλακισμένος ηγούμενος Εφραίμ.

Αλλά και το ΑΣΕΠ, που επί χρόνια φροντίζει για τη διαφάνεια στην επιλογή προσωπικού, πληρώνει πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ τον μήνα ή κοντά στα 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο για το κτίριο στην οδό Πουλίου.

Περί τα 41.000 ευρώ είναι τα ενοίκια για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, 20.543 ευρώ για το ΕΣΡ, 14.000 ευρώ για τα γραφεία του Συνηγόρου του Καταναλωτή και 11.800 ευρώ για τη στέγαση της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση στη λεωφόρο Συγγρού.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων, «έχουν γίνει ακόμη και πολιτικές παρεμβάσεις για να μη φύγουν δημόσιες υπηρεσίες από συγκεκριμένα κτίρια. Κι αυτό, μόνο και μόνο για την εξυπηρέτηση ρουσφετιών, για να μη χάσει ο ιδιοκτήτης τα σίγουρα ενοίκια του Δημοσίου».

Αξίζει να σημειωθεί, αν και πριν από ένα χρόνο, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κατέθεσε κατάλογο με 21 ακίνητα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και τα οποία ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία ή είναι εθνικά κληροδοτήματα, εντούτοις αυτή παρέμεινε στα... χαρτιά. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι τα εξής:

Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο ΤΕΑΔΥ) - 2.087 τ.μ.

Αξαρλιάν 7 (ΙΚΑ) - 864 τ.μ.

Βουλής 8-10 (ΟΑΕΕ) - 2.577 τ.μ.

Βουλής 6 (ΙΚΑ) - 1.444 τ.μ.

Ακαδημίας και Ζαλοκώστα (ΚΕΔ)

Σταδίου 58 (ΤΕΑΔΥ) - 2.196 τ.μ.

Μενάνδρου 27-29 (ΙΚΑ) - 662 τ.μ.

Ιουλιανού 36 (Ταμείο Αστυνομικών) - 2.524 τ.μ.

Μενάνδρου 48 (ΙΚΑ) - 1.316 τ.μ.

Κουμουνδούρου 23 (ΕΤΑΠΜΜΕ) - 1.142 τ.μ.

Βουλής 2 (κληροδότημα)

Καποδιστρίου (Α΄ Βοηθειών)

Αγίου Κωνσταντίνου 43 (ΕΤΑΑ) - 1.910 τ.μ.

Σωκράτους 65-67 (ΤΕΑΙΤ) - 7.809 τ.μ.

Πειραιώς 22 (ΤΕΑΙΤ) - 1.573 τ.μ.

Φιλελλήνων και Ξεν

Keywords
Τυχαία Θέματα