Ρύθμιση - Πρόκληση για τις Ευρωεκλογές

Πάνε να αλλάξουν τον νόμο για να μην είναι αναγκασμένοι να παραιτηθούν οι βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές - Ο Πρωθυπουργός είναι προβληματισμένος, για αυτό και δεν έχει δώσει το πράσινο φως.

Μία σημαντική καινοτομία της κυβέρνησης, που έτυχε θετικής αποδοχής από την κοινή γνώμη, όπως η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές, κινδυνεύει να ακυρωθεί.

Αιτία η πρόθεση του κ.Βενιζέλου

αλλά και κύκλων της Ν.Δ, να καταργηθεί το ασυμβίβαστο, που επιβάλλει την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα όσων βουλευτών θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές.

Η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές άνοιξε την όρεξη σε πολλούς βουλευτές που θέλουν να διεκδικήσουν την πενταετή σιγουριά μιας θέσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις απολαβές και τα προνόμια που την συνοδεύουν.

Κάποιοι άλλοι σκέφτονται να θέσουν υποψηφιότητα για να δοκιμάσουν την τύχη τους ή και για να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά τους ή γιατί αισθάνονται ανασφάλεια για την επανεκλογή τους στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται μέχρι σήμερα.

Μόνο που δεν θα το αποτολμήσουν αν χρειάζεται να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα και το ζήτημα αυτό έχει τεθεί εν όψει και τις κατάθεσης της συγκεκριμένης ρύθμισης στη Βουλή, που θα γίνει την προσεχή εβδομάδα.
Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται τρία άρθρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.

Το ένα θα αφορά στην καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στις ευρωεκλογές, το δεύτερο στον αριθμό των σταυρών που θα μπορεί να βάζει κάθε εκλογέας (ο ανώτατος αριθμός θα είναι πέντε) και το τρίτο άρθρο θα αίρει το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές.

Πολύ απλά δεν θα χρειάζεται να παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα, προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα.
Αν καταψηφιστούν και δεν εκλεγούν, δεν θα έχει διαταραχθεί η ασφάλεια που τους παρέχει το βουλευτικό αξίωμα, ενώ θα μπορούν να κάνουν και προεκλογική εκστρατεία με όλα τα προνόμια που τους δίνει το συγκεκριμένο αξίωμα (ατέλεια, στελέχωση πολιτικού γραφείου, παροχές σε είδος και σε χρήμα).

Θιασώτες αυτής της προκλητικής ρύθμισης είναι ο κ.Βενιζέλος και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αρκετοί εκ των οποίων θέλουν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι αντίθετος και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι Αν.Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ. Το αποδεικνύει η σιωπή τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Όλοι βολεύονται μέσα από αυτή τη ρύθμιση αφού η αστάθεια του πολιτικού πεδίου καθιστά εξαιρετικά ριψοκίνδυνη πράξη την παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα για κάποιον που θέλει να είναι υποψήφιος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ουσιαστικά δεν δημιουργούνται μόνο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με όλους τους άλλους υποψηφίους αλλά υπονομεύεται, ακόμα περισσότερο, και η αξιοπιστία ενός τραυματισμένου και απαξιωμένου πολιτικού συστήματος.

Ο Πρωθυπουργός δεν έχει δώσει ακόμα το πράσινο φως για να περάσει μια τέτοια ρύθμιση, αφού είναι προβληματισμένος για την ορθότητά της και κυρίως για τον τρόπο που θα ερμηνευτεί από τους πολίτες. Συνυπολογίζει και τον αντίκτυπο που θα έχει μια θεαματική κίνηση βουλευτών της Χ.Α ή και του Σύριζα αν επιλέξουν να παραιτούνται οι βουλευτές των δύο αυτών κομμάτων που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, θέλοντας να εκθέσουν τους αντίστοιχους υποψηφίους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο. Μία κίνηση νέων βουλευτών που προσανατολίζονται να προτείνουν υποχρεωτική παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα οποιουδήποτε θέλει να διεκδικήσει αιρετό αξίωμα στην αυτοδιοίκηση ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Διαβάστε επίσης:

Παχατουρίδης στο πρώτο γκάλοπ για την Περιφέρεια Αττικής

Σγουρός: Με «άδειαζαν» συνεχώς - Αποφάσεις σε μία εβδομάδα

Διεργασίες και ίντριγκες παρασκηνίου στην Περιφέρεια Αττικής...

Keywords
Τυχαία Θέματα