Πώς ο ΓΑΠ «τελείωσε» Σαμαρά και Βενιζέλο

Υπέρμαχος της δημιουργίας μιας νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό, χωρίς να γίνουν εκλογές εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ανακοίνωσή του,…

Του Κώστα Τσιτούνα

Διαβάζοντας, πίσω από τις λέξεις, τη μακροσκελέστατη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου βγάζει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα για τις προθέσεις

του πρώην πρωθυπουργού.

Με την ανακοίνωσή του την οποία διένειμε την ώρα που μιλούσε ο Σαμαράς, «καπέλωσε» με συνοπτικές διαδικασίες τόσο τον πρωθυπουργό όσο και βεβαίως τον Βενιζέλο, ζητώντας άλλον πρωθυπουργό!

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη δική του περίοδο διακυβέρνησης και την δική του αποχώρηση, υπερτόνισε: «Μπροστά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οδηγηθήκαμε ακόμα και σε αλλαγή Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε εκλεγεί με το 44% του Ελληνικού λαού».

Στέλνει δηλαδή σαφές μήνυμα ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αλλαγή πρωθυπουργού, αλλά όχι εκλογές!

Λίγο πιο κάτω στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο ξεκάθαρα για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης:

«Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα"».

Κατά... διαβολική σύμπτωση οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου ταυτίζονται πλήρως με τις απόψεις των δανειστών και των ξένων funds που εδώ και μέρες προωθούν διακαώς την ιδέα δημιουργίας μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού η οποία θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και θα επιβάλλει «αριστοτεχνικά» τη διπλή γραμμή πίστωσης προκειμένου στη νέα συμφωνία, εκτός από την Ε.Ε. να παραμείνει με ισχυρές αρμοδιότητες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή οι ΗΠΑ.

Είναι γνωστό ότι οι παρεμβάσεις του Γιώργου Παπανδρέου έχουν προκαλέσει προβληματισμό εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «παίζει» τον ρόλο του «λαγού» μεταφέροντας τις απόψεις του αμερικανικού λόμπι και του ΔΝΤ.

Άλλωστε όλοι οι οικονομικοί αναλυτές γνωρίζουν ότι οι πιέσεις που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, τόσο στις συναντήσεις του Σαμαρά με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε, όσο και στις επαφές που έγιναν στο Παρίσι Ι και στο Παρίσι ΙΙ ήταν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εντολή του Βερολίνου προς τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο ήταν και παραμένει η ίδια μέχρι αυτή την ώρα: «Αφού δεν μπορείτε να περάσετε τη νέα συμφωνία, σχηματίστε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τεχνοκράτη πρωθυπουργό».

Επισήμως τέτοια πρόταση δεν ακούστηκε μέχρι στιγμής από κανέναν εκπρόσωπο των δανειστών. Είναι γνωστό όμως ότι προωθείται εντόνως –με περιτύλιγμα την εθνική ενότητα, τη συναίνεση και την ομοψυχία - και μάλιστα έχουν πέσει και τα σχετικά ονόματα των υποψηφίων πρωθυπουργών οι οποίοι θα λειτουργούν σε ρόλο frontman.

Σύμπασα η δημοσιογραφική και η πολιτική κοινότητα γνωρίζει ότι αυτά τα σενάρια διακινούνται τόσο από αξιωματούχους ξένων πρεσβειών (Γερμανίας και ΗΠΑ), όσο και από παράγοντες συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης που συντηρούν εδώ και χρόνια την «ελίτ εξουσίας» με κινήσεις του παρασκηνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα