Πώς από τη διαγραφή του χρέους φτάσαμε στα ομόλογα χωρίς λήξη!

12:07 3/2/2015 - Πηγή: NewsBomb
Αέναα ομόλογα είναι η αντιπρόταση του Γιάννη Βαρουφάκη για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο! Μόνο που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε…

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να βγει η χώρα από τη χρεοδουλοπαροικία. Θα χρησιμοποιήσουμε ακόμη εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής προς αυτή την κατεύθυνση».

Με αυτή τη δήλωση ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη σημερινή κατάσταση που έχει μετατρέψει τη χώρα

σε αποικία χρέους.

Ωστόσο, στη συνέχεια κάπως... «θόλωσε τα νερά».

Παραβλέποντας μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσε ξεκάθαρα για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και βλέποντας ότι οι δανειστές αρνούνται αυτό το ενδεχόμενο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητά τώρα ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέου τύπου ομολόγων.

Και μπορεί στην οικονομική γλώσσα το «κούρεμα» του χρέους να γίνεται με πολλούς τρόπους, ωστόσο ο όρος «διαγραφή» δεν χωρά παρερμηνείες.

Ο πρώτος τύπος ομολόγων, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που χαρακτήρισε «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο ίδιος είπε ότι η πρότασή του για ανταλλαγή χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering), η οποία θα αποφεύγει τη χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία.

Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων στους πολίτες της χώρας, οι οποίοι βλέπουν την ελληνική πλευρά να υποχωρεί και να «παίζει» παιχνίδια με τις λέξεις και τις ζωές τους.

Κι αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την έκδοση ομολόγων που δεν θα λήγουν ποτέ!!! Πρόκειται για τα λεγόμενα perpetual bonds, τα οποία θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως «διηνεκή ομόλογα» και τα οποία δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Άρα, δηλαδή, δεν μειώνεται καθόλου το ελληνικό χρέος, απλά θα υπάρξει μια «ώθησή» του προς το μέλλον, ώστε να εξασφαλιστεί μια προσωρινή ελάφρυνση της χώρας.

Στην ουσία, πρόκειται για μία «χρηματοοικονομική εξαφάνιση» του χρέους και όχι για διαγραφή του!

Πηγή φωτογραφίας: eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα