Σαντορίνη: Μιχελάκης-Κόνσολας είχαν προειδοποιήσει για το μπλακ-άουτ

Ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη συνεχίζονται για τρίτη συνεχή ημέρα και άκρως αρνητικές εικόνες για τον Ελληνικό Τουρισμό κάνουν το γύρο του κόσμου, αποδεικνύεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ ήταν απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει την έκτακτη αυτή κατάσταση.

Οι ευθύνες της μεγεθύνονται αν συνυπολογίσει κανείς τη σημερινή αποκάλυψη του newsbomb.gr, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ

είχε προειδοποιηθεί γα ένα τέτοιο ενδεχόμενο εδώ και 5 μήνες, από το σημερινό Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη και το Βουλευτή Δωδεκανήσου και Επ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Μάνο Κόνσολα.

Και είχε προειδοποιηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, με την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή από τους δύο βουλευτές, στην οποία γινόταν λόγος για «το πεπαλαιωμένο δίκτυο διανομής στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές» αλλά και την καθυστέρηση του έργου διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.

Γινόταν αναφορά στην αποδυνάμωση του προγράμματος συντήρησης και ενίσχυσης του δικτύου λόγω των περικοπών αλλά και της έλλειψης προσωπικού.

Είναι φανερό ότι η ΔΕΗ πιάστηκε στον ύπνο.

Και είναι τραγικό, η Σαντορίνη με 2 εκατομμύρια επισκέπτες όλο το χρόνο να έχει υποστεί ένα καίριο πλήγμα στην εικόνα της, ως μοναδικού και ιδανικού τουριστικού προορισμού.

Οι εικόνες με τη Σαντορίνη στο σκοτάδι και οι αρνητικές αναφορές κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο.

Το οξύμωρο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι δεν χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που ενδεχομένως θα οδηγούσαν σε αύξηση των αναγκών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και επιβάρυνσης του δικτύου. Αυτό δημιούργησε εφησυχασμό αλλά αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.

Ουσιαστικά το δίκτυο της ΔΕΗ σε μεγάλα νησιά, όπως είναι η Ρόδος, κρέμεται από μία κλωστή και ας ευχηθούμε να μην επιβεβαιωθεί αυτό με τον τρόπο που επιβεβαιώθηκε στη Σαντορίνη γιατί ο Ελληνικός Τουρισμός δεν αντέχει ένα δεύτερο ανάλογο χτύπημα.

Ήδη οι ανάγκες στο νησί καλύπτονται οριακά από το παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ αφού το νέο εργοστάσιο, που υποτίθεται ότι θα κατασκευαζόταν εδώ και χρόνια στο νότιο τμήμα της Ρόδου, εξελίχθηκε σε «γεφύρι της Άρτας» με το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών να βαρύνει και την ίδια τη ΔΕΗ.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, που η κατανάλωση και οι αντοχές του δικτύου κινούνται στα όρια.

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση των κ.κ Μιχελάκη και Κόνσολα:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο

Θέμα : «Απειλούν την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας τα εντεινόμενα προβλήματα του δικτύου διανομής της ΔΕΗ»

Κύριε Υπουργέ,

Τα σοβαρά χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ έχουν οδηγήσει στη δραστική μείωση του επενδυτικού της προγράμματος στον τομέα της συντήρησης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης δικτύων διανομής και στη συρρίκνωση του σχετικού κατασκευαστικού της έργου σε ποσοστό 40% μόνο κατά την τελευταία διετία.

Όμως η ανωτέρω δραματική συρρίκνωση των έργων κατασκευής δικτύων διανομής της ΔΕΗ, συνοδεύεται από αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία, δεδομένου ότι αποδυναμώνεται ο στρατηγικός μας στόχος να διεκδικήσουμε κομβικό ρόλο στο χώρο της ενέργειας και αποθαρρύνονται σοβαροί υποψήφιοι επενδυτές του ενεργειακού κλάδου, με προφανή συνέπεια το να διακυβεύεται η ίδια η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Εάν μάλιστα συνεχιστεί με τους υπάρχοντες ρυθμούς η απαξίωση του δικτύου διανομής της ΔΕΗ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαταραχθεί στο προσεχές μέλλον ακόμη και η ομαλή παροχή ρεύματος προς τα ελληνικά νοικοκυριά, γυρνώντας τη χώρα μας σε άλλες εποχές.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το υφιστάμενο σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τις ώρες αιχμής καθώς σημαντικό τμήμα των 230.000 χιλιομέτρων δικτύου και των 155.000 υποσταθμών μέσης τάσης έχουν υπερβεί την τριακονταπενταετία από την κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης ενεργειακής αγοράς.

