Συρία: Ένας Σύρος φωτοειδησεογράφος σκοτώθηκε στο Χαλέπι

Ένας Σύρος φωτοειδησεογράφος, ο οποίος είχε εξωτερική συνεργασία με το Ρόιτερς, σκοτώθηκε καθώς κάλυπτε μια σύγκρουση στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με ακτιβιστές.


Ο Μόλχεμ Μπαρακάτ έχασε χθες τη ζωή του την ώρα που έπαιρνε φωτογραφίες από μια μάχη που γινόταν για τον έλεγχο ενός νοσοκομείου ανάμεσα σε αντάρτες και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντάρτες είχαν κατηγορήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι έχουν μετατρέψει το Νοσοκομείο Κίντι σε στρατώνα.

Κατά την κάλυψη της σύγκρουσης αυτής,

ο Μπαρακάτ είχε πάρει επίσης φωτογραφίες που έδειχναν την ζωή των απλών Σύρων πολιτών στην διαιρεμένη αυτή πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο αποτελούσε σημαντικό εμπορικό κέντρο της χώρας.

Ο Μπαρακάτ είχε στείλει στο Ρόιτερς δεκάδες φωτογραφίες από τον Μάιο που πέρασε. Πολλές από αυτές είχαν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα ανά τον κόσμο.
Την ίδια ώρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταδίκασε σήμερα σε ανακοίνωσή του τις φονικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο συριακός στρατός τις τελευταίες ημέρες στο Χαλέπι κατά πολιτών, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

"Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει μια καταστροφή στο Χαλέπι εδώ και έναν μήνα, σκοτώνοντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά", δήλωσε ο Όλε Σόλβανγκ, αξιωματούχος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

"Είτε η συριακή πολεμική αεροπορία είναι σκανδαλωδώς ανίκανη (...) είτε βάζει στόχο σκοπίμως ζώνες αμάχων", πρόσθεσε ο Σόλβανγκ.
Από την περασμένη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου η πολεμική αεροπορία της Συρίας έχει πραγματοποιήσει επιδρομές και έχει ρίξει βαρέλια με εκρηκτικά στις συνοικίες του Χαλεπιού τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Σύμφωνα με το HRW, το οποίο επικαλείται το Συριακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα πλήγματα αυτά είχαν προκαλέσει τον θάνατο 232 πολιτών από την περασμένη Κυριακή ως την Τετάρτη.

Την Πέμπτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε 161 μέχρι εκείνη την ημέρα, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για έναν υψηλότερο απολογισμό συνολικά 189 νεκρών.

Τα πλήγματα αυτά στο Χαλέπι και στην ομώνυμη επαρχία του δείχνουν ότι "οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πολεμικές (...) μεθόδους, οι οποίες δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες και μαχητές", κατέληξε το HRW στην ανακοίνωσή του, στην οποία καταδίκασε επίσης "την χρήση πολύ καταστροφικών βαρελιών με εκρηκτικά" στις επιδρομές αυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα