Ψήφος εμπιστοσύνης αλλά... ο δρόμος θα είναι μακρύς

Με 255 «ναι» από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, τις ανεξάρτητες Μιλένα Αποστολάκη και Έλσα Παπαδημητρίου και 38 «όχι» από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ τους κκ. Χ.

Κατσούρα, Τσ. Μάταντζι (ΠΑΣΟΚ), Πάνο Καμμένο (Ν.Δ.) και ανεξάρτητους βουλευτές, η κυβέρνηση Παπαδήμου πήρε την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Kατά τη διάρκεια της διαδικασίας, κάποιοι βουλευτές βρήκαν την ευκαιρία να εκφράσουν ανησυχίες και οι επιφυλάξεις.

Δεν ήταν μόνο αυτοί που εκφράστηκαν με την αρνητική ψήφο, αφού και η θετική ψήφος κάποιων, όπως της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ερμηνεύονται ως πρώτες ενδείξεις ρευστότητας που αναμένεται να εκδηλωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς τα κίνητρα όλων να συμπίπτουν.

Νωρίτερα, ο κ. Παπαδήμος, σε μια ανάλυση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, στη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είχε πει χαρακτηριστικά: «Δει δη χρημάτων».

«Ο δρόμος θα είναι μακρύς», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών.

«Χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα, συστηματικά και με σχέδιο, έχοντας το βλέμμα μας στραμμένο κυρίως στους ανέργους», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα προβλήματα θα οξυνθούν αν η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ευρώ, ενώ τόνισε ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με την αλληλεγγύη και τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Στην αρχή της ομιλία του, ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε πως κάθε μια από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δεν ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης.

Μαύρες τρύπες στην οικονομία

Το έργο πάντως της κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία αποτελεί και το κορμό του νέου σχήματος έχει χάσει τον έλεγχο τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2011.

Τα έσοδα παρουσίασαν «μαύρη τρύπα» 1 δις. ευρώ έναντι του νέου στόχου. Συγκεκριμένα τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 39,230 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,1% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010.

Επίσης, αύξηση κατά 3,121 δισ. ευρώ ή 5,7% κατέγραψαν οι δαπάνες, κάτι που το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 19,5% έναντι του περσινού δεκαμήνου, στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% λόγω των μεγαλύτερων επιχορηγήσεων για ασφάλιση και κοινωνική προστασία.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως η πλήρης και έγκαιρη καταβολή μισθών και συντάξεων είναι σε πλήρη συνάρτηση με την έγκαιρη εκταμίευση της έκτης δόσης.

Παράλληλα την ανησυχία εντείνουν και δημοσιεύματα όπως αυτό της WSJ χθες, η οποία επικαλούμενη ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος , ανέφερε πως το έλλειμμα ίσως ξεπεράσει το 9% το 2011, ενώ η ύφεση αναμένεται να φτάσει το 6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα