Τα Χριστούγεννα άρχισαν να γιορτάζονται τον πέμπτο αιώνα

Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του αγγελιοφόρου του Θεού δεν αναφέρεται σε κανένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια.

Σε αυτά απλώς αναφέρεται μια ημερομηνία κατά προσέγγιση, Νοέμβριος ή Δεκέμβριος. Για τους πρώτους χριστιανούς η ημέρα της γεννήσεως του Σωτήρος δεν ήταν σημαντική, κύρια γιορτή ήταν το Πάσχα – η ημέρα της Ανάστασής Του. Συγκεκριμένα από αυτό αρχίζει να μετρά ο ετήσιος κύκλος. Η απόφαση να γιορτάζονται τα Χριστούγεννα

συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου λήφθηκε τον πέμπτο αιώνα. Το 1582 ο Πάπας της Ρώμης Γρηγόριος 8ος εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, το οποίο ονομάστηκε Γρηγοριανό. Και από τότε η ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων διχάστηκε και έγιναν δύο.

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα στα τέλη του Δεκεμβρίου γιορτάζουν όχι μόνο οι οπαδοί των δυτικών χριστιανικών κλάδων, όπως οι καθολικοί και οι διαμαρτυρόμενοι, αλλά και η πλειοψηφία των ορθόδοξων εκκλησιών του κόσμου. Μόνο οι 4 από τις 15: η Ρωσική, της Ιερουσαλήμ, η Γεωργιανή και η Σέρβικη Εκκλησίες τηρούν αυστηρά το παλιό εκκλησιαστικό ημερολόγιο και γιορτάζουν στις 7 Ιανουαρίου. Ωστόσο, κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας οι αντιπροσωπίες αυτών των εκκλησιών στις χώρες όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου, τιμούν τη γιορτή δύο φορές. Ως παράδειγμα παρουσιάζεται η αντιπροσωπεία της Ρωσικής ορθοδοξίας επί του Βούλγαρου Πατριάρχη, αφηγείται ο ιερός μοναχός Ζότικ Γκαγιέφσκι:

Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και με το νέο και με το παλιό ημερολόγιο, διότι βρισκόμαστε στο έδαφος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτή γιορτάζει επίσημα τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Όταν έρχονται τα Χριστούγεννα στολίζουμε απαραιτήτως τα έλατα, τραγουδάμε τα κάλαντα στην ουκρανική, ρωσική και βουλγαρική γλώσσες. Χαρίζουμε ο ένας στον άλλο δώρα, διότι ζούμε όλοι εδώ σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Τα Χριστούγεννα της Δυτικής Ευρώπης γιορτάζουν και μερικοί ορθόδοξοι πιστοί, οι οποίοι προσωρινά ή μόνιμα διαμένουν στις ιστορικά καθολικές χώρες. Σχετικά με αυτό μιλά ο ηγούμενος της ενορίας του Πατριαρχείου της Μόσχας στη γαλλική πόλη Στρασβούργο Φιλίπ Ριαμπίχ:

Υπάρχουν ενορίτες από μικτές οικογένειες. Και όταν το ένα μέρος της οικογένειας, καθολικοί ή διαμαρτυρόμενοι, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με το νέο ημερολόγιο, οι ενορίτες μας, για να δείξουν αλληλεγγύη και να διατηρήσουν την ειρήνη στην οικογένεια, γιορτάζουν μαζί με αυτούς. Αν και προσπαθούν να τηρήσουν τη χριστουγεννιάτικη νηστεία. Άλλοι πιστοί, οι οποίοι δεν είναι δεσμευμένοι με παρόμοιες υποχρεώσεις, συνήθως περιμένουν τις 7 Ιανουαρίου και γιορτάζουν μαζί με όλη την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Συγκεκριμένα το Στρασβούργο αποκαλούν εδώ και μερικούς αιώνες ως την «πρωτεύουσα των ευρωπαϊκών Χριστουγέννων». Φέτος, όπως και πέρσι, οι χριστουγεννιάτικες γιορτές θα διαρκέσουν εκεί ως τις 7 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν με τη συναυλία «Τα ορθόδοξα Χριστούγεννα».

πηγη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα