Προς αξιοποίηση ξεχασμένοι θησαυροί 15 δισ. ευρώ

Σε τρεις καθηγητές ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών την αναζήτηση δημόσιας περιουσίας που βρίσκεται σε αδράνεια

Την αξιοποίηση αδρανών καταθέσεων, εθνικών κληροδοτημάτων και σχολαζουσών κληρονομιών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να φέρει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αξία των «ξεχασμένων θησαυρών» ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέθεσε με απόφασή του στους καθηγητές κ.κ. Κωνσταντίνο Τσαμαδιά, Κωνσταντίνο Μαγουλά και Χρήστο Αυγουλά την αναζήτηση αδρανών πόρων για λογαριασμό του δημοσίου.

Όπως

αναφέρουν «Τα Νέα», οι τρεις καθηγητές θα αναζητήσουν ακίνητα που «ρημάζουν», χρήματα ή χρεόγραφα που παραμένουν σε «σεντούκια» ή τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία είτε έχουν περιέλθει είτε θα μπορούσαν να περιέλθουν στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, οι εθνικοί ευεργέτες και ευπατρίδες άλλων εποχών έχουν κληροδοτήσει 11.000 δωρεές ύψους 8-10 δισ. ευρώ στο Δημόσιο. Τα περισσότερα βρίσκονται υπό διαχείριση ιδρυμάτων, ωστόσο πολλά εξ αυτών έχουν εγκαταλειφθεί.

Το επόμενο διάστημα, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, σε συνεργασία με τον κ. Μαγουλά, θα προχωρήσει στην καταγραφή των κληροδοτημάτων και στην λεπτομερή αποτύπωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους. Σε δεύτερη φάση, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα γίνει αλλαγή του πλαισίου περί διαχείρισης και εποπτείας των εθνικών κληροδοτημάτων, κάτι που σημαίνει ότι θα αλλάξει ένα πλαίσιο 74 ετών.

Επίσης, ο κ. Αυγουλάς, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία δημόσιας Περιουσίας, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις δικαστικές αρχές, θα κληθεί να εντοπίσει ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και ομολογίες, που είτε μένουν ανεκμετάλλευτες σε λογαριασμούς, είτε έχουν περιέλθει στην κυριότητα επιτηδείων.

Παράλληλα, ο κ. Τσαμαδιάς θα εντοπίσει τις αδρανείς καταθέσεις, που βάσει νόμου του 1942, περιέρχονται στο Δημόσιο αν δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους για μια 20ετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα