Σοκ από την είδηση καταστροφής χημικών του Άσαντ ανοιχτά των Χανίων

Αγωνία και οργή στην Κρήτη για την επικείμενη μόλυνση της θάλασσας, μετά την είδηση που μετέδωσε από το BBC στις 7 Ιανουαρίου που αναφέρει ότι η Συρία σκοπεύει να καταστρέψει επικίνδυνα χημικά όπλα σε διεθνή ύδατα, δυτικά των Χανίων, έξω από την περιοχή Φαλάσαιρνα.

Το BBC ανέφερε ότι το πλοίο «Ark Futura» συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία με προορισμό

λιμάνι της νότιας Ιταλίας που δεν έχει ακόμα κατονομαστεί. Εκει τα επικίνδυνα χημικά θα φορτωθούν στο αμερικανικό φορτηγό πλοίο MV Cape Ray, για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε διεθνή θαλάσσια ύδατα, ενώ τα λιγότερο τοξικά χημικά θα μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες από νορβηγικά και δανέζικα πλοία.

Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» στην οποία μίλησε σχετικά και ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος κάνοντας λόγο για μεγάλο κίνδυνο: «Διαφωνώ κάθετα μ' αυτήν τη μέθοδο (της υδρόλυσης), γιατί τα χημικά αυτά είναι σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου. Πόσο δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Βούλτεψη: Δεν θα δεχθούμε να ριχθεί στη Μεσόγειο το χημικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος

Διευκρινίσεις για δημοσιεύματα που θέλουν το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία να καταστρέφεται «σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης», μετέφερε στη Βουλή η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε σχετική παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα κρητικής εφημερίδας, που σύμφωνα με τον κ. Μαριά έχει αναστατώσει την κρητική κοινωνία, η κ. Βούλτεψη σημείωσε πως αποτελεί διογκωμένη παρουσίαση διαδικτυακής ανάρτησης του BBC, το οποίο ωστόσο είχε επικαλεστεί «πληροφορίες». «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα χημικά έφυγαν από τη Λατάκεια και κατευθύνονται προς την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πολεμικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού και θα καταστραφούν πάνω στο πλοίο. Θα το δούμε -μπορεί και αυτό να προκαλεί πρόβλημα. Από κει και πέρα ωστόσο, και μέχρι να λέμε ότι ετοιμάζονται να ρίξουν τα χημικά στη Μεσόγειο και πως εμείς καθόμαστε και κοιτάμε, υπάρχει απόσταση. Ποιος από εμάς θα δεχθεί να πέσουν τα χημικά της Συρίας στη θάλασσα; Ποιος θα το δεχόταν;», αναρωτήθηκε η κ. Βούλτεψη.

Προηγουμένως, ο κ. Μαριάς είχε επικαλεστεί το δημοσίευμα κρητικής εφημερίδας και είχε αναφέρει πως «υπάρχει απόφαση να ποντισθούν τα επικίνδυνα χημικά υλικά μεταξύ Κρήτης και Ιταλίας σε διεθνή ύδατα». Απευθυνόμενος δε, στον παριστάμενο υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ. Βαρβιτσιώτη, του είχε ζητήσει να επιληφθεί του θέματος, προκειμένου να υπάρξει διεθνής κινητοποίηση για την αποτροπή της συνεπακόλουθης οικολογικής καταστροφής. Σημειώνεται πως η κ. Βούλτεψη βάσισε (σύμφωνα με τα λεγόμενά της) την απάντησή της, σε πληροφορίες που της έδωσαν συνεργάτες του κ. Βαρβιτσιώτη.

Επείγουσα ερώτηση των Οικολόγων προς την Κομισιόν για το ενδεχόμενο καταστροφής χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης

Επείγουσα ερώτηση για το ενδεχόμενο καταστροφής χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης. Επείγουσα ερώτηση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την καταστροφή επάνω στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray, πιλοτικά ή σε πραγματικές συνθήκες, των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έχει αναλάβει την καταστροφή των περίπου 1400 τόνων των Συριακών χημικών όπλων μέχρι τα μέσα του 2014.

Μετά την άρνηση αρκετών χωρών (Αλβανία, Βέλγιο, Νορβηγία κ.α.) να φιλοξενήσουν στην επικράτειά τους αυτή την διαδικασία, οι ΗΠΑ πρότειναν τη χρησιμοποίηση της μεθόδου υδρόλυσης που έχει ανατηχθεί για την αδρανοποίηση. Το πρώτο φορτίο χημικών έχει ήδη αποπλεύσει από τη Συρία με προορισμό την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθεί στα Αμερικάνικα πλοία για να ξεκινήσει η διαδικασία σύντομα.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, «Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε πανικό. Ζητάμε ενημέρωση από την Κομισιόν και περισσότερη διαφάνεια και πληροφόρηση, ώστε η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας να γίνει πράγματι με ασφάλεια, με μεθόδους που δεν θα έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις ανθρώπινες κοινότητες. Χρειάζεται να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουν επιστήμονες ως προς την μέθοδο. Αν διαπιστωθεί ότι δεν είναι ασφαλής η καταστροφή των χημικών όπλων με αυτή τη μέθοδο, να υπάρξουν εναλλακτικές πιο ασφαλείς. Η διαχείριση τέτοιου είδους ουσιών χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να αποτεθούν σε μια κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος. Η μέθοδος δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί για καταστροφή αυτών των χημικών και μάλιστα σε θάλασσα. Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες δεν λαμβάνονταν υπόψη και ποσότητες χημικών όπλων είχαν απορριφθεί στη θάλασσα. Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό αφού υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι».

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου και ενδεχόμενες επιπτώσεις

Το πρώτο πλοίο με φορτίο από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας έφυγε από το λιμάνι της Λατάκειας στις 7/1/2014, για την Ιταλία, όπου οι «πιο κρίσιμες» χημικές ουσίες θα φορτωθούν στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας. Η όλη επιχείρηση είναι υπό τον συντονισμό των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων. Εκατοντάδες τόνοι χημικών όπλων, μεταξύ των οποίων «αέριο μουστάρδας» και νευροτοξικό «σαρίν» πρέπει να καταστραφούν, όμως, Έλληνες επιστήμονες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το αν τα χημικά αυτά μπορούν να αδρανοποιηθούν μόνο με υδρόλυση.

Αν τα υπολείμματα διατεθούν στη θάλασσα υπάρχουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα, την αλιεία, τους θαλάσσιους οργανισμούς και την παράκτια ζώνη. Η μέθοδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αυτά τα χημικά και μάλιστα στη θάλασσα, πολύ περισσότερο σε κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος με ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Η ζώνη όπου φαίνεται ότι θα γίνουν οι διαδικασίες καταστροφής και πιθανόν διάθεσης των υπολειμμάτων επεξεργασίας είναι σημαντική για τη βιοποικιλότητα, τις παράκτιες κοινότητες και τους αλιείς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σε γνώση της το συγκεκριμένο σχέδιο; Έχει σχετικές διασφαλίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων; Τα υπολείμματα πρόκειται να διατεθούν στη θάλασσας ή αλλού;
2. Είναι η διαδικασία συμβατή με τις διατάξεις της Σύμβασης και του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου για την Αποφυγή Ρύπανσης της Θάλασσας; Έχουν εκπονηθεί ειδικές μελέτες για τυχόν επιπτώσεις σε θαλάσσια οικοσυστήματα, είδη και παράκτιες κοινότητες;
3. Προτίθεται να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα, το Ευρωκοινοβούλιο και την κοινή γνώμη για την ακριβή διαδικασία και ταυτότητα των χημικών ουσιών που θα καταλήξουν τυχόν στη θάλασσα και πιθανές επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον;
4. Προτίθεται να παρακολουθήσει στενά την διαδικασία και να συμβάλλει πιθανόν σε ασφαλέστερη μέθοδο καταστροφής των χημικών όπλων;».

Κρίτων Αρσένης: Να αποτρέψουν Ελλάδα και Ε.Ε. την καταβύθιση των χημικών της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης

Άμεσα μέτρα για να αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, ζητά με ερώτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κάθριν Άστον, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το επικίνδυνο αυτό τοξικό φορτίο ταξιδεύει ήδη με προορισμό τα ανοιχτά της Κρήτης, αφού απέπλευσε πρώτα από το λιμάνι «Λατάκια» της Συρίας, με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα καταπλεύσει στην Ιταλία και το τοξικό του φορτίο θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας – Λιβύης όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η όλη επιχείρηση, που τελεί υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων (ΟPCW), κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία, τους ζώντες θαλάσσιους οργανισμούς, την Αλιεία, τον Τουρισμό και μια σειρά άλλες παραγωγικές δραστηριότητες των θιγόμενων χωρών. Και τούτο γιατί το τοξικό φορτίο θα μεταφορτωθεί σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο προκειμένου να καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης, η οποία θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα, τόσο ανεπαρκής, όσο και ξεπερασμένη.

Ήδη ο καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος, έχει καταθέσει τη σφοδρή του αντίθεση προς τη μέθοδο αυτή, χαρακτηρίζοντας τα χημικά όπλα, «σοβαρά μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση της διαδικασίας της υδρόλυσης. Πόσω δε μάλλον να αδρανοποιηθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουν να τα ρίξουν στη θάλασσα και να μην καταστρέψουν τους ζώντες οργανισμούς».

Υπενθυμίζεται ότι τον κίνδυνο έχει ήδη επισημάνει ο Κρίτων Αρσένης σε άλλη ερώτησή του (Νοέμβριος 2013) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν το τοξικό φορτίο έμελλε να καταστραφεί σε αλβανικό έδαφος, ζητώντας από τους αρμόδιους Επιτρόπους να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την Αλβανία να προβεί σε μια δραστηριότητα που θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργία και στην Ελλάδα. Στη συνέχεια περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήματα πολιτών στην Αλβανία αντέδρασαν έντονα στο ενδεχόμενο μετατροπής της χώρας του σε χημικό σκουπιδότοπο. «Αυτό που τόσο καιρό έκανε παράνομα η ιταλική «μαφία» έρχεται να πράξει τώρα η διεθνής κοινότητα», τονίζει ο Κρίτων Αρσένης και προσθέτει:

«Αντί τα χημικά όπλα να καταστραφούν από τη χώρα που τα παρήγαγε ή στη χώρα από την οποία αγοράστηκαν - όπως υπαγορεύει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» - επιλέγεται η απόρριψή τους στο κέντρο της Μεσογείου μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Λιβύης. Μάλιστα, η διαδικασία, η οποία έχει δρομολογηθεί από την περασμένη Τρίτη, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με αμφιλεγόμενες μεθόδους. Πρόκειται για μετατροπή της γειτονιάς μας σε «νεκροταφείο» επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων και καλώ την κυβέρνηση με τη νέα ιδιότητα της χώρας ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. να παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά προκειμένου να αποτρέψει την απόθεση των χημικών αποβλήτων νοτιοδυτικά της Κρήτης με τις τραγικές και ανυπολόγιστες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στο Περιβάλλον, την Αλιεία και τον Τουρισμό της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής».

Διαβάστε επίσης:

Εκτός Συρίας η πρώτη ποσότητα των χημικών

Keywords
Τυχαία Θέματα