Συνάντηση ΙΣΑ με τον Π. Κουρουμπλή

Με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή, συναντήθηκε την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος, Γιώργος Πατούλης, και μέλη…

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα της Υγείας, με τον πρόεδρο του ΙΣΑ να θέτει τις «κόκκινες γραμμές» του ιατρικού κόσμου.

Ως άμεσα προς επίλυση ζητήματα, ο κ. Πατούλης έθεσε την άμεση πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών

Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, τη στελέχωση των νοσοκομείων και την επίλυση των προβλημάτων των γιατρών του ΕΣΥ, τη διευθέτηση του ζητήματος των γιατρών του ΠΕΔΥ, καθώς και τη στήριξη των νέων γιατρών.

Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύθηκε για άμεση συνάντηση με τον ΕΟΠΥΥ και τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία για τη χορήγηση ΕΣΠΑ προς νέους γιατρούς, ιατρεία και ιατρικές εταιρείες.

Ως προς το θέμα που έχει προκύψει με τους ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας δεσμεύθηκε για άμεση επίλυση του προβλήματος, παράλληλα με την πρόσληψη νέων γιατρών, ενώ εξέφρασε θετική στάση για την επαναπρόσληψη των γιατρών του ΠΕΔΥ.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας εξήρε το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής και δήλωσε ότι προτίθεται να βραβεύσει τους εθελοντές γιατρούς του.

«Ο ιατρικός κόσμος δεν πρόκειται να ανεχτεί να απαξιώνεται το ιατρικό σώμα και να μη μπορεί να εξυπηρετηθεί ο ασθενής. Ο γιατρός της γειτονιάς όπως και ο γιατρός του ΕΣΥ στήριξαν το σύστημα σε αντίξοες συνθήκες και σήκωσαν όλο το βάρος για να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς» τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Πατούλης.

Πιο συγκεκριμένα, τα ζητήματα που έθεσε ο ΙΣΑ στον υπουργό Υγείας είναι:

1) Όσον αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες και τον ΕΟΠΥΥ είναι επιτακτική η ανάγκη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, και η ελεύθερη επιλογή γιατρού κατά πράξη και περίπτωση, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης του ασθενή στον ειδικό γιατρό.

2) Για τους ιατρούς του ΕΣΥ είναι αναγκαία:

• Η έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.
• Διαφάνεια και αξιοκρατία στα όργανα επιλογής και αξιολόγησης των γιατρών.
• Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
• Το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό, οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν άνω των 1000 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο αγροτικός ιατρός μόλις 800 ευρώ.
• Οι συνθήκες λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες, οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 5 εφημερίες μηνιαίως, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται.
• Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.
• Οι επιπλέον εφημερίες (υπερβάσεις ή πρόσθετες) που υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οι ιατροί, προκειμένου να προκύψει ασφαλές πρόγραμμα για το Νοσοκομείο, πρέπει να αναγνωρίζονται διότι παραμένουν απλήρωτες μέχρι σήμερα.

3) Για τους ιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ:

• Ο ΙΣΑ είχε καταθέσει στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου τροπολογία για την αξιολόγηση των γιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ. Παραμένει η θέση αυτή, καθώς ενόψει των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της χρηστής διοίκησης, δεν θα πρέπει να υπάρχει ουδεμία διαφοροποίηση στη διαδικασία αξιολόγησης της προϋπηρεσίας των ιατρών που εντάσσονται στο ΠΕΔΥ σε σχέση με την προϋπηρεσία που αξιολογείται για την εξέλιξη στον κλάδο των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

4) Για το ΤΣΑΥ πρέπει να προωθηθεί:

• Η άμεση ασφάλιση των νέων ιατρών στο ΤΣΑΥ και άμεση έναρξη του χρόνου συνταξιοδότησης με τριετή προθεσμία χάριτος.
• Απόδοση στο ΤΣΑΥ των οφειλομένων από το Κράτος προς αυτό.
• Αναπλήρωση των απολεσθέντων λόγω PSI αποθεματικών του ΤΣΑΥ και άμεση αντιμετώπιση της λειτουργικής του κατάρρευσης.

5) Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να ληφθούν:

• Μέτρα για την ανεργία και υποαπασχόληση των γιατρών.
• Χορήγηση ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρείες.
• Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού.

6) Ιατροί σε άγονες γραμμές: παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές.

• Εκπόνηση και θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των δαπανών της Υγείας, μέσα από την πρόληψη, την αποφυγή της νόσησης και όχι τη θεραπεία της ασθένειας.

7) Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ:

1. Άμεση υλοποίηση των εκκαθαρίσεων για τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ποσά.
2. Υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν.
3. Δημιουργία επιτροπής που να παρακολουθεί την υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου.
4. Εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης που έχει παραδώσει ο ΙΣΑ και δημιουργία διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης στην εφαρμογή τους και τροποποίηση όταν χρειάζεται (ανεξάρτητες επιτροπές από τα Θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα παραδώσουν οι επιστημονικές εταιρείες και έχουν καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα).
5. Οι οδηγίες συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρέπει να αποτελούν τα μόνα κριτήρια ελέγχου των ιατρών και όχι τα λογιστικά κριτήρια μέσων όρων που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ.
6. Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικών ταμείων

Το ΤΣΑΥ οφείλει ληξιπρόθεσμα ποσά στους γιατρούς από το έτος 2010, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με το factoring και τα δάνεια, καθώς και κούρεμα 50% των δαπανών που έχουν καταβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ.

Η επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει παράλληλη αρμοδιότητα και το θέμα της πορείας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων.

Επίσης ζητήθηκε:

• Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης χορήγησης οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.
• Απαγόρευση συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και υποκατάστασης της φαρμακευτική αγωγής του Θεράποντος Ιατρού από τον Φαρμακοποιό στην επιλογή των ιδιοσκευασμάτων, πράξη που συνιστά μετάθεση της ιατρικής ευθύνης σε μη γιατρούς και αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, ενώ παράλληλα επισύρει τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία, σε οποιαδήποτε επιπλοκή, παρενέργεια ή αλληλεπίδραση φαρμάκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα