Σαμαρά και Βενιζέλο καλούν στη Θεσσαλονίκη για τη ΝΕΡΙΤ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ζητούν εκπρόσωποι θεσμών και φορέων της Βόρειας Ελλάδας με αντικείμενο το μέλλον της δημόσιας ενημέρωσης στην περιφέρεια και τις συνέπειες από την κατάργηση της ΕΡΤ3 και τον σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ.


Την επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο

υπογράφουν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονία ς, Γ. Δακής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης, Π. Αβραμόπουλος, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Μυλόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία ς, Ι. Χατζηδημητρίου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδης, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Π. Τσαραμπουλίδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν. Βαλεργάκης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δ. Τσάμης.


Το περιεχόμενό της είναι το ακόλουθο:
"Οι εκπρόσωποι θεσμών και φορέων της Βόρειας Ελλάδας, που υπογράφουμε την επιστολή αυτή, συγκεντρωθήκαμε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014, με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονία ς-Θράκης, για να συζητήσουμε σχετικά με την απειλούμενη ακύρωση της δημόσιας ενημέρωσης στην περιφέρεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΝΕΡΙΤ, που προβλέπει να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη, αντί άρτιου και πλήρως στελεχωμένου σταθμού, ένα ελάχιστο σχήμα με μόλις 15 δημοσιογράφους.
Στη συνάντηση αυτή συμφωνήσαμε στα ακόλουθα σημεία:
1. Η κατάργηση της ΕΡΤ3 και των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ στέρησε τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, από μια αξιόπιστη ραδιοτηλεόραση, που προβάλλει θέματα περιφερειακού χαρακτήρα.
2. Η κρίση που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στον χώρο των ΜΜΕ. Η ενημέρωση που προσφέρουν υπό την πίεση της κρίσης τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχει γίνει προβληματική, και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση με αυξημένες δυνατότητες, ιδίως στην περιφέρεια.
3. Δε νοείται δημόσια ραδιοτηλεόραση που αρθρώνει τη λειτουργία της σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την Αθήνα. Αυτός ο σχεδιασμός όχι μόνο αντιστρατεύεται την αυτονόητη πανεθνική αποστολή των δημόσιων ΜΜΕ αλλά ακυρώνει και την ευρωπαϊκή εμπειρία στην οποία ανταποκρινόταν η ΕΡΤ3 : σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτόνομη και άρτια κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης στην περιφέρεια με πλήρη τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα.
4. Το έλλειμμα στη δημόσια ενημέρωση ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας, την οποία υπηρετούσε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η ΕΡΤ3 , πρέπει να αναπληρωθεί με την επαναλειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στελεχωμένου με το σύνολο των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω, όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που υπογράφουμε την παρούσα επιστολή θεωρούμε αναγκαία μια συνάντηση μαζί σας το συντομότερο δυνατόν, ώστε να επανεξετάσουμε από κοινού το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Βόρεια Ελλάδα."

Keywords
Τυχαία Θέματα