Σε... δόσεις η επόμενη δόση στην Ελλάδα

Η επόμενη δόση προς την Ελλάδα θα κοπεί σε υπό-δόσεις επιβεβαίωσε εχθές στις Βρυξέλλες, ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ενημέρωσε τον τύπο υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας "ως είθισται οι δόσεις θα συνοδεύονται από την εκτέλεση συγκεκριμένων πρότερων δράσεων και ορόσημων". Θα πρέπει εξάλλου να ολοκληρωθούν και κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη μέλη.

Σε σχέση με το ύψος του ποσού,

ανέφερε πως θα βρίσκεται "στην περιοχή των χαμηλών διψήφιων, ή στην περιοχή των υψηλών μονοψήφιων". Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα καταβληθεί πριν από την λήξη των ομολόγων του Μαΐου.

Οι υπόλοιπες δύο κατά πάσα πιθανότητα δόσεις θα εκταμιευθούν αργότερα τον Ιούνιο και Ιούλιο. Το μέγεθος της πρώτης δόσης θα εξαρτηθεί σύμφωνα με τον αξιωματούχο από το μέγεθος της δόσης που θα καταβάλει το ΔΝΤ: "το ΔΝΤ βρίσκεται ακόμα στο πρόγραμμα του 2013, πρέπει να μας ενημερώσει για το τι λεφτά θα καταβάλει και πότε θα συνεδριάσει για να τα καταβάλει".

Είπε μάλιστα ότι στο τραπέζι των υπουργών θα βρεθεί και ένα προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας και οι υπουργοί θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα ποσά, οι δόσεις και τα προαπαιτούμενα.

Σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Eurostat περί πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο ο αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το EWG θα πάρει τα αποτελέσματα και θα ετοιμάσει προτάσεις για τους υπουργούς οικονομικών, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να συνεδριάσουν τουλάχιστον άλλες δύο φορές για να καταλήξουν σε κάτι. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, "αν αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα θα πρέπει να το εγκρίνουν και τα εθνικά κοινοβούλια".

Συνεπώς δεν πρόκειται για κάποια γρήγορη διαδικασία. Επιπλέον θα πρέπει να εξεταστούν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2014, 2015 και 2016. Το κοινοτικό πρόγραμμα λήγει το 2014 και αυτό του ΔΝΤ το 2016, όμως, επεσήμανε πως στο δικό το επίπεδο δεν έχει γίνει ακόμα εξειδικευμένη συζήτηση για το θέμα της επέκτασης της χρηματοδότησης του κοινοτικού προγράμματος.

Το ταμείο θα αναζητήσει διαβεβαιώσεις ότι αν η Ελλάδα χρειαστεί χρηματοδότηση θα την εξασφαλίσουμε. "Δεν βλέπω γιατί να μην δοθούν οι διαβεβαιώσεις". Εξήγησε μάλιστα ότι στις αγορές επικρατούν εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες για μικρού μεγέθους έξοδο στις αγορές ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να χτίζει μια καμπύλη αποδόσεων: "δεν είναι δουλειά μας να τους πούμε αν χρειάζεται επέκταση το πρόγραμμά τους και είναι δική τους δουλειά να μας πουν τι θέλουν να κάνουν, όπως το αν θέλουν να βγουν στις αγορές". Επέστησε όμως την προσοχή όλων πως οι ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να μην κρατήσουν ως το Φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης:

«Προαπαιτούμενο» για την επόμενη δόση η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Keywords
Τυχαία Θέματα