Συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα και χαμηλότερη ύφεση

Σύγκλιση σε δύο τομείς, τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος και το χαμηλότερο ύψος της ύφεσης, φαίνεται ότι προέκυψε, μετά από τη σημερινή, διάρκειας τεσσάρων ωρών, πρώτη συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε κοντά στο να συγκλίνουμε σε ένα μικρό, ρεαλιστικό, βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» στον φετινό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε ότι «είμαστε κοντά στο μακροοικονομικό σενάριο (το ύψος της ύφεσης), με την απόκλιση να είναι στο 0,1 της μονάδας».

Με δεδομένο

ότι πρόσφατα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόριζε την ύφεση εφέτος στο 3,8%, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά και η τρόικα συγκλίνουν σε μείωση του ΑΕΠ εφέτος κατά 3,8%- 3,9%, αντί της αρχικής εκτίμησης για ύφεση 4,2%. Κατά τη σημερινή συνάντηση, όπως ανέφερε το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «άνοιξαν σχεδόν όλα τα μέτωπα», με τη διαπραγμάτευση να εστιάζεται, κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και στις εκτιμήσεις για το κλείσιμο του έτους.

Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί καθ' όλη την εβδομάδα, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των δύο πλευρών για 4- 5 εγγραφές στον προϋπολογισμό (κάποιες στο σκέλος των εσόδων και 1- 2 εγγραφές στο σκέλος των δαπανών). Αντίθετα, υπουργείο Οικονομικών και τρόικα απέχουν από μια σύγκλιση για τον προϋπολογισμό του 2014, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία από αρκετούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση, ο ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε τα εξής: Αξιολογείται ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014, καθώς απαιτείται περαιτέρω εξέταση και στα δύο σκέλη του, το ύψος των εσόδων και την εισπραξιμότητα.

Επίσης, πρέπει να αποτιμηθεί η προεργασία που έχει γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τους φόρους,υπέρ τρίτων. Συζητήθηκαν ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, οι διαρθρωτικές αλλαγές και η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις-πρέπει να αποπληρωθούν 8 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους- το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, διότι, σύμφωνα με τον ανώτερο παράγοντα, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Μάλιστα, κάποια υπουργεία φέρονται να προϊδεάζουν ότι για ορισμένα ποσά που είχαν ζητηθεί από το Δημόσιο τον περασμένο Νοέμβριο, ως ληξιπρόθεσμα, μπορεί να μην υπάρχουν νόμιμα παραστατικά.

Για τα τέσσερα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ-4,33% ένταξη 12.500 δημοσίων υπαλλήλων στο καθεστώς της κινητικότητας έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ψήφιση νέου Κώδικα Δικηγόρων), ο ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε:"Δεν συζητήθηκε το ζήτημα των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, διότι υπήρξε εκτενής διαπραγμάτευση, την περασμένη Παρασκευή με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Πάντως, το θέμα θα «ανοίξει» εκ νέου μέσα στην εβδομάδα".

Έως το τέλος της εβδομάδας θα αποπληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ,δεν συζητήθηκε το ζήτημα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.Επίσης, κατά τη σημερινή συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα της πορείας των αποκρατικοποιήσεων, καθώς στελέχη της τρόικας θα μεταβούν, αύριο το απόγευμα, στα γραφεία του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σημειώνεται ότι, ο νέος έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια, με το πρώτο να ολοκληρώνεται έως τις 10 Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ (11- 13 Οκτωβρίου) και τη συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου) και θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο των διαβουλεύσεων στα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή τη φορά, αντικείμενο θα είναι η επικαιροποίηση του Μνημονίου και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015- 2016 (η τρόικα το υπολογίζει στα 4- 5 δισ. ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά στα 2,5 δισ. ευρώ). Το «καυτό» ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (έχει υπολογιστεί από το ΔΝΤ στα 10,9 δισ. ευρώ) θα εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο- Δεκέμβριο, στο τρίτο στάδιο του ελέγχου της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα