Ψεκασμοί κουνουπιών έγκαιρα για πρόληψη ασθενειών

Διαγωνισμούς για την προμήθεια των υλικών που θα σκοτώσουν τα κουνούπια έγκαιρα, ώστε να μην έχουμε και φέτος προβλήματα ελονοσίας και ιού του Δυτικού Νείλου, προκηρύσσουν οι περιφέρειες της χώρας.

Στόχος είναι να γίνουν οι ψεκασμοί εντός Μαρτίου- Απριλίου, ώστε τα κουνούπια να καταπολεμηθούν στο στάδιο που είναι προνύμφες.

Όμως η γραφειοκρατία είναι εδώ, και οι δήμοι επικαλούνται περιορισμένες πιστώσεις, αλλά και καθυστερήσεις στην έγκριση των προϋπολογισμών τους.

Και όλα αυτά, τη στιγμή που θεωρείται απόλυτα αναγκαία η συστηματική συνεργασία και ανταλλαγή

πληροφοριών και εμπειρίας μεταξύ Υπουργείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η πλήρης εξάλειψη της ελονοσίας έως το 2015.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από την ευρεία Πανελλαδική σύσκεψη που έγινε χθες στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Α. Λυκουρέντζου, των Γενικών Γραμματέων Δημόσιας Υγείας, Εσωτερικών και εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης για την έγκαιρη αντιμετώπιση και πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών, όπως η ελονοσία (επανεμφανίστηκε το 2009 μετά από το 1974) και ο Ιός του Δυτικού Νείλου.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των Περιφερειαρχών, Δήμαρχοι και Γενικοί Διευθυντές Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν διεξοδικά για τα επιδημιολογικά, εντομολογικά και χωροταξικά δεδομένα της χώρας μας, από εκπροσώπους του ΚΕΕΛΠΝΟ και ανώτερα Διοικητικά στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την πρόσφατη ολοκλήρωση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης» για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Κατά τη συνάντηση, αναλύθηκαν κατά περιφέρεια τα προγράμματα κουνουποκτονίας για το 2013, αλλά και πρόσθετα μέτρα πρόληψης σε επιβαρυμένες περιοχές λόγω του περιβάλλοντός τους (καλλιέργειες ρυζιού, εκβολές ποταμών, λίμνες, έλη, στάσιμα ύδατα, κ.λ.π) ή λόγω συγκέντρωσης μεταναστών από Ασία και Αφρική.

Το Υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα τεκμηριώνει επιστημονικά ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στη μελισσοτροφία, από τους ψεκασμούς.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, σημείωσε πως την τελευταία τριετία, παρατηρήθηκαν νοσήματα που μεταδίδονται από τα κουνούπια, και σε άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου (Μάλτα, Πορτογαλία, Κροατία). Τόνισε έτσι, ότι «αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στον Ελλαδικό χώρο, αλλά και για την αποφυγή δυσάρεστων επιπτώσεων στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας από ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων».

Keywords
Τυχαία Θέματα