ΠΙΣ: Μαζί με τη δραστική και η εμπορική ονομασία

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαφωνεί με την εκχώρηση της ιατρικής ευθύνης σε αναρμόδια πρόσωπα

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Με πειθαρχικά μέτρα θα αντιμετωπίσουν οι ιατρικοί σύλλογοι όσα μέλη τους δεν συμμορφωθούν στην αρχή που αξιώνει ότι όλα τα φάρμακα χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Την τακτική αυτή επιλέγουν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ώστε να τηρηθεί κατά γράμμα η νέα εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ σχετικώς με τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Η τροποποιητική

εγκύκλιος αποτελεί τη βάση για να προκύψει μια πραγματική μεταρρύθμιση από την οποία θα πρέπει να συνεργαστούν άπαντες με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας, επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος του ιατρικού κόσμου. Την ίδια στιγμή πάντως, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί την ανάκληση και της δεύτερης εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ θεωρώντας ότι «η ιατρική ευθύνη εκχωρείται σε πρόσωπα αναρμόδια να λάβουν αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια Υγεία».

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΠΙΣ, οι γιατροί πρέπει να εξακολουθήσουν και να αναγράφουν παράλληλα με τη δραστική και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου στο οποίο έχουν εμπιστοσύνη, τόσο στα σχόλια της συνταγής, όσο και στο βιβλιάριο του ασθενή.

«Η συνιστώμενη αγωγή, όπως ο νόμος ορίζει, είναι έργο αποκλειστικά του ιατρού διότι οι ιατροί έχουν την αποκλειστική ευθύνη της περίθαλψης των ασθενών», αναφέρεται επί λέξει στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Αυστηρά μέτρα σε γιατρούς

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει προς τα 28 χιλιάδες μέλη του ότι πρέπει να ενημερώνουν για όλες τις περιπτώσεις που φαρμακοποιοί ή βοηθοί φαρμακείου χορηγούν συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα απέναντι στην παράνομη αυτή πράξη που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση, έχει δοθεί εντολή για τον πειθαρχικό έλεγχο γιατρών σε περίπτωση που συνταγογραφήσουν σκευάσματα «στο πλαίσιο αυτοΐασης ή καθ' υπόδειξη του φαρμακοποιού».

Τα στελέχη του ΙΣΑ επαναλαμβάνουν ότι «ο φαρμακοποιός δεν είναι ο θεράπων γιατρός και δεν μπορεί να ελέγξει την κλινική αποτελεσματικότητα του χορηγούμενου σκευάσματος, δεν μπορεί να αξιολογήσει τις κλινικές ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος, δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες του χορηγούμενου σκευάσματος».

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η θεραπεία του ασθενή αποτελεί ιατρική ευθύνη του θεράποντα γιατρού και αυτό είναι ένα Αξίωμα που πρέπει να είναι σεβαστό και μην καταστρατηγείται από κανέναν.

Διαβάστε επίσης:

Έκανε πίσω ο ΕΟΠΥΥ και διόρθωσε την εγκύκλιο για τη δραστική ουσία

Απόσυρση της εγκυκλίου Μπραβάκου απαιτεί ο ιατρικός κόσμος

Να ανακληθεί άμεσα η εγκύκλιος για τη δραστική

Keywords
Τυχαία Θέματα