Η κατάσταση δε επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την στροφή χιλιάδων νοικοκυριών σε μορφές θέρμανσης βασισμένες στην ηλεκτρική ενέργεια – με αφορμή την εξίσωση των ειδικών φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης – γεγονός που σε πολλές περιφέρειες της χώρας ήδη δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος.

Περαιτέρω το πρόγραμμα τακτικής συντήρησης και ενίσχυσης του δικτύου έχει αποδυναμωθεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας της οικονομικής στενότητας της επιχείρησης, ενώ παράλληλα τα λιγοστά αποθέματα των αναγκαίων υλικών στις αποθήκες της ΔΕΗ, όπως στύλοι, αγωγοί χαλκού και καλώδια, δεν επαρκούν ούτε για τις περιπτώσεις ανάγκης.

Με τα δεδομένα αυτά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και η συνήθης αύξηση της κατανάλωσης στις ώρες αιχμής ενδέχεται να προκαλέσει πτώση τάσης και διακοπές ρεύματος, με τους προφανείς κινδύνους που αυτές συνεπάγονται.

Η προβληματική αυτή κατάσταση επιδεινώνεται έτι περαιτέρω με αφορμή τα συχνά κρούσματα κλοπής υλικών του δικτύου, από οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίας χαλκού και άλλων μετάλλων, τα οποία τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Όμως μία από τις σοβαρότερες συνέπειες των προβλημάτων του δικτύου διανομής της ΔΕΗ είναι ότι ορισμένα έργα - σταθμός για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, όπως η συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή των διαπεριφερειακών δικτύων της Μεσογείου, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού μας δικτύου, προϋποθέτουν την ενίσχυση και την ομαλή λειτουργία των δικτύων διανομής.

Ειδικά σε ό, τι αφορά στις τουριστικές περιοχές της χώρας και κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, η έλλειψη διασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και το πεπαλαιωμένο δίκτυο διανομής, έχουν ως συνέπεια την αδυναμία επαρκούς κάλυψης των αυξημένων λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης αναγκών.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και τον κίνδυνο απαξίωσης του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την τόνωση του τουρισμού - που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και βασικό κλάδο εισροής συναλλάγματος - την ώρα που γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κροατία, επενδύουν στην ενίσχυση των δικτύων ενέργειας δίνοντας έμφαση στις τουριστικές τους περιοχές.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επενδύονται δισεκατομμύρια ευρώ σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, "έξυπνους" ηλεκτρονικούς μετρητές, ηλεκτροκίνηση, διασυνδέσεις νησιών κ.λπ. και όμως οι επενδύσεις αυτές κινδυνεύουν να απαξιωθούν πλήρως χωρίς αξιόπιστο δίκτυο διανομής χαμηλότατου κόστους κατασκευής, που αποτελεί τον συνδετικό ιστό των παραπάνω σημαντικότατων επενδύσεων.

Επιπρόσθετα αξίζει να τονιστεί ότι στον τομέα της κατασκευής δικτύων απασχολούνται άμεσα και έμμεσα σε συγγενείς ειδικότητες παροχής υπηρεσιών και προμήθειας υλικών χιλιάδες εργαζόμενοι.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η περαιτέρω περικοπή του προγράμματος κατασκευής δικτύων διανομής θα ωθήσει στην ανεργία σημαντικό ποσοστό του παραπάνω εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.

Επειδή με αφορμή τα προαναφερθέντα προβλήματα το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας κινδυνεύει να καταστεί ανεπαρκές και αναξιόπιστο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή ηλεκτροδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών,

Επειδή ο αγώνας της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων προς τη χώρα μας και για την προσέλκυση επενδύσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εύρυθμη και αξιόπιστη λειτουργία του τομέα της ενέργειας,

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Τι θα πράξετε για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ;

Ποια άμεσα και δραστικά μέτρα θα λάβετε για την πρόληψη των σοβαρών ζημιών, οι οποίες συνήθως προκαλούνται μετά από την πτώση τάσης και τη διακοπή ηλεκτροδότησης, εξαιτίας των προβλημάτων του δικτύου διανομής ;

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενίσχυση των δικτύων διανομής στις τουριστικές περιοχές και ιδίως στα νησιά, τα οποία δέχονται εξαιρετικά υψηλό αριθμό τουριστών και αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές τους ανάγκες ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Εμμανουήλ Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου

Ιωάννης Μιχελάκης, Βουλευτής Επικρατείας

Διαβάστε επίσης:

Δείτε το βίντεο με τη φωτιά που δημιούργησε το πρόβλημα στη Σαντορίνη!

Νέο μπλακ άουτ στη Σαντορίνη

Keywords
Τυχαία Θέματα