Συνέδριο ΕΣΔΥ: η κρίση δημιουργεί αρρώστους και όχι ανάπτυξη

Δεν μπορείς να έχεις ανάπτυξη και οικονομία με άρρωστους ανθρώπους και η κρίση δημιουργεί σίγουρα έλλειμμα στην υγεία.

Αυτό τονίστηκε σήμερα στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας για την διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας. Η καλή υγεία συμβάλλει αναμφισβήτητα στην ανάπτυξη, και αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει, όπως τονίστηκε, είναι ότι μπορεί να ζούμε περισσότερο και καλλίτερα, αλλά δεν είναι βέβαιο, ότι το αντέχουν αυτό τα συστήματα υγείας.

Ο οικονομολόγος της ΕΣΔΥ κ. Κώστας

Αθανασάκης, τόνισε ότι τα τελευταία 60 χρόνια το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 12 χρόνια και μαζί με αυτό, η παραγωγικότητα, γεγονός που αποδεικνύει ότι η υγεία είναι επένδυση. Εχουμε κερδίσει ζωή λόγω των καινοτόμων φαρμάκων, η τεχνολογίας όμως, φαίνεται ότι δεν ισχύει για όλους, καθώς υπάρχουν διαφορές στην πρόσβαση υπηρεσιών, φροντίδας υγείας και στην τεχνολογία.

Μπορεί να αυξάνεται το προσδόκιμο, συνέχισε ο κ. Αθανασάκης, ωστόσο αυξάνεται και η νοσηρότητα. Και ήδη παγκοσμίως, για το 65% των χρονίων παθήσεων, δαπανάμε το 75% των πόρων, τόνισε και πρόσθεσε ότι η χρόνια νοσηρότητα άλλαξε τα οικονομικά της υγείας. Προκειμένου επομένως να διαχειρισθούμε τα χρόνια νοσήματα, χρειαζόμαστε παρεμβάσεις για τον ασθενή και όχι για την ασθένεια.

Ο Azais Boris διευθυντής Πολιτικών Υγείας της MSD για την Ευρώπη και τον Καναδά τόνισε ότι ο πληθυσμός πρέπει να διατηρηθεί υγιής και παραγωγικός ωστόσο τα συστήματα υγείας και οι πολίτες έχουν δεχθεί χτύπημα από την οικονομική κρίση.

Ζούμε περισσότερο και καλλίτερα, συνέχισε, αλλά το αντέχουμε αυτό, εννοώντας εάν το αντέχουν οικονομικά τα συστήματα. Η ιατρική φροντίδα πάντως, συνέχισε, είναι η λύση όχι το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι η οικονομία της υγείας, την δεκαετία 2000-2010 αυξήθηκε κατά 3,3%.

Πηγή: Onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Φθηνό γενόσημο προκάλεσε τάσεις αυτοκτονίας σε νεαρό με αυτισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα