Συρία: Δάκρυσαν τα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ βλέποντας ένα βίντεο από επίθεση με χημικά

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δάκρυσαν χθες όταν σύροι γιατροί τούς πρόβαλαν ένα βίντεο με τις αποτυχημένες…

Τα παιδιά, ηλικίας ενός, δύο και τριών ετών, οι γονείς τους και η γιαγιά τους σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της 16ης Μαρτίου στο χωριό Σαρμίν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, δήλωσε ο δρ Μοχάμεντ Τενάρι, διευθυντής ενός νοσοκομείου εκστρατείας, όπου είχε μεταφερθεί η οικογένεια.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Συρία διαψεύδουν ότι χρησιμοποιούν βόμβες-βαρέλια με αέριο χλωρίου, τις οποίες ο Οργανισμός

για την

Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) καταγγέλλει ότι ρίχνουν από ελικόπτερα.

Οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις είναι η μοναδική εμπλεκόμενη πλευρά στον εμφύλιο που διαθέτει ελικόπτερα.

Ο Τενάρι, ο δρ Ζάχερ Σαλούλ, πρόεδρος του συρο-αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, και ο Κουσάι Ζακάρια, ένας επιζήσας επίθεσης με αέριο σαρίν στην Γκούτα, κοντά στη Δαμασκό, τον Αύγουστο του 2013, ενημέρωσαν το ΣΑ του ΟΗΕ κατά την ανεπίσημη χθεσινή σύσκεψη που διοργανώθηκε κεκλεισμένων των θυρών και έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ περιέγραψε την χθεσινή ως μία "υπερβολικά ασυνήθιστη και πολύ φορτισμένη συναισθηματικά συνάντηση" και πρόσθεσε ότι "δεν υπήρχε άνθρωπος μέσα στην αίθουσα που να μη δάκρυσε".

Μάλιστα, αρκετοί άλλοι από τους παρευρεθέντες είπαν ότι πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν.

"Οι άνθρωποι που ευθύνονται γι αυτές τις επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν", είπε αργότερα στους δημοσιογράφους η Πάουερ.

"Αν δεν κάνουμε κάτι γι αυτό, τότε κάποιοι άλλοι θα θεωρήσουν ότι μπορούν να διαπράξουν κάτι τέτοιο ατιμωρητί", είπε στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Νέας Ζηλανδίας στον ΟΗΕ Τζιμ ΜακΛέι.

Τον περασμένο χρόνο, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε να παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εμπλεκόμενους στον εμφύλιο της Συρίας, που μετράει τον πέμπτο χρόνο, για πιθανή δίωξή τους για εγκλήματα πολέμου κι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η σύμμαχος της Συρίας Ρωσία, υποστηριζόμενη από την Κίνα, είχε ασκήσει βέτο επί της πρότασης.

Η επίθεση στο Σαρμίν πραγματοποιήθηκε δέκα μέρες μετά την καταδίκη από το 15μελές Συμβούλιο της χρήσης του αερίου χλωρίου ως όπλο στη Συρία και την απειλή για ανάληψη δράσης αν γινόταν εκ νέου χρήση.

Το χλώριο δεν είναι μία απαγορευμένη ουσία, αλλά η χρήση του ως όπλου απαγορεύεται από τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1997 και στην οποία προσχώρησε η Συρία το 2013.

Επιτροπή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) ερευνά την επίθεση στο Σαρμίν αλλά δεν είναι επιφορτισμένη με την επίρριψη ευθυνών.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι πρέπει να προκύψουν ισχυρές αποδείξεις που να παραπέμπουν σε υπεύθυνους επιθέσεων με χημικά προτού το ΣΑ αναλάβει δράση.

Keywords
Τυχαία Θέματα