Σταϊνμάγερ: H ελληνική οικονομία παρουσιάζει δείγματα βελτίωσης

Δείγματα ενδεχόμενης πρώτης βελτίωσης στην ελληνική οικονομία διαπιστώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τονίζοντας ωστόσο ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε από την Αθήνα στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, ZDF, ερωτήθηκε σχετικά με τις προσδοκίες που έχει η Αθήνα από τη συμμετοχή

των Σοσιαλδημοκρατών στη νέα γερμανική κυβέρνηση και απάντησε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη».

Σημείωσε όμως ότι στην Ελλάδα βρήκε ρεαλισμό και παρατήρησε ότι η εικόνα διαφέρει από αυτή που βλέπουμε συχνά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ έκανε λόγο και για υπερηφάνεια των Ελλήνων «για το ότι πιθανόν κατάφεραν μια πρώτη μικρή στροφή, για το ότι για πρώτη φορά θα μπορούσαν να φέτος επιτύχουν πρωτογενές πλεόνασμα». «Αυτό ίσως αποτελεί δείγμα ότι θα υπάρξει μια πρώτη βελτίωση στην ελληνική οικονομία», είπε και αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο της ανεργίας, τη μείωση της παραγωγής και τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να κατασκευάσει μια εικόνα της ελληνικής οικονομίας από την οποία θα μπορούσε να πει ότι αυτός είναι ένας σταθερός δρόμος προς ένα λαμπρό μέλλον.

«Το αντίθετο. Πρόκειται για έναν μακρύ δρόμο, τον οποίο θα πρέπει οι Έλληνες ακόμη να βαδίσουν και αυτό απαιτεί πολλή τόλμη από μια κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ενώπιον ενός προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές. Ζήτησα να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος σε αυτή τη νομοθετική περίοδο, ακόμη και αν είναι σκληρός. Είναι όμως η μόνη εγγύηση, όπως γνωρίζουμε και εμείς στην Γερμανία από τη δική μας εμπειρία, ώστε στο τέλος η κυβέρνηση να δρέψει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, ο οποίος ερωτήθηκε και σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου για αδυναμία λήψης περαιτέρω μέτρων λιτότητας που ενδεχομένως θα ζητήσει η τρόικα.

«Μιλήσαμε πολύ ανοιχτά για αυτό. Είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να κρίνει η τρόικα τι έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα. Μόνο εάν η τρόικα πει στο τέλος, ‘μάλιστα το πρωτογενές πλεόνασμα αυτής της χρονιάς μπορεί να είναι διαρκές και για τα επόμενα χρόνια', θα υπάρξει η βάση ώστε επιχειρήσεις από την ευρωπαϊκή γειτονιά να αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια απουσίας. Χρειαζόμαστε υπομονή, αλλά προπάντων επιμονή για να συνεχιστεί ο δρόμος που ξεκίνησε», είπε.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τέλος ότι πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ξεπεραστούν οι υποψίες και οι παρεξηγήσεις που αυτές δημιουργούν «ώστε μέσα από την προοπτική υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, να μην εισέλθουμε σε διαρκή πολιτική κρίση». Δήλωσε αποφασισμένος να προσπαθήσει για αυτό, κυρίως σε συνεργασία με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα