Τα θετικά και τα αρνητικά της επίσκεψης Ολάντ

Η κυβέρνηση κάνει «ταμείο» μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου

Η κρίση χρέους, η ανεργία, το ελληνικό πρόγραμμα και το ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο

Μετά την στήριξη από τη Γερμανίδα καγκελάριο πριν λίγους μήνες, η Ελλάδα πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γαλλία και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο

στις ελληνογαλλικές σχέσεις και επισήμανε ότι δεν υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν ήρθε να πουλήσει φρεγάτες στην χώρα, και έδειξε σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Ολάντ μπορεί να είπε πως «Δεν ζητώ άλλες θυσίες» από τους Έλληνες, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρέλειψε επίσης να μιλήσει για διόρθωση του προγράμματος ή χαλάρωση καθώς όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν μπορεί να ανοίξει τέτοιο θέμα σε αυτή τη φάση».

Ο κ. Ολάντ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας, ειδικά στους νέους, τονίζοντας πως για να δοθεί «ανάσα» θα πρέπει να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης.

Στην κυβέρνηση αποδίδουν τεράστια σημασία στην δέσμευση του Γάλλου προέδρου να συμμετάσχει το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων με κεφάλαια στο Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δημιουργείται στην Ελλάδα. Κύκλοι του Μαξίμου υποστηρίζουν πως «αφενός ενισχύεται η πεποίθηση πέραν των φραστικών αναφορών ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ και αφετέρου ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σταθερός επενδυτικός προορισμός».

Θετικά κρίνεται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε ο Γάλλος πρόεδρος για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Ο κ. Σαμαράς συζήτησε για πρώτη φορά επισήμως με Ευρωπαίο ηγέτη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας με τον κ. Ολάντ να αναγάγει το θέμα σε Ευρωπαϊκό.

«Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει» διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του άδραξε την ευκαιρία και έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας πως «τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται. Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Να εξαρτάται, επομένως, λιγότερο από εξαγωγές άλλων», είπε ο κ. Σαμαράς.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τον τουρισμό και στην συνέχεια παρουσία των κυρίων Ολάντ και Σαμαρά ιδρύθηκε Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Γαλλίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

Keywords
Τυχαία Θέματα