Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν!

07:30 5/5/2014 - Πηγή: NewsBomb

Βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και αστικά λύματα χύνονται ανεξέλεγκτα από αγωγούς – Κίνδυνος για την βιοποικιλότητα

Το μεγάλο θέμα για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα για τη Μακεδονία που λέγεται «Θερμαϊκός Κόλπος» και που κατά καιρούς έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και διαμάχες επιχειρεί να διαφωτίσει το newsbomb, κάνοντας έρευνα και δημοσιεύοντας όλα τα επιστημονικά στοιχεία, αλλά κυρίως δίνοντας το λόγο στους πολίτες.

Επιστήμονες,

επαγγελματίες αλιείς, ερασιτέχνες ψαράδες, μιλούν στο Newsbomb και καταγράφουν το μέγεθος του προβλήματος.

Από τις συνομιλίες και το ρεπορτάζ προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο Θερμαϊκός αποτελεί τον κόλπο των αντιθέσεων, ένα νόμισμα με δυο όψεις, ένα κοντράστ και μια αναπόφευκτη διχογνωμία, με το πρόσημο να γέρνει ελαφρώς προς το… συν, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, παρότι περιμέναμε να ακούσουμε… χειρότερα για τα νερά και τη ζωή που υπάρχει πλέον σε αυτά.

Από την μια πλευρά οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και από την άλλοι οι επαγγελματίες που «ζουν» από τον κόλπο και τα ψάρια του και προσπαθούν να «μετριάσουν» το πρόβλημα για λόγους εμπορικούς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο μεγαλύτερος κόλπος του Αιγαίου πελάγους, ευρισκόμενος Βορειοδυτικά. Βρέχει τη Θεσσαλονίκη στο βορειότερο σημείο του, την Πιερία στα δυτικά και τη Χαλκιδική στα ανατολικά (χερσόνησος Κασσάνδρας). Το πλάτος του κυμαίνεται από 5 χιλιόμετρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέχρι 50 στο νοτιότερο τμήμα του. Χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα, τον Όρμο, τον Εσωτερικό Θερμαϊκό, τον Κεντρικό και το Νότιο Θερμαϊκό.

Στον Θερμαϊκό εκβάλλουν οι ποταμοί Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός, καθώς και αρκετοί μικρότεροι. Στις δυτικές του ακτές δεσπόζουν τα Πιέρια όρη και ο Όλυμπος. Οι ακτές του συγκεντρώνουν μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, τις οποίες επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών.

Πήρε το όνομά του από την Αρχαία Θέρμη, πόλη που βρισκόταν στην θέση της σημερινής Θεσσαλονίκης. Από τους Ρωμαίους ονομαζόταν Thermaicus ή Thermaeus sinus (Θερμαϊκός κόλπος) ή Macedonicus sinus (Μακεδονικός κόλπος).

Τι ισχυρίζονται οι επιστήμονες

Σε επικοινωνία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης περιβάλλοντος-τμήματος χημείας ΑΠΘ, Δήμητρα Βουτσά, κάναμε… focus στα προβλήματα του Θερμαϊκού: «H ευρωπαϊκή οδηγία-πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική έχει ως στόχο την επίτευξη της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η καλή περιβαλλοντική κατάσταση αφορά 11 άξονες προτεραιότητας μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας, ο περιορισμός της χημικής ρύπανσης και του ευτροφισμού, η καλή ποιότητα των θαλασσινών που προορίζονται προς κατανάλωση και η απομάκρυνση των απορριμμάτων που προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον και στους οργανισμούς.

Ο Θερμαϊκός είναι ένα σύστημα που έχει υποστεί μεγάλες πιέσεις και συχνά γίνεται συζήτηση για την κατάστασή του. Τα προβλήματα που σχετίζονται με το σύστημα αφορούν κυρίως:

Α) Την παρουσία βαρέων μετάλλων και άλλων χημικών ενώσεων προτεραιότητας. Αν και υπάρχει τάση μείωσης των επιπέδων τους ωστόσο εμφανίζονται σε σημαντικά επίπεδα σε ρέματα και νερά τάφρων που καταλήγουν στο Θερμαϊκό.

Β) Την παρουσία απορριμμάτων που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του κόλπου και δημιουργούν σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Γ) Δυσάρεστες οσμές που κατά καιρούς εμφανίζονται, κυρίως σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες, και συνήθως οφείλονται σε ανοξικές συνθήκες που δημιουργούνται στο παράκτιο θαλάσσιο περιβάλλον.

Δ) Την εμφάνιση τοξικού φυτοπλαγκτού και βιοτοξινών που επηρεάζουν και τις υφιστάμενες μυδοκαλλιέργειες».

