Τάση ή ανάγκη τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Ελένη Βογιατζή- Καμβούκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, η ελληνική αγορά έχει κατακλυστεί από μείγματα διαφόρων "θεραπευτικών" βοτάνων εγχώριων αλλά κυρίως εισαγόμενων από Ελβετία, Γερμανία,
Στη χώρα μας, όπως λέει, η συστηματική και εκτεταμένη καλλιέργεια των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών είναι πολύ περιορισμένη και αυτό οφείλεται, αφενός μεν στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί για τη διάθεση των προϊόντων τους στις αγορές του εσωτερικού και κυρίως του εξωτερικού τις οποίες δεν γνωρίζουν, αφετέρου δε στην έλλειψη γνώσεων πάνω στην τεχνική καλλιέργειάς τους.
Ποια χαρακτηρίζουμε, όμως, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά;
Αρωματικά φυτά είναι τα φυτά, τα οποία έχουν ελαιοφόρους αδένες, στους οποίους υπάρχουν τα αιθέρια έλαια, που χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για διάφορα παρασκευάσματα στην κοσμετολογία, αρωματοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων και ειδών υγιεινής.
Φαρμακευτικά φυτά κατά τον διεθνή υγειονομικό οργανισμό είναι τα φυτά, τα οποία σε ένα η περισσότερα όργανά τους περιέχουν κάποια συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς ή αποτελούν πρώτη ύλη για φαρμακευτικά παρασκευάσματα. Στη Γερμανία, το 50% των φαρμακευτικών παρασκευασμάτων έχουν φυτική προέλευση.
Το να γνωρίζει ο παραγωγός την ποιότητα του προϊόντος που παράγει, δηλ. την επί τοις εκατό περιεκτικότητα της δρόγης σε αιθέριο έλαιο, καθώς και την αναλογία των δραστικών ουσιών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να κατευθυνθεί στην ανάλογη αγορά και να διαπραγματευθεί την ανάλογη τιμή.
Ορισμένα αποτελέσματα τα οποία ενισχύουν την παραπάνω άποψη είναι:
Από τα πειραματικά αποτελέσματα εργαστηρίου Αρωματικών & Φαρμακευτικών φυτών σχετικά με τη ρίγανη Ολύμπου διαπιστώθηκε, όπως εξηγεί η κ. Βογιατζή-Καμβούκου, ότι ο πληθυσμός Λεπτοκαρυάς είναι ποιοτικά ο καλύτερος γιατί έχει σταθερές αποδόσεις και περιέχει, πέραν της καρβακρόλης και θυμόλη 50,2% που τον καθιστούν κατάλληλο για βιολογική καταπολέμηση παθογόνων εδάφους. Έτσι μπορεί να κατευθυνθεί στις γεωργικές φαρμακοβιομηχανίες για παραγωγή βιολογικών σκευασμάτων.
Επίσης, το είδος του φασκόμηλου Salvia officinalis, σε μικρή ποσότητα δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη τροφοπαθογόνων οργανισμών στα αποθηκευμένα ζωικά τρόφιμα.
Κατά την καλλιέργεια μέντας δε, το προϊόν που προορίζεται για ξηρή δρόγη πρέπει να προέρχεται από την πρώτη συλλογή γιατί το αιθέριο έλαιο είναι πλούσιο σε μενθόλη, 35-40%, ενώ συγχρόνως είναι μικρή η περιεκτικότητα σε μενθοφουράνη, άρα είναι κατάλληλο για αφέψημα.
Το εργαστήριο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών του ΤΕΙ Θεσσαλίας διαθέτει ISO και έχει τη δυνατότητα αναλύσεων ώστε ο καλλιεργητής να γνωρίζει τι προϊόν διαθέτει, διεκδικώντας την ανάλογη τιμή στο εμπόριο, και ο καταναλωτής τι προϊόν αγοράζει.
Τελευταία, ωστόσο, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια, παρατηρείται κίνηση αναθέρμανσης της καλλιέργειας των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, κυρίως ως εναλλακτική λύση σε παλιές και φθίνουσες καλλιέργειες. Η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών πρέπει να είναι μια "έξυπνη" καλλιέργεια ώστε να είναι μια επιχειρηματική καλλιέργεια.
"Ο στόχος της καλλιέργειας πρέπει να είναι η παραγωγή συγκεκριμένου προϊόντος( ξηρή δρόγη, αιθ. έλαιο) και αναγνώριση πιστοποιημένου προϊόντος (αναγραφή στοιχείων π.χ. περιεκτικότητα σε αιθ. έλαιο, δραστικές ουσίες κλπ). Ας αναρωτηθεί κανείς σε πόσες συσκευασίες από αυτές που ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν στην αγορά αναγράφονται αυτά τα στοιχεία" τονίζει η κ. Βογιατζή-Καμβούκου.
Ο τρίτος στόχος, σημειώνει, πρέπει να είναι η διάθεση σε σταθερή αγορά. Όταν το προϊόν πρόκειται να διατεθεί στην αγορά ως ξηρή δρόγη πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές. Περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο και δραστικές ουσίες, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές και μακροσκοπικά, ολόκληρα τα άνθη, όχι κονιορτοποιημένη η δρόγη ή αλλοιωμένο χρώμα και ο χρόνος αποθήκευσης να είναι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 6000 ετών γιατρικό μειώνει τα τριγλυκερίδια και αποτρέπει πολλές ασθένειες!
- Τι "σημαίνει" όταν κάποιος τρώει τα νύχια του; Οι ειδικοί απαντούν!
- «Φόρο λίπους» ετοιμάζει η κυβέρνηση
- Τραγωδία στο Ηράκλειο
- «Η Αθήνα δεν πήγε με λίστα μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες»
- Στο νοσοκομείο ο Γιούνκερ
- Στα επείγοντα η Νανά Παλαιτσάκη!
- Γιατί αλλάζει την Κυριακή η ώρα σε θερινή
- Ανακοίνωση για την πτήση της Germanwings από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία
- Ο Σαμαράς υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού και των βουλευτών του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsBomb
- Το πιο γλυκό βίντεο της ημέρας: Μαϊμού χαϊδεύει... κουταβάκια!
- Αλλαγή ώρα: Γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά!
- Θρίλερ με το ταξίδι σωτηρίας του μικρού Αλέξανδρου
- Η Αθήνα συμμετείχε στην «Ώρα της Γης» (video)
- Τα κριτήρια για την κινητικότητα στο Δημόσιο
- Επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Δάφνης
- Σαν σήμερα το 1864 τα Επτάνησα παραχωρούνται στην Ελλάδα
- Παναθηναϊκός: Προπονήθηκε ο Μπούρμπος
- Τρίπολη: Απάντηση Τσιρώνη στις νέες αντιδράσεις για τα σκουπίδια
- Κατασκευάζοντας τη Disneyland (video)
- Τελευταία Νέα NewsBomb
- Τάση ή ανάγκη τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά
- Εισβολή… ποντικών στο δημαρχείο της Κοζάνης
- Αλλαγή ώρα: Γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά!
- Ιταλία: Διαδήλωση εργαζομένων κατά της πολιτικής Ρέντσι
- Ψάρια και ντομάτες από την πόλη
- Παναθηναϊκός: Προπονήθηκε ο Μπούρμπος
- Κατασκευάζοντας τη Disneyland (video)
- Διέσχισε 2600 μίλια βγάζοντας σε κάθε μίλι και μια selfie! (video)
- Η Αθήνα συμμετείχε στην «Ώρα της Γης» (video)
- Το πιο γλυκό βίντεο της ημέρας: Μαϊμού χαϊδεύει... κουταβάκια!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοφία Καρβέλα: Ερωτευμένη με τον σύζυγό της!
- Ο Πάνος Καμμένος στην Αστόρια της Νέας Υόρκης
- Λακωνία: Είχε καλάσνικοφ, περίστροφα και χιλιάδες φυσίγγια
- Η Ηρώ Σαΐα για πρώτη φορά στην Ρότα!
- Τι κρύβει το νέο μήνυμα μέσω instagram της Κορομηλά;
- Χανιά: Έκλεψαν τους σωλήνες... πλημμύρισε το κτίριο
- Το Eλληνικό βίντεο που έχει κάνει θραύση στο Youtube! [video]
- Πρώτο θέμα οι διαπραγματεύσεις στα γερμανικά ΜΜΕ