«Τα μασάει» η τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα

- Όλα όσα συζητήθηκαν στο πρώτο τετ α τετ κυβέρνησης – δανειστών

- Τα έξι «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και η τακτική της Αθήνας

Σε σκληρό πόκερ για δυνατούς παίχτες εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Οι δανειστές φαίνεται πως έχουν έρθει με άγριες διαθέσεις και αποφασισμένοι να αμφισβητήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από το ύψος του πλεονάσματος θα εξαρτηθούν δύο πολύ βασικά θέματα. Πρώτον, η ύπαρξη ή όχι δημοσιονομικού κενού το 2014 (άρα και το κλείσιμο της συζήτησης για τη λήψη νέων μέτρων) και, δεύτερον, το ποσό που θα μπορέσει να διανείμει

η κυβέρνηση στις ευάλωτες ομάδες.

«Υπάρχει εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα του 2013» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα. «Δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2014 με βάση τα αποτελέσματα του 2013» σημείωσε ο ίδιος εκτιμώντας ότι οι καλύτερες επιδόσεις της περυσινής χρονιάς έχουν θετική επίπτωση (carry over) στο 2014.

Από την πλευρά της ωστόσο η τρόικα φαίνεται ότι «τα μασάει» για το τελικό ύψος του πλεονάσματος για το 2013, για το αν δηλαδή θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο λόγος; Όπως εξηγούσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών «εκκρεμούν κάποια στοιχεία για το πως θα κατανεμηθούν τα ποσά στη μετάβαση από το 2013 στο 2014» φέρνοντας ως παράδειγμα το ερώτημα για τη χρονιά που θα καταγραφούν έσοδα 550 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους και άλλα ποσά που αφορούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Τα «αγκάθια»

Έξι ζητήματα είναι ανοικτά στην παρούσα διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα και ο πρώτος γύρος των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και την προσεχή Πέμπτη.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών προσδιόρισε, αμέσως μετά από την επί περίπου 2,5 ώρες συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ως εξής τα συγκεκριμένα μέτωπα:

1) Δημοσιονομικά μεγέθη

- Το κλείσιμο του 2013

- Η επίδραση της πορείας του προϋπολογισμού του 2013 στο 2014 (carry over). Ο συγκεκριμένος παράγοντας ανέφερε ότι, παρόλο που η τρόικα δεν έχει ακόμη απαντήσει για την επίδραση του carry over, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, καθώς «η εκτιμώμενη καλύτερη επίδοση του 2013 σε δαπάνες και έσοδα, έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στα δημοσιονομικά του 2014»

- Τα δημοσιονομικά μεγέθη για την περίοδο 2015- 2017, τα οποία θα περιληφθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που, εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δίμηνο

- Οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς που θα επέλθουν με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο

- Η περαιτέρω μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων (στο συγκεκριμένο πεδίο θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση).

2) Νομοθετικές παρεμβάσεις

-Οι ρυθμίσεις για τη διόρθωση φορολογικών αστοχιών και ο «οργανικός νόμος» (η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, ευρωπαϊκών διατάξεων)

3) Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει επέλθει συμφωνία εντός της κυβέρνησης για τα «καυτά» θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων

4) Γενικότερα εργασιακά ζητήματα. Ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν τίθεται τώρα άμεσα θέμα ομαδικών απολύσεων», αλλά βελτίωσης του υπάρχοντος πλαισίου

5) Ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη). Τα συγκεκριμένα θέματα αφορούν στο 2ο κύμα της διαθεσιμότητας και τις απολύσεις υπαλλήλων του Δημοσίου

6) Η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (θα υπάρξει συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος).

Συνάντηση Βρούτση - τρόικας

Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00 το πρωί, η συνάντηση του υπουργού Γιάννη Βρούτση με την τρόικα.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν το θέμα της αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικοί φορείς με την περαιτέρω μείωση των εισφορών για την οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά και το θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Έξι ζητήματα ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης-Τρόικας

Άγρια κόντρα για τις τράπεζες με ωμούς εκβιασμούς!

ΜΥΣΥΦΑ: Απελευθέρωση τιμών εντός φαρμακείων

Αύριο η συνάντηση Βρούτση με Tρόικα-Στο τραπέζι οι ομαδικές απολύσεις

Έληξε η συνάντηση της Τρόικας με τον Στουρνάρα-Άρχισε με τον Χατζηδάκη

Σε εξέλιξη η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας

Όλι Ρεν: Δεν αρκεί μόνο το πρωτογενές πλεόνασμα

Τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Keywords
Τυχαία Θέματα