Σε τεντωμένο σχοινί μέχρι την επόμενη ψηφοφορία

-Υψηλοί τόνοι και κόντρες κατά τη διάρκεια συζήτησης του πολυνομοσχεδίου

-Προβληματισμός στο Μαξίμου για την σκλήρυνση της στάσης των κυβερνητικών εταίρων

-Σαμαράς: Η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει το Greek success story»

Με 168 ψήφους υπέρ έναντι 123 κατά και ένα παρών υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της

Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει θέματα του δεύτερου και τρίτου Μνημονίου καθώς και των αποχωρήσεων από τον δημόσιο τομέα.

Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους με σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και της αντιπολίτευσης.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση βγήκε πιο ενισχυμένη από την σημερινή ψηφοφορία διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μιλούσαν για προβλήματα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο Ρόιτερς είπε ότι «σε μία δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα θα αποδείξει ότι μπορεί να επιτύχει το Greek success story».

Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

Σημειώνεται ότι «ναι» στο πολυνομοσχέδιο είπαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θόδωρος Σολδάτος προερχόμενος από τη ΝΔ.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα επιστροφής στη ΝΔ των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Σαμαράς είπε «οψόμεθα». Για το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο κ. Μαρκόπουλος ψήφισε κυβερνητικό νομοσχέδιο τόνισε «αυτό κάτι δείχνει».

Αιχμές και αντιπαράθεση

Η συζήτηση στην Ολομέλεια διεξήχθη σε έντονο κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το πολυνομοσχέδιο να κριθεί αντισυνταγματικό και οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας έστρεφε τα βέλη του κατά της συγκυβέρνησης εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση. «Έχετε μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία χρέους και τους πολίτες της σε νεόπτωχους» είπε ο Α. Τσίπρας και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό που απουσίαζε από την συνεδρίαση: «Ψάχνω να βρω ένα ουσιαστικό επιχείρημα να κατανοήσω την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός σε ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο δεν έρχεται εδώ να υπερασπιστεί τις επιλογές του.

Η απάντηση ήρθε διά στόματος Ευ. Βενιζέλου ο οποίος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι λέει «ψέματα» στον ελληνικό λαό. Παράλληλα ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε πως ο Α. Τσίπρας συμπεριφέρεται σαν σύγχρονος μεσαιωνικός άνθρωπος που παρακαλάει να έρθει το τέλος του κόσμου για να δικαιωθεί πολιτικά.

Αναταράξεις στην τρικομματική

Σε τεντωμένο σχοινί βάδιζε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το Μαξίμου ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Βουλή, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνετε για όλες τις τοποθετήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις που ασκούσε ο Ευ. Βενιζέλος στον Α. Σαμαρά προκειμένου να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο η τροπολογία για τους ανέργους, ήταν ασφυκτικές. Τελικά η τροπολογία έγινε δεκτή εν μέρει, ωστόσο ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε το επόμενο διάστημα να ψηφιστούν και υπόλοιπες διατάξεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Μαξίμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κοιτώντας τον Γ. Στουρνάρα είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός, δεν πρόκειται για γαλαντομία υπουργού, πρόκειται για ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και για πολιτική συμφωνία των αρχηγών των κομμάτων, που είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει η κυβέρνηση, που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και υπάρχει χάρις στα κόμματα και το κόστος που σηκώνουν τα κόμματα. Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε εφαρμογή πολιτικών».

Στο ίδιο κλίμα και η ΔΗΜΑΡ η οποία με δύο ανακοινώσεις ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ενίσχυσης για τους ανέργους και στην μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από τον Μάιο καθώς τότε ξεκινάει η τουριστική περίοδος.

Βολές από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες

Η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος παρατήρησε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και το Προεδρείο, πως «δεν είναι δυνατόν τα μεσάνυκτα να ρίξετε τον κατώτατο μισθό στο μηδέν και να καταβαραθρώσετε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αργότερα, και ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ζήτησε από το Προεδρείο να μην κάνει αποδεκτές τροπολογίες που δεν είναι σε γνώση των βουλευτών και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει και ο αρμόδιος υπουργός στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι επιθυμητή, καθώς είναι απ΄ τις πιο υψηλές στην Ευρώπη» σημειώνοντας ότι «τα 490 ευρώ είναι όντως χαμηλός μισθός - αλλά μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ανέργους. Θα είναι μια ανακούφιση γι΄ αυτούς».

Υπέρ της εξόδου από το ευρώ, «αν χρειασθεί», τάχθηκε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ψέματα τα περί «εντός του ευρώ και εκτός του Μνημονίου που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα, ασκώντας κριτική και στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό «άναψε τα αίματα» στη Βουλή

Έξαλλος ο Πάνος Καμμένος-Αποχώρησε από το βήμα της Βουλής

Βενιζέλος: Ο κ. Τσίπρας το πήρε πολύ αριστερά

Keywords
Τυχαία Θέματα