Ρέππας: «Είμαστε αντίθετοι με τις απολύσεις»

Η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως το Εθνικό Ληξιαρχείο, πρόκειται να ψηφιοποιήσει 26 εκατ. ληξιαρχικές πράξεις, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό οκτώ εκατ. ευρώ, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από το 40% (!) των εργασιών τους.


Συγκεκριμένα μέσα από τις ψηφιακές δράσεις, τα δύο υπουργεία στοχεύουν στην κατάργηση των γραφειοκρατικών, ενώ η ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων και οικοδομικών αδειών, θα εξοικονομήσουν

χιλιάδες εργατοώρες από τη διοίκηση, την κοινωνία και την αγορά.

Ταυτόχρονα , ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημ. Ρέππας δήλωσε για ακόμη μια φορά πως τάσσεται ξεκάθαρα κατά των απολύσεων στο δημόσιο.

Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στον επικείμενο εκσυγχρονισμό της διοίκησης, χαρακτηρίζοντας το Εθνικό Ληξιαρχείο ως ένα «καθοριστικό βήμα για το Εθνικό Μητρώο»,το οποίο φιλοδοξεί να εξαλείψει τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων των υπουργείων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρανταχτά τριτοκοσμικά φαινόμενα, όπως η χορήγηση συντάξεων «μαϊμού» σε τριαντάχρονους.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη διακρατική συμφωνία που σύνηψε η χώρα με την Εσθονία, η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα αντλήσει τεχνογνωσία.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι από το 2009 έχουν φύγει από το δημόσιο 200.000 υπάλληλοι και τόνισε ότι ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου περί μείωσης των μισθοδοτούμενων από το κράτος κατά 150.000 άτομα έως το 2015 «μπορεί να προκύψει μέσω των αποχωρήσεων», όπως είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι νέες προσλήψεις θα γίνουν ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε ακόμη πως περιμένει τις απαντήσεις των υπουργείων για τη σύμπτυξη δομών και την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, ενώ τον Ιανουάριο θα παρουσιαστεί η εξέλιξη των αποχωρήσεων και την προσλήψεων έως το 2015.

Σε ερώτηση σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία, απάντησε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η αποστολή στοιχείων από τους φορείς, καθώς εκκρεμούν οι συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου τόσο του δημοσίου όσο και των ΔΕΚΟ, μιλώντας πρακτικά για «Β΄ φάση του Α' σταδίου της εφεδρείας».

Ωστόσο, δήλωσε: «Δεν τίθεται θέμα για απολύσεις από την Τρόικα. Δημοσίως μπορεί να αναφέρεται» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση, με την εργασιακή εφεδρεία, έστειλε μέσα σε δύο μήνες και αυτή μήνυμα για τα «ταμπού» του δημοσίου. «Είμαστε απέναντι στο «μέτωπο» των απολύσεων. Είμαστε όμως υπέρμαχοι του εξορθολογισμού του δημοσίου»σχολίασε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ακόμη ότι τον Ιανουάριο θα φέρει νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση των κυβερνητικών δομών κατά 30% αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε επίσης πως το πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτρ
Keywords
Τυχαία Θέματα