ΣΕΤΕ: Μην αυξήσετε το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

Να μην αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη, ο…

Ο ΣΕΤΕ, στην επιστολή του που κοινοποιεί επίσης στον υπουργό Υποδομών Γιώργο Σταθάκη και στην αν. υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά διευκρινίζει ότι ο ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα δεν πρέπει να συγχέεται με τους μειωμένους συντελεστές κατά

30% στα νησιά.

«Δυστυχώς, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ήταν σε θέση ούτε να ελέγξουν, αλλά ούτε και να συλλέξουν τους αναλογούντες φόρους και εφάρμοζαν την εύκολη λύση της αύξησης του ΦΠΑ, (π.χ. ΦΠΑ 18%, μετά 19%, μετά 23%, ΦΠΑ εστίασης από 8%, σε 9%, σε 13% σε 23% κλπ), σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα τα έσοδα του κράτους. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, το καθεστώς ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, τις βασικές δηλαδή συνιστώσες του τουριστικού προϊόντος, έχει αλλάξει πέντε φορές! (2008 8% διαμονή και 8% εστίαση – 2009 9% διαμονή και 9% εστίαση – 2011 6,5% διαμονή και 13% εστίαση - 2012 6,5% διαμονή και 23% εστίαση - 2013 6,5% διαμονή και 13% εστίαση)» αναφέρεται στην επιστολή.

«Το μόνο που θα καταφέρουμε τελικά είναι να δυσφημίσουμε τον ελληνικό τουρισμό και να τον κάνουμε μη ανταγωνιστικό, σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας που έχουν μικρότερους συντελεστές ΦΠΑ και άρα πιο ελκυστικό προϊόν» σημειώνεται επίσης.

Ο ΣΕΤΕ υπενθυμίζει τη μελέτη της Ernst & Young, σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επέφερε ενδεχόμενος διπλασιασμός του ΦΠΑ στον τουρισμό.

Όπως αναφέρει η μελέτη, οι απώλειες του τουριστικού τομέα τον πρώτο χρόνο εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου υπολογίζονται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ.

Απώλειες θα καταγράφονταν και στις θέσεις απασχόλησης ( από 18.500 έως 30.000 για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου)

Keywords
Τυχαία Θέματα