Πολλοί Ρώσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά ζητούν πληροφόρηση

Εκατοντάδες είναι οι Ρώσοι επιχειρηματίες, «που θέλουν να βάλουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα», αλλά τηρούν στάση αναμονής γιατί «σκοντάφτουν» πάνω στο έλλειμμα πληροφόρησης για την ελληνική αγορά, όπως υποστήριξε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων της Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς.

Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό, ζήτησε να ιδρυθεί στην Αγία Πετρούπολη γραφείο παροχής επενδυτικών πληροφοριών για την Ελλάδα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του 1ου ελληνορωσικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο φορέας «Ερμής», ο ίδιος επισήμανε ότι ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον υφίσταται για διάφορους κλάδους, αλλά κυρίως για τον τουρισμό, τις υποδομές, τις κατασκευές και την ενέργεια.

Ο κ.Βλαντιμίροβιτς, που έχει αποκτήσει ακίνητο στη Χαλκιδική, επισήμανε ακόμη ότι «όταν έρχεται στην Ελλάδα νιώθει σαν στο σπίτι του κι ότι όσοι περισσότεροι επιχειρηματίες θα έρχονται στην Ελλάδα, νιώθοντας σαν στο σπίτι τους, τόσο πιο δυνατή θα γίνεται η οικονομία».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ίδιος και η οικογένειά του νιώθουν στη Χαλκιδική τόση ασφάλεια και άνεση, όση και στην Αγία Πετρούπολη. Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στο φόρουμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βελτιωτικές παρεμβάσεις, που έχουν γίνει στο θέμα της έκδοσης βίζας για όσους Ρώσους πολίτες επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης, που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, «μπορούν να γίνουν πολύ καλοί πελάτες για οποιοδήποτε ελληνικό προϊόν», ενώ επισήμανε ότι, ναι μεν η μίσθωση χώρων στα εμπορικά κέντρα της Ρωσίας παραμένει ακριβή για τους ξένους επιχειρηματίες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να επιτευχθούν πιο ελκυστικές τιμές.

Γ. Μπουτάρης: Οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε ρωσικά

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Έλληνες πρέπει να μάθουν ρωσικά», ιδίως όσοι απασχολούνται σε τομείς, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία και τα ταξί.

«Η απουσία της ρωσικής γλώσσας στη χώρα μας οφείλεται σε αυτά που κουβαλάμε μέσα μας για τον κομμουνισμό και την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά θα ήμουν ευτυχής αν έβλεπα στη Θεσσαλονίκη ένα ρωσικό ίδρυμα, όπως το ίδρυμα Goethe και το Βρετανικό Ινστιτούτο, που θα προωθεί τον ρωσικό πολιτισμό και τη γλώσσα», κατέληξε.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε τις καλές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά αυξήθηκαν πέρυσι κατά 22% και ότι στη χώρα μας αναμένονται φέτος 1.000.000 Ρώσοι τουρίστες.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του φόρουμ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων επιχειρηματικά «ραντεβού» μεταξύ των εκπροσώπων 48 ρωσικών και εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων, που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη ρωσική αγορά.

Στόχος του φόρουμ είναι να συμβάλλει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών χωρών, επιτυγχάνοντας παράλληλα επιχειρηματικές επιδιώξεις, όπως την προώθηση των εξαγωγών των Ρώσικων και των Ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελληνική και Ρώσικη αγορά αντίστοιχα, καθώς και την επενδυτική δραστηριότητα Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα