Ρωσία: Βέτο στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ δίχως στήριξη της Κίνας

Η Ρωσία πρόβαλε το βέτο της στην απόφαση των δυτικών χωρών που κατήγγελλε το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα απείχε κατά τη σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οδηγώντας σε περαιτέρω απομόνωση

της Μόσχα ως προς το ζήτημα της Ουκρανίας.

Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση. Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν "άνευ καμίας εγκυρότητας" και το κείμενο ήταν αρκετά μετριοπαθές για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Κίνας.

Ο πρσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν δικαιολόγησε το βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν "πραξικοπήματος" και ότι η Ρωσία "θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας".

Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια", απάντησε η αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ επικαλούμενη το άρθρο 2 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και εκφράζοντας την ικανοποίησή της για "την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες " της Μόσχας που θα έχουν "συνέπειες". Η Κίνα, η οποία συμμαχεί με τη Ρωσία κατά τις ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχοντας μπλοκάρει τα τελευταία χρόνια τις αποφάσεις για τη Συρία, αυτή τη φορά αποστασιοποιήθηκε, διότι, σύμφωνα με δυτικό διπλωμάτη στα Ηνωμένα Εθνη, "οι Κινέζοι είναι ενοχημένοι", αφού το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία παραβιάζει δύο αρχές της κινεζικής διπλωματίας, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας.

Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας, η οποία ούτε καν κατονομαζόταν στο κείμενο, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων.

Στο κείμενο αναφερόταν ότι "το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δεν μπορεί να θεμελιώσει καμία μεταβολή του καθεστώτος της Κριμαίας". Ζητούσε από όλες τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αναγνώριση μεταβολής καθεστώτος", σε μία περίπλοκη διατύπωση που καλούσε τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Στο κείμενο της απόφασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναδιατύπωνε την προσήλωσή του στην εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και ζητούσε από τη Μόσχα και το Κίεβο "να ξεκινήσουν ένα απευθείας πολιτικό διάλογο", να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρέτιζε τη βούληση της ηγεσίας του Κιέβου "να σεβασθεί τα δικαιώματα" των μειονοτήτων της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Οι κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ δεν θα έχουν αντίκτυπο

Δυναμιτίζεται επικίνδυνα το κλίμα στην Ουκρανία

Διαλύεται το κοινοβούλιο της Κριμαίας με απόφαση της Ουκρανίας

Ουκρανία: Ο μεταβατικός πρόεδρος βλέπει «πράκτορες του Κρεμλίνου»

Tο Κίεβο μπλοκάρει την είσοδο σε Ρώσους δημοσιογράφους

Συνάντηση Πούτιν με τον αρχηγό της Παραολυμπιακής Ομάδας της Ουκρανίας

Ουκρανία: Δύο νεκροί από συγκρούσεις ρωσόφιλων και ουκρανόφιλων

Keywords
Τυχαία Θέματα