Πιθανή η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το Κυπριακό

Την ανάγκη διασφάλισης της ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης γύρω από το Κυπριακό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Αναφορικά με τηνπρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Πάνου Καμμένου για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα γίνει μια συζήτηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αν μια τέτοια διαδικασία διευκολύνει σε κάτι.

Σημείωσε επίσης ότι «την τύχη του, ο κυπριακός λαός την κρατάει στα χέρια του, γιατί η απόφαση θα ληφθεί με δημοψήφισμα από τους ίδιους τους κύπριους πολίτες» και άρα, όπως είπε, «πρέπει να του διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις μίας απόφασης η οποία έχει συνείδηση του ιστορικού βάρους της».

Στόχος μας, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι «να αναδεικνύεται πάντα το κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, εισβολής, κατοχής, να αναδεικνύονται οι ευθύνες που υπάρχουν, αλλά να ανοίγεται και μία προοπτική για μια λύση σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με το κοινοτικό κεκτημένο».

«Είμαστε ακόμη στην αρχή, θέλει πολλή δουλειά, πολλή προσπάθεια, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρόεδρο Αναστασιάδη και στις ηγεσίες των δύο Κοινοτήτων», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «σε καμία περίπτωση η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος».

Για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, επισημαίνοντας τις «συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες» του ΥΠΕΞ προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλιστεί εμπράκτως ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον.

Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων», αλλά και «πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο».

«Θέλουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των άλλων μεσογειακών χωρών, που θα θέλαμε να είναι πιο δυναμικά κοντά μας, αλλά ακόμη και μόνη της η Ελλάδα καταβάλλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται στο όνομα του ελληνικού λαού και θα έχουμε όλες τις εγγυήσεις που πρέπει για τον ανεκτίμητο πλούτο της Μεσογείου», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα