Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν από αλλαγές στη φορολογία ακινήτων

Πέντε ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με βασική αρχή «μεταφορά του βάρους στη κατοχή και ελάφρυνση στην αγορά» προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την «Ημερησία», το νέο φορολογικό καθεστώς για τα ακίνητα που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 περιλαμβάνει:

Κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και του ειδικού τέλους στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) και συγχώνευσή τους σε έναν ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο φόρος θα έχει
ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο μόνο για τη πρώτη κατοικία (100.000 ευρώ αντικειμενική αξία) και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας. Η κλιμάκωση και οι συντελεστές θα είναι τέτοιοι ώστε να έχουν τουλάχιστον ισοδύναμο εισπρακτικό αποτέλεσμα με αυτούς που καταργούνται πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να φέρνει στο δημόσιο ταμείο το λιγότερο 3 δις. ευρώ. Για παράδειγμα φορολογούμενος που πλήρωσε φέτος για το τέλος ακινήτων και τον ΦΑΠ 3.000 ευρώ θα πληρώσει τουλάχιστον τα ίδια και το 2013. Ελάφρυνση θα έχουν μόνο οι ιδιοκτήτες με κύρια κατοικία μικρής επιφάνειας και σε περιοχή με χαμηλή αντικειμενική αξία καθώς θα εμπίπτουν στο αφορολόγητο όριο. Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται και σε ακίνητα τα οποία σήμερα απαλλάσσονται όπως τα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού εκτάσεις. Το σενάριο προβλέπει ότι θα υπαχθούν ακόμη και τα αγροτεμάχια και οι εκτάσεις με φωτοβολταϊκά συστήματα. Απαλλαγή θα έχουν μόνο οι εκτάσεις που ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα . Για την τόνωση της οικοδομής θα μειωθούν δραστικά οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α) με το βασικό σενάριο να προβλέπει τους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 3%-4% από 8%-10% που είναι σήμερα ανάλογα με την αξία του ακινήτου ενώ υπάρχουν και προτάσεις για μεγαλύτερη μείωση του φόρου στο 1%-2%. Στο αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας δεν εξετάζονται αναπροσαρμογές ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση της φορολογίας για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων υψηλής αξίας. Με στόχο την μείωση του φορολογικού βάρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων προωθείται και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε κάτω από 20% από 23% που είναι σήμερα αλλά για την υλοποίηση του μέτρου απαιτείται η έγκριση της Ε.Ε. Θα καταργηθούν τα ισχύοντα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες καθώς με την κατάρτιση του νέου περιουσιολογίου και το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η εφορία θα έχει πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου και θα υπολογίζει με απλές και συνοπτικές διαδικασίες τη φοροδοτική ικανότητα του.

Πάντως κλειδί στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι οι αντικειμενικές αξίες που σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό θα εξομοιωθούν με τις αγοραίες τιμές και θα αναπροσαρμόζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να ακολουθούν τις εξελίξεις στην κτηματαγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα