Ποιος θα είναι ο ρόλος του Πάγκαλου

Με προσεχτικές εμφανίσεις και δηλώσεις περνάει η κρίση στο ΠΑΣΟΚ για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.

Όπως και το 2007 έτσι και σήμερα ο κ. Πάγκαλος αποφεύγει να βγει μπροστά και να εκφραστεί δημοσίως, είτε επειδή εργάζεται στο παρασκήνιο, είτε επειδή περιμένει να δει σε ποιον υποψήφιο θα κλείσει η προτίμηση των μελών του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι σήμερα, τα δεδομένα για τον κ. Πάγκαλο είναι τα εξής:

Έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της επιρροής τουΕξακολουθεί
να κρατάει αποστάσεις από τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο ΒενιζέλοΟ λόγος του είναι «μεταρρυθμιστικός» και πολλοί θεωρούν ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην τριάδαΣτηρίζει την ασφαλή έξοδο του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου ΠαπανδρέουΔεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος στην επόμενες εθνικές εκλογές

Ο κ. Πάγκαλος ανήκει στην παλιά φρουρά, η οποία έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στα δημόσια πράγματα με τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980. Σήμερα είναι ο μόνος από εκείνη την ομάδα που συμμετέχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ άντεξε στην θέση του αντιπροέδρου τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί, έτσι, τον παράγοντα εκείνο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην μετάβαση του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του μνημονίου στη νέα περίοδο. Οι αντιπάθειες που προκαλεί εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες. Ωστόσο έχει το δικαίωμα κατά το δοκούν να συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι σχέσεις του με ισχυρές επιχειρηματικές και μιντιακές οικογένειες τον υποβοηθούν στο να συντηρείται στο προσκήνιο, αλλά η φθορά που έχει υποστεί στην εκλογική του περιφέρεια είναι δεδομένη και πολύ δύσκολα θα επανεκλεγόταν.

Διατηρεί πολύ καλή επικοινωνία τόσο με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, όσο και με την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και τον κ. Γιάννη Ραγκούση. Έχει στηρίξει και τους τρεις σε μια σειρά από κρίσιμες επιλογές τους, την ώρα που πολλοί μέσα στην κυβέρνηση στέκονταν απέναντί τους.

Ο κ. Πάγκαλος θα προσπαθήσει να επιβάλει ένα σύστημα στο ΠΑΣΟΚ που θα χαρακτηρίζεται από τον «μεταρρυθμιστικό» λόγο ώστε να μοιάσει στα σύγχρονα ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα, τουλάχιστον όπως τα βλέπει ο ίδιος.

Δεν θα πάψει βέβαια να είναι επιθετικός και αυτό του το όπλο πιθανώς να το οπλίσει σύντομα εν όψει της εκλογής νέου προέδρου, αν και θεωρείται δύσκολο ο ίδιος να ρισκάρει να χρεωθεί ότι υποσκάπτει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: Οι μπίζνες των αδελφών Παπανδρέου

Keywords
Τυχαία Θέματα