Πώς η BlackRock στρώνει το χαλί στους «γύπες» της κερδοσκοπίας

09:20 9/3/2014 - Πηγή: NewsBomb

Οι εκθέσεις της χρησιμοποιούνται ως άλλη «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» προκειμένου να «εξαγνιστούν» όλες οι αποφάσεις για τη μεγάλη μπίζνα των συγχωνεύσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας

Την Πέμπτη η ΤτΕ έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση που συνέταξε για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών με βάση την δεύτερη μελέτη που διενήργησε η BlackRock, σύμφωνα με την οποία οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

διαμορφώνονται στα 6,38 δισ. ευρώ στα επόμενα 3 χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της ΤτΕ για τα επισφαλή δάνεια σε βάθος τριετίας, τα οποία αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα για την κεφαλαιακή τους επάρκεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, λοιπόν, οι συνολικές εκτιμώμενες ζημίες από δάνεια για το διάστημα 2013 με 2016 εκτιμώνται σε 50,241 δισ. για την Ελλάδα και 10,41 δισεκ. για το εξωτερικό δηλαδή σύνολο 60,7 δισ. ευρώ έναντι υφιστάμενων προβλέψεων 38,328 δισ.

Τα αποτελέσματα αυτά αυξάνουν φυσικά τις πιθανότητες μίας νέας κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία άλλωστε συζητούνταν ήδη μετά την ολοκλήρωση της πρώτης.

Για μία ακόμα φορά δηλαδή, η έκθεση της «ιερής αγελάδας» Black Rock θα αποτελέσει άλλοθι ώστε να προχωρήσει το τέλεια ενορχηστρωμένο παιχνίδι για τη συρρίκνωση και τον «αφελληνισμό» των ελληνικών τραπεζών.

Με βάση τα στοιχεία των «γκουρού» η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να παράσχει τα απαραίτητα δεκανίκια στις χρεοκοπημένες τράπεζες, προφέροντας απλόχερα ως άλλη Ιφιγένεια βιώσιμα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από τους αποδέκτες τους, ενώ την ίδια ώρα θα ανοίξει διάπλατα πια την Κερκόπορτα στους διεθνείς γύπες της κερδοσκοπίας.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι εκπρόσωποι των επίμαχων funds περιμένουν την Ελλάδα…στη γωνία με έναν και μοναδικό σκοπό: να αγοράσουν πάμφθηνα περιουσιακά στοιχεία, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα τολμούσαν ούτε να κοιτάξουν.

Στο στόχαστρο τους θα βρεθούν κυρίως εισηγμένες επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, κατέληξαν με υψηλό βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τον οποίο αδυνατούν να τακτοποιήσουν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία και των τραπεζών, πλέον, να συντηρήσουν μια τέτοια κατάσταση για πολύ, δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό που θα επιτρέψει στους «γύπες» να χτυπήσουν.

Η μέθοδος τους γνωστή: εμφανιζόμενοι ως σωτήρες προτείνουν στις τράπεζες να αγοράσουν τα συγκεκριμένα δάνεια έναντι πολύ μικρού αντιτίμου..φυσικά και έτσι αποκτούν τον έλεγχο πολύ μεγάλων ομίλων πάμφθηνα.

Εξυπακούεται ότι δεν κινδυνεύουν μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και οι απλοί πολίτες, οι οποίοι θα δουν τους κόπους και τις περιουσίες μιας ζωής να εξανεμίζονται και να περνούν σε ξένα χέρια, εξαιτίας της αδυναμίας τους να εκπληρώσουν πλέον τα χρέη τους προς τις τράπεζες…

Γιατί δεν δημοσιεύονται οι επίμαχες εκθέσεις

Αξίζει να σημειωθεί πώς η Τράπεζα της Ελλάδας είχε στα χέρια της από τις 9 Δεκεμβρίου του 2013 την έκθεση της Blackrock, η οποία μελέτησε τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών με χρονικό ορίζοντα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Δεκέμβριο του 2016 και εξέτασε ένα προς ένα τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών, τα κενά και τις παραλείψεις που θα πρέπει να καλυφθούν, προκειμένου να καταστούν βιώσιμες. Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση, εκτιμάται ότι θα παραμείνει και πάλι, στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, όπως ακριβώς συνέβη και με την πρώτη έκθεση, η οποία παραδόθηκε από την ίδια εταιρία στα μέσα Ιανουαρίου του 2012, λίγο πριν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, με τις τράπεζες να λαμβάνουν έπειτα ένεση ρευστότητας 50 δις από τον EFSF για την ανακεφαλαιοποίησή τους.


Τώρα γιατί δεν δόθηκαν-τουλάχιστον η πρώτη- στη δημοσιότητα; Για να μπορούν τα «γεράκια» να κρατούν τους Έλληνες τραπεζίτες και πολιτικούς «δεμένους στο κατάρτι» και ανήμπορους να αντιδράσουν στις αξιώσεις για δραστική συρρίκνωση της εμβέλειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Διότι, πέρα από τις επισφάλειες, η έρευνα της Black Rock έχει αποκαλύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, και πολλούς άλλους «σκελετούς στην ντουλάπα»: δάνεια προς την επιχειρηματική ελίτ (καναλάρχες, εκδότες, «ημέτερους» της εκάστοτε κυβέρνησης) που δόθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις και δεν εξυπηρετούνται, «μεταμφίεση» μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα από τη διαδικασία της αναχρηματοδότησης, καθώς και μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στις θυγατρικές στο εξωτερικό.

Ένα τέλεια ενορχηστρωμένο παιχνίδι για τη συρρίκνωση και τον «αφελληνισμό» του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Ωστόσο, οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τους ανθρώπους της Blackrock. Η ευθύνη για τον εγκληματικά κακό υπολογισμό αλλά και για το ότι «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα» βαραίνει τους πολιτικούς και τραπεζικούς ιθύνοντες της χώρας...

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» δημοσιευμάτων και διαρροών για τις ελληνικές τράπεζες

FAZ: «Πόσα δισ. χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες;».

«Επτασφράγιστα μυστικά» οι εκθέσεις της Blackrock για τις τράπεζες

«Να μην αποφασίζει ο Μηχανισμός Εκκαθάρισης τη βιωσιμότητα Τραπεζών»

Keywords
Τυχαία Θέματα