Τα σχέδια των Αδελφών Μουσουλμάνων για τη Μέση Ανατολή

Τα τανκς και ο στρατός επέστρεψαν στους δρόμους της Αιγύπτου, για την πρώτη επέτειο της ανατροπής του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Πριν από ένα χρόνο εκατομμύρια Αιγυπτίων πανηγύριζαν την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ και του καθεστώτος του, μετά από 30 χρόνια εξουσίας. Μέσα σε δεκαοκτώ

ημέρες εξέγερσης, εκατοντάδες νεκρούς και αλλεπάλληλα διαγγέλματα, στις 11 Φεβρουαρίου 2011, ο τότε αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ανακοίνωσε την παράδοση της εξουσίας στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο και την απόσυρση του Μουμπάρακ στην κατοικία του στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Πολλοί έσπευσαν να στέψουν με επιτυχία την «επανάσταση του Facebook», παρόλο που τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο στρατός.

Ένα χρόνο μετά, τα αιτήματα της εξέγερσης παραμένουν ανικανοποίητα, με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο να καθυστερεί την παράδοση της εξουσίας σε εκλεγμένη, πολιτική κυβέρνηση και με τις ισλαμικές δυνάμεις να έχουν κερδίσει την πλειοψηφία του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Η νέα κραταιή δύναμη που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι οι ισλαμιστές Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Οι «σκιές» που πέφτουν πάνω στην επέτειο της πτώσης Μουμπάρακ σε ένα βαθμό οφείλονται και στην ισλαμιστική Αδελφότητα. Η πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στην Αίγυπτο κρύβει «περίεργα» περιστατικά με πρωταγωνιστές τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, όπως σημειώνουν Αιγύπτιοι αναλυτές.

Αιματοχυσία στο Πορτ Σαΐντ

Των αιματηρών επεισοδίων στο στάδιο του Πορτ Σαΐντ, που άφησαν πίσω τους 70 νεκρούς σε μια μέρα, είχε προηγηθεί ένα από τα «περίεργα» αυτά περιστατικά. Στις 31 Ιανουαρίου, οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων εμπόδισαν μια διαδήλωση υποστηρικτών της εξέγερσης της 25η Ιανουαρίου να καταλήξει στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν άμεση μεταβίβαση της εξουσίας σε εκλεγμένο πρόεδρο, καθώς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει ορίσει τον Ιούνιο ως το μήνα που θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση. Με το χρονοδιάγραμμα του στρατού συμφωνούν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και μάλιστα μετά τη νίκη τους στις κοινοβουλευτικές εκλογές δεν έχουν κανένα λόγο να ταράξουν τις ισορροπίες. Οι οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων απέκλεισαν την πρόσβαση στο κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νεαρούς αριστερών και φιλελεύθερων οργανώσεων. Βέβαια, είχαν και τη βοήθεια των δυνάμεων ασφαλείας, άνδρες των οποίων είχαν αναλάβει την οπισθοφυλακή των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Πούλα, πούλα, πούλα την επανάσταση Μπάντι», φώναζαν οι διαδηλωτές και οι οπαδοί της Αδελφότητας απαντούσαν «Ο λαός διάλεξε τους Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Μετά από λίγες ημέρες ήρθαν τα επεισόδια στο γήπεδο Πορτ Σαΐντ και ο τραγικός απολογισμός τους πυροδότησε νέες φήμες ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ενεργό ρόλο στην εξέλιξή τους, αν όχι και στο σχεδιασμό τους, από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Παρόλα αυτά, η ρήξη μεταξύ κοσμικών και ισλαμικών ομάδων στην Αίγυπτο κρίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη από τη σύγκρουση με τη στρατιωτική ηγεσία.

Το σχέδιο ηγεμονίας

Keywords
Τυχαία Θέματα