Στο χέρι της κυβέρνησης η ακύρωση της συμφωνίας-ντροπής με τη Siemens

Μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει την αποφασιστικότητά της και τη δύναμή της να υποστηρίξει το εθνικά συμφέροντα έχει άμεσα η…

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Μπορεί οι μνημονιακές κυβερνήσεις να επιχείρησαν να «κλείσουν» όπως όπως τα μεγάλα σκάνδαλα της Siemens με τον συμβιβασμό που πέρασε το 2012 από τη Βουλή, όμως ο ελληνικός λαός είναι αδύνατον να αποδεχθεί αυτό το πρωτοφανές κουκούλωμα.

Στις 10 Μαρτίου θα εκδικασθεί η αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας

με τη Siemens που έχει καταθέσει από το 2012 το κίνημα «Ελληνες Φορολογούμενοι», στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από τρεις αναβολές. Εάν οι «Ελληνες Φορολογούμενοι» κερδίσουν και ακυρωθεί η συμφωνία με τη Siemens, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσει το Δημόσιο αποζημιώσεις από την εταιρεία.

Οι«Ελληνες Φορολογούμενοι» είχαν ζητήσει την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, όμως η υπόθεση αναβλήθηκε τρεις φορές επειδή.... το ελληνικό Δημόσιο δεν προσερχόταν στο δικαστήριο για να καταθέσει προτάσεις.

Το κίνημα "Ελληνες Φορολογούμενοι" προχώρησαν στην κατάθεση (στις 26/10/2012) αίτησης ακύρωσης κατά της συμφωνίας αυτής στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτούμενοι μάλιστα την άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, καθ' όσον η χώρα βρισκόταν σε δεινή δημοσιονομική κατάσταση και συνεπώς, κάθε καθυστέρηση στη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη γερμανική εταιρία θα είχε επιπτώσεις στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και στην οικονομική πολιτική. Από τότε, η υπόθεση αναβλήθηκε 3 φορές (17/9/2013, 14/6/2014 και 23/9/2014), επειδή το Ελληνικό Δημόσιο (η "αντίπαλος" πλευρά) δεν προσερχόταν στο Δικαστήριο για να καταθέσει προτάσεις.

Η υπόθεση αφορά τη συμφωνία την οποία ενέκρινε με νόμο προ τριετίας η Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τη διάλυσή της τον Απρίλιο του 2012. Ειδικότερα, ο νόμος ενέκρινε το «Σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών Siemens AG και Siemens ΑΕ» δίνοντας την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να την υπογράψει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τον Αύγουστο του 2012 ο Γιάννης Στουρνάρας υπέγραψε την εν λόγω σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Siemens. Η συμφωνία τερμάτιζε φιλικά τη διένεξη παρά το γεγονός ότι οι 590 σελίδες του πορίσματος αποφαίνονται ότι υπήρξε ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία συµφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια στη θυγατρική, στην Ελλάδα, και να διασφαλίσει 600 θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τη δική της κερδοφορία. Υποτίθεται ότι θα ανέγειρε νέο εργοστάσιο, δαπανώντας 60 εκατομμύρια, χωρίς όμως να υπάρχει υπογεγραμμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε καν ρήτρες στην περίπτωση που δεν τηρήσει τη συμφωνία.

Όπως αναφέρει ο ιδρυτής και επικεφαλής του κινήματος κ. Γιάννης Σιάτρας «είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτή τη φορά το Ελληνικό Δημόσιο να παραστεί με τις προτάσεις του, καθώς ο μοναδικός τρόπος να ακυρωθεί μια συμφωνία που έχει περάσει από τη Βουλή είναι με απόφαση του ΣτΕ. Αν δεν παραστεί η υπόθεση θα αναβληθεί πάλι και θα χάσουμε άλλον ένα χρόνο. Αντίθετα αν παραστεί παρουσιάζοντας τα στοιχεία η ακύρωση της συμφωνίας είναι απόλυτα εφικτή.

Το κίνημα πρόκειται να αποστείλει πλήρη ενημερωτική επιστολή-φάκελο με την υπόθεση στο υπουργείο Οικονομικών, τόσο στον κ. Βαρουφάκη όσο και στην κα Βαλαβάνη, ελπίζοντας, παρά την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, να μην αμελήσει να παραστεί στο μεγάλης βαρύτητας αυτό δικαστήριο. Η σημασία ακύρωσης αυτή της συμφωνίας, είναι μεγάλη τόσο σε συμβολικό επίπεδο όσο και σε ουσιαστικό/οικονομικό, αφού ανοίγει το δρόμο για πραγματικές αποζημιώσεις».

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η επίμαχη σύμβαση

Παράλληλα, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ της Siemens και της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 (Νόμος 4072/2012), με τον οποίο δίνεται «συγχωροχάρτι» στη γερμανική εταιρεία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο, σχετικά τη συμβατότητά του με το «δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων», όσο και αναφορικά με πιθανή εμπλοκή κοινοτικών πόρων.

Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, Elzbieta Bieńkowska, στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού μνημόνευε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και Siemens, «σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα παραιτείται από αστικές και διοικητικές αξιώσεις έναντι της εταιρείας, με αντάλλαγμα συγκεκριμένες οικονομικές παροχές», όπως «80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων συγκεκριμένων δημόσιων έργων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και επένδυση 100 εκατ ευρώ στην Ελλάδα, μέσω των δραστηριοτήτων της», ρωτούσε την Κομισιόν εάν «γνωρίζει κατά πόσο εφαρμόζεται εύρυθμα από την εταιρεία Siemens ο παραπάνω εξωδικαστικός συμβιβασμός», «ποια ήταν τα δημόσια έργα για τα οποία πραγματοποιήθηκε συμψηφισμός απαιτήσεων μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Siemens και πόσα από αυτά αφορούσαν έργα συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους», καθώς επίσης, κατά πόσο «έχει ξεκινήσει η Επιτροπή έρευνες για τυχόν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων από την εταιρεία Siemens».

Στην απάντησή της η Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, αφού σημειώνει ότι η Κομισιόν «δεν γνωρίζει αν η Siemens και/ή το ελληνικό κράτος πληρούν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία συμβιβασμού», τονίζει με έμφαση ότι «Η Επιτροπή αυτή τη στιγμή εξακριβώνει με τις ελληνικές αρχές αν η συμφωνία είναι σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων και κατά πόσον εμπλέκεται τυχόν συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο στην παρούσα συμφωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα