Πέρασε από το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ο προϋπολογισμός λιτότητας

Το κοινοβούλιο της Ολλανδίας ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης τον προϋπολογισμό λιτότητας που προβλέπει την μείωση του ελλείμματος το 2013 ώστε να εκπληρώσει τα όρια τα οποία έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, όπως μετέδωσε το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP και ανέφεραν ολλανδικά ΜΜΕ στο Διαδίκτυο.

Το Εργατικό Κόμμα (PvdΑ), η αξιωματική αντιπολίτευση, καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων, το κόμμα των Φιλελεύθερων (VVD) και οι Χριστιανοδημοκράτες

(CDA), τα κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, κατέληξαν σε συμφωνία με τρία κόμματα της αντιπολίτευσης: τους οικολόγους, τη Χριστιανική Ένωση και το κεντρώο D66.

Η άτυπη συμμαχία των πέντε κομμάτων ελέγχει 77 από τις 150 έδρες στη βουλή και εξασφάλισε μια προσωρινή πλειοψηφία.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Εργατικών Ντίντερικ Σάμσον δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού. "Δεν είναι αυτός ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης. Είμαστε εναντίον αυτού του σχεδίου", είπε.

Ο Σάμσον πρόσθεσε πως το PvdΑ "προτίθεται να κάνει συμβιβασμούς, αλλά πάντοτε για χάρη των ανθρώπων με μικρούς μισθούς, ανθρώπων που παίρνουν κρατικές συντάξεις, ανθρώπων που έχουν μια δουλειά και φοβούνται μην την χάσουν".

"Θα κατανεμηθούν δίκαια οι περικοπές;", διερωτήθηκε ο Ρούτε. Εξέφρασε εξάλλου την έντονη διαφωνία του για την "αχρείαστη" απόφαση να αυξηθεί το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης.

Αν και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί όλες οι λεπτομέρειες για τον ολλανδικό προϋπολογισμό λιτότητας, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS ανέφερε πως οι φοροαπαλλαγές για δάνεια και υποθήκες είναι ανάμεσα σε αυτά που πρόκειται να τροποποιηθούν, ενώ το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα αυξηθεί για τους πολίτες, όπως και ο φόρος προστιθέμενης αξίας στις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών. Στα μέτρα περιλαμβάνεται ακόμη και το πάγωμα των μισθών πολλών δημοσίων υπαλλήλων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι οι δημόσιες δαπάνες χρειάζεται να περικοπούν κατά περίπου 14 δισ. ευρώ ώστε να ελεγχθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, που αναμένεται να φτάσει το 4,5% του ΑΕΠ το 2013—πολύ πάνω από το 3% που είναι το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ. Ο Ρούτε χαρακτήρισε την έκβαση της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας ένα "φανταστικό αποτέλεσμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα