Στ. Θεοδωράκης στη DW: Αν είναι αναγκαίο θα συνεργαστούμε με τη κυβέρνηση
Το Βερολίνο ήταν ο δεύτερος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του κ. Θεοδωράκη μετά τις Βρυξέλλες.
Η συνομιλία του με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν αρχικά τουλάχιστον, επηρεασμένη από το κλίμα που επικρατεί στη Γερμανία, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης
«Η συνάντηση ξεκίνησε ψυχρά αλλά νομίζω ότι κατέληξε πολύ θερμά. Υπήρξε ένα διερευνητικό πεντάλεπτο, δεκάλεπτο γιατί δεν γνωριζόμασταν. Μου έκανε τις 'αυστηρές γερμανικές ερωτήσεις', επί παραδείγματι τι βλέπω να γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πόσο διατεθειμένος είμαι να βοηθήσω στις μεταρρυθμίσεις, τι θα έκανα αν ήμουν Γερμανός. Μετά από κάποιες απαντήσεις κατάλαβε ότι μπορούμε να έχουμε μια γλώσσα συγγενή.»
Κατά την εκτίμηση του κ. Θεοδωράκη ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως Σοσιαλδημοκράτης πιστεύει τόσο σε μια Ευρώπη ισότητας και αλληλεγγύης όσο και στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία των δύο χωρών. Σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα οι δύο πολιτικοί διαπίστωσαν ότι επικρατεί μεταξύ τους σε πολύ μεγάλο βαθμό ταύτιση απόψεων: «Νιώθουμε ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν διάφορες μεταρρυθμίσεις, να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρξε μεγάλη αποτυχία το τελευταίο ειδικά διάστημα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Και εκεί συμφωνήσαμε, δηλαδή ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν γρήγορα και με ταχείς ρυθμούς. (Ο κ. Γκάμπριελ) με ρώτησε αν το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να βοηθήσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του είπα ότι αν έχουμε συγκεκριμένες προσπάθειες, συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις εμείς θα είμαστε εδώ.»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο της συνάντησης με τον γερμανό αντικαγκελάριο ανέπτυξε και το θέμα της παρουσίας της τρόικας στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη του οι εκπρόσωποι της λειτούργησαν ως «ελεγκτές-λογιστές», πράγμα που είχε αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Αντιλαμβάνεται μεν ότι οι δανειστές δικαιούνται να διερευνούν αν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα, όχι όμως με τον τρόπο που αυτό έχει γίνει στο παρελθόν. Ποια ήταν όμως η αντίδραση του κ. Γκάμπριελ; «Και ο κ. Γκάμπριελ ήταν απολύτως σύμφωνος ότι η τρόικα δεν έπραξε πάντα σωστά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Είναι άλλο να λες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και άλλο να υπάρχει μια, ας μου επιτραπεί ο όρος, λογιστική-χωροφυλακίστικη επιτήρηση», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Αναγκαιότητα για συλλογικές προσπάθειες
Από την πλευρά του ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε στον κ. Θεοδωράκη κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί επανειλημμένως στο παρελθόν, δηλαδή στο γεγονός ότι η οικονομική ελίτ της Ελλάδας δεν φαίνεται να επωμίζεται και αυτή μέρος του βάρους της κρίσης, όπως συνέβη για παράδειγμα στη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Τότε, οι πλούσιοι της χώρας είχαν μια υπέρμετρα μεγάλη συμβολή στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας αλλά και στην στήριξη των απόρων. Την απορία του κ. Γκάμπριελ γιατί αυτό δεν γίνεται και στην Ελλάδα συμμερίζεται και ο κ. Θεοδωράκης. Πάντως, κατά τις πρόσφατες εκλογές το Ποτάμι είχε καλέσει όλους, και προπαντός τους πλούσιους, να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και να συστρατευθούν στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφωνεί με την εκτίμηση ότι οι επόμενοι τέσσερεις μήνες θα είναι κρίσιμοι για τη μελλοντική πορεία της χώρας. Στην ερώτηση της Deutsche Welle για τη στάση του Ποταμιού απέναντι στην κυβέρνηση ενόψει των αποφάσεων που εκκρεμούν απαντά ως εξής: «Υπάρχουν πράγματα στα οποία νιώθω πολύ μακριά μου την κυβέρνηση. Αυτά που προσπαθεί να κάνει στην παιδεία επί παραδείγματι είναι εξωπραγματικά, είναι οπισθοδρόμηση, είναι επιστροφή σε άλλα καθεστώτα. Έχω πει όμως αντίστοιχα ότι υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία είμαι σύμμαχος της κυβέρνησης. Στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, στο να ελέγξουμε το δημόσιο χρήμα, στο να ελέγξουμε τις συμβάσεις, στο να ρυθμίσουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είμαι απολύτως σύμφωνος και θα προσπαθήσω. Και μάλιστα, όχι μόνο θα το προσπαθήσω αλλά αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το απαιτήσουμε εμείς στη βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Θεοδωράκης.
Σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη για να πετύχει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να αξιοποιηθεί η εξειδικευμένη γνώση. Στους τομείς που παρουσιάζεται ανάγκη τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών θα πρέπει η χώρα να είναι ανοιχτή να δεχτεί μια τέτοια βοήθεια από ειδικούς του εξωτερικού. Άλλωστε, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ποταμιού, την άποψη αυτή έχει εκφράσει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τρίτο πακέτο βοήθειας;
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας ο κ. Θεοδωράκης ελπίζει σε μια εποχή όπου η Ελλάδα, όπως τώρα η Πορτογαλία, θα είναι σε θέση να καλύπτει τα ελλείμματά της δανειζόμενη από τις χρηματαγορές με μικρά επιτόκια. Εάν όμως αναγκαστεί λόγω των υψηλών επιτοκίων να δανείζεται από θεσμικούς δανειστές τότε θα είναι αναγκασμένη να δέχεται κάθε φορά όρους, ανεξάρτητα από το αν η δανειακή σύμβαση ονομαστεί μνημόνιο, πρόγραμμα, γέφυρα ή διαφορετικά.
Για την επίλυση του προβλήματος το Ποτάμι προτείνει στην κυβέρνηση συνεργασία. Αν και κατά την άποψή του η έξοδος στις αγορές αποτελεί εφικτό στόχο: «Το Ποτάμι με τις προτάσεις που είχε κάνει πίστευε και πιστεύει ότι θα μπορούσαμε στο τέλος του χρόνου να είμαστε μια τέτοια χώρα. Τώρα, εάν δεν είμαστε αυτή η χώρα και αν έχουμε ανάγκη από δανεικά, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει την πρωτοβουλία να ζητήσει στήριξη και από το Ποτάμι για μια νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πλάκα κάνεις! Δείτε τι έκαναν Γερμανίδες την ώρα που η Bundestag αποφάσιζε για την Ελλάδα...
- Τι συμβαίνει όταν πεθαίνεις;
- Μόνο αυτός αξίζει να παίζει 100% στον Ολυμπιακό!
- Ο Τσίπρας διέκοψε τη συνέντευξη Βαρουφάκη στον Παπαδάκη
- «Δεν πληρώνω» μέχρι να πάνε φυλακή οι φοροφυγάδες
- «Ελπίζω να συλληφθεί ζωντανός»
- Ποιον παίκτη του ΠΑΟΚ θα κάνει ζάμπλουτο ο Δώνης;
- Η κυβέρνηση ξεκινά τη λειτουργία της ΕΡΤ - Τι θα περιλαμβάνει
- Πέθανε ο σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης
- Μαύρισε" ο ουρανός στην Αττική! Ισχυρές ΚΑΤΑΙΓΕΣ σ' όλη την χώρα - Πόσο θα κρατήσει η κακοκαιρία;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Ηλεκτρονικά η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας του ΙΚΑ
- Νέα φρίκη του Ισλαμικού Κράτους: Αποκεφάλισαν 4 αιχμαλώτους (photos)
- Ένας άνδρας αποφάσισε να ανακαινίσει το τροχόσπιτο του και δείτε πώς το έκανε!
- Daily Mail: Ενοχλημένη η Μ. Βρετανία από συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας
- Ιράκ: Είδαν έντρομοι κομβόι τζιχαντιστών να πλησιάζει το σπίτι τους (video)
- Έξι στους δέκα ανθρώπους δεν έχουν μπει ποτέ στο Internet
- Στ. Θεοδωράκης στη DW: Αν είναι αναγκαίο θα συνεργαστούμε με τη κυβέρνηση
- Στο 2,6% ο ρυθμός ανάπτυξης στη Σλοβενία το 2014
- Τρίπολη: Ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων για τα σκουπίδια
- Σε ανάκληση δυο αδειών στις Σκουριές προχωράει ο Π. Λαφαζάνης
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Στ. Θεοδωράκης στη DW: Αν είναι αναγκαίο θα συνεργαστούμε με τη κυβέρνηση
- Έξι στους δέκα ανθρώπους δεν έχουν μπει ποτέ στο Internet
- Νέα φρίκη του Ισλαμικού Κράτους: Αποκεφάλισαν 4 αιχμαλώτους (photos)
- Στο 2,6% ο ρυθμός ανάπτυξης στη Σλοβενία το 2014
- Ένας άνδρας αποφάσισε να ανακαινίσει το τροχόσπιτο του και δείτε πώς το έκανε!
- ΚΚΕ: «Εργοδοτικό έγκλημα» το δυστύχημα στο Δρέπανο Αχαΐας
- Γαλλία: Καταδίκη «της βαρβαρότητας» των τζιχαντιστών
- Στο στόχαστρο... πρώην υπουργός της Κύπρου!
- Σκύρος: Προφυλακίστηκε o 40χρονος Πακιστανός για ασέλγεια σε βάρος 11χρονης
- Τρίπολη: Ψήφισμα διαμαρτυρίας των κατοίκων για τα σκουπίδια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελεύθεροι οι δύο Σύροι-ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατία
- Ρομπέρτο: "Δεν αξίζαμε πολλά περισσότερα"
- Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη
- Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο
- Prosecutor orders probe into claims of abuse at Amygdaleza migrant facility
- Πέθανε ο γνωστός σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης
- Την Πέμπτη η επανίδρυση της ΕΡΤ
- Νεκρός 25χρονος σε τροχαίο στο Περιστέρι
- Αρεταίειο: Δωρεάν εξέταση μαστού και τεστ ΠΑΠ σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες
- Ηλεκτρονικά η θεώρηση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