«Πόλεμος» δημοσιευμάτων και διαρροών για τις ελληνικές τράπεζες

Ένας ακήρυχτος πόλεμος ο οποίος κρατά μήνες, αλλά βγαίνει τώρα στην επιφάνεια... Τα νέα κενά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι και πάλι στο επίκεντρο, μετά τα τεστ αντοχής της Blackrock, των οποίων τα αποτελέσματα τα αναμένουμε ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Προβόπουλου με την τρόικα.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι συνομιλίες και

οι διαπραγματεύσεις των παραγόντων της αγοράς με τους εκπροσώπους της τρόικας αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Οι τεχνοκράτες της τρόικα συναντήθηκαν τόσο με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όσο και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο δεν φαίνεται να οδήγησε κάπου, ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια.

Την ίδια ώρα, ένας ακύρηχτος πόλεμος φαίνεται πως έχει ξεσπάσει σχετικά με το κεφαλαιακό κενό των ελληνικών τραπεζών αλλά και με το πακέτο βοήθειας που - όπως υποστηρίζουν οι δανειστές μας και εκπρόσωποι των Βρυξελλών - ενδέχεται να χρειαστεί η χώρα μας για τα απόμενα χρόνια.

Μήλο της Έριδας, το δημοσίευμα της Δευτέρας από τους Financial Times που μιλούσε για κεφαλαιακό κενό έως και 20 δις, σύμφωνα με το ΔΝΤ, 15 δις σύμφωνα με την τρόικα και 6 δις με βάση την κυβέρνηση, έφερε αναστάτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο φυσικά, έσπευσε να διαψεύσει τους εν λόγω υπολογισμούς.

Το ίδιο έκανε, με μιάμιση μέρα καθυστέρηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω διαρροών, τονίζοντας ότι δεν κρύβεται το Ταμείο πίσω από το δημοσίευμα, όπως είχε αρχικά ερμηνευθεί, ενώ διαψεύδει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 20 δις ευρώ.

Το ΔΝΤ διαψεύδει αλλά οι Financial Times επιμένουν! Με νέο δημοσίευμα ο αρθρογράφος Patrick Jenkins αναφέρει ότι εντείνονται οι εικασίες πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Όπως αναφέρει, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρεται να είναι πεπεισμένοι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα χρειαστεί έως $20 δις. σε νέα κεφάλαια, με βάση τους δικούς τους υπολογισμούς. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αυτό είναι ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 6 δισ. ευρώ που εκτιμούν οι εθνικές αρχές.

Δείτε το νέο δημοσίευμα των FT:

Οι Financial Times μέσω της επιμονής τους καταφέρνουν να περιπλέξουν την κατάσταση σε διάφορα επίπεδα, όπως στην κόντρα ΕΕ- ΔΝΤ, στη συμφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, αλλά και στο γεγονός ότι «επιτρέπει» στις ελληνικές αρχές να ανεβάσουν το ποσό που θα χρειαστεί το τραπεζικό σύστημα, με βάση τις αρχικές διαρροές που ξεκίνησαν από τα 4,5 δις, έφτασαν τα 5 – 5,5 δις και τώρα βρίσκεται, με βάση το δημοσίευμα, στα 6 δις ευρώ.

Στη μέση το ΤΧΣ

Η τρόικα είχε μια πρώτη επαφή χθες, με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το θέμα των τραπεζών όπου από το ΤΧΣ τέθηκαν οι ενστάσεις για τις αποφάσεις της τρόικα καθώς και για φαινόμενα αναβλητικότητας και διαφορετικών αποφάσεων που λαμβάνονται σε κορυφαίο επίπεδο, που πολλές φορές η μία αναιρεί την άλλη.

Αυτό το «μαξιλάρι» φημολογείται ότι φτάνει τα 10 δις ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να επιθυμεί να το εντάξει στα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, με στόχο να το χρησιμοποιήσει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν θέλει να ακούει καν αυτό το σενάριο, εμμένοντας στην άποψη ότι τα εν λόγω κεφάλαια προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για το τραπεζικό σύστημα.

Το θέμα των τραπεζών αναμένεται να απασχολήσει και τη συνάντηση της τριμερούς επιτροπής με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος έχει στα χέρια του την - πρώτη, αλλά και την δεύτερη - έκθεση της Blackrock για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η πρώτη κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, ενώ στοιχεία της δεύτερης παρουσιάστηκαν μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Γύρισαν πίσω ολόκληρο Ν/Σ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τις τράπεζες και μια σειρά ακόμα θεμάτων που άπτονται του οικονομικού επιτελείου.
Το σημαντικό στο εν λόγω ν/σ, που έπρεπε να είχε κατατεθεί στη Βουλή πριν το πέρας του 2013, είναι οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, που θα οδηγήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με βάση τα «κενά» που έβγαλαν τα τεστ αντοχής, αλλά θα ξεκαθάριζε και τον ρόλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τα περιβόητα σε όλους πλέον, warrants των ελληνικών τραπεζών, που είναι μια καινούργια διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα.

Το νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι θα έρθει από την επόμενη εβδομάδα ..και βλέπουμε, καθώς η τρόικα θα πρέπει να εξετάσει όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις με ΤΧΣ, ΤτΕ και Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι όλη αυτή η συζήτηση και η παραφιλολογία μόνο κακό κάνει στην ελληνική οικονομία και επιτέλους πρέπει το συντομότερο δυνατόν να μάθουμε όλη την αλήθεια γύρω από τα τέστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη:

FAZ: «Πόσα δισ. χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;».

«Επτασφράγιστα μυστικά» οι εκθέσεις της Blackrock για τις τράπεζες

«Να μην αποφασίζει ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης τη βιωσιμότητα Τραπεζών»

Keywords
Τυχαία Θέματα