Η γνώμη των επαγγελματιών ψαράδων

Ταυτόχρονα, σε επικοινωνία με δυο επαγγελματίες ψαράδες, τους Στέλιο Περηφανόπουλο και Τάσο Ντουρμούζη, βγήκαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Ο πρώτος είναι μυδοκαλλιεργητής και αλιέας σε όλο το φάσμα του Θερμαϊκού, από το Κλειδί Ημαθίας όπου διαμένει (στα όρια με το νομό Θεσσαλονίκης, ανήκοντας στο Σύλλογο Αλιέων Ημαθίας), μέχρι τη Μηχανιώνα και τον Μακρύγιαλο Πιερίας. «Εδώ και 40 χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά, τροφοδοτώντας την κεντρική ιχθυόσκαλα της Μακεδονίας, στη Μηχανιώνα. Μπορώ να πω ότι υπάρχουν οικογένειες ψαράδων που ζουν από αυτό. Άλλες πάλι δεν μπορούν πλέον να βιοποριστούν, ανάλογα με την περιοχή. Δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο για την κατάσταση του Θερμαϊκού το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όλα τα λιμάνια είναι διαφορετικά, αλλά και εκεί η κατάσταση δείχνει βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, μετά τους βιολογικούς καθαρισμούς» ανέφερε αρχικά ο κ. Περηφανόπουλος, για να συνεχίσει: «Ειδικά η θάλασσα στο Κλειδί, που είναι η βάση μου, κρατά ψάρια και έχει από τις καλύτερες μυδοκαλλιέργειες. Είναι καθαρό μέρος, χωρίς απόβλητα και δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Κάθε χρόνο και καλύτερα θα έλεγα. Έχουμε μεγάλη ποικιλία, σε γλώσσες, λαβράκια, μπακαλιάρους και γαρίδες. Ίσως μειώθηκαν λίγο κάποια είδη, όπως οι γαρίδες, αλλά δε χάθηκαν. Κάποια άλλα πάλι αυξήθηκαν, όπως οι ποσότητες τσιπούρας. Θα λέγαμε ότι ο Θερμαϊκός αντέχει, γίνονται εξετάσεις δυο φορές την εβδομάδα και δεν έχουμε θέμα, ενώ συχνά γίνονται μελέτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Σπάνια με τη συννεφιά υπάρχει βιοτοξίνη, αλλά η οποία με τον ήλιο χάνεται. Πάντως, άσχετα με τη μη μόλυνση, θα μπορούσε να κάνει περισσότερα η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις και ανταποδοτικότητα στο Δέλτα του Λουδία».

«Χάνονται μύδια και γαρίδες, νεκρό το πλαγκτόν» Από την πλευρά του, μια πιο… ζοφερή πραγματικότητα περιγράφει ο 81χρονος… παλαίμαχος ψαράς, Τάσος Ντουρμούζης. Ένας… θαλασσοδαρμένος βετεράνος, που για μια ζωή ψάρευε επαγγελματικά στον Θερμαϊκό, αλλά δεν έβγαλε από μέσα του το… σαράκι, συνεχίζοντας ερασιτεχνικά, παρά την ηλικία του: «Για πολλά χρόνια, από μικρό παιδί, η θάλασσα με έχει στην αγκαλιά της. Δε γνώρισα στεριά, θάλασσα γνώρισα. Αγναντεύοντας τον Θερμαϊκό, ψάρευα σε Επανομή, Μηχανιώνα, Αγγελοχώρι, Αγία Τριάδα και Καλοχώρι. Νομίζω ότι σε πολλά μέρη έμεινε μόνο θάλασσα, εξαφανίστηκαν τα ψάρια. Δεν υπάρχει πλέον μεροκάματο για πολλές οικογένειες, άλλο το χόμπι, άλλο το επάγγελμα. Δεν υπάρχει αρκετή ζωή όπως παλιά στον Θερμαϊκό. Βλέπουμε τα ψάρια να γεννούν αλλά ο γόνος να πεθαίνει. Τα μύδια έχουν χαθεί από τον βυθό και αναπτύσσονται μόνο σε στα μυδοτροφεία κρεμασμένα. Η γαρίδα του Θερμαϊκού έχει εξαφανιστεί και έχασαν πολλές οικογένειες το ψωμί τους. Η μόλυνση επηρέασε και το πλαγκτόν. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κάτι πορτοκαλί στην επιφάνεια .Μας είπαν ότι είναι νεκρό πλαγκτόν. Αυτό ή κολλάει στα δίκτυα ή το κύμα στο βγάζει στις ακτές».

Τι λένε οι ερασιτέχνες αλιείς

Περπατώντας σε παράλληλη ακτίνα με τη θάλασσα, δίπλα στο κύμα, από το Μέγαρο Μουσικής στο Ποσειδώνιο και τη Νέα Παραλία, με ενδιάμεσες στάσεις στο Πάρκο του Φωκά, τον Ιστιοπλοϊκό όμιλο και το Μακεδονία Παλλάς, φτάνοντας ως τις… ομπρέλες με τα σιντριβάνια και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, κοντά στο Λευκό Πύργο. Στο οδοιπορικό συζητήσαμε με απλούς, καθημερινούς… εραστές του ψαρέματος. Ένας τέτοιος είναι ο Ερίκο Γκιόνι, γνωστός στην περιοχή ως «Ιταλός», που ψαρεύει σχεδόν 55 χρόνια. Ο ίδιος αναφέρει: «Είμαι πολλά χρόνια στον Θερμαϊκό, δεν αντιλήφθηκα ποτέ ακατάλληλα ψάρια στο σημείο που ψαρεύω. Όλα μου δείχνουν καθαρά, ούτε μου μυρίζει κάτι άσχημα. Έχει γοφάρια, τσιπούρες, λαβράκια, μυλοκόπια. Γίνονται έλεγχοι από το πανεπιστήμιο και τα τελευταία 3-4 χρόνια βλέπω βελτίωση. Πρόβλημα ίσως υπάρχει πίσω από το παλιό λιμάνι, στη περιοχή του Δενδροποτάμου. Δεν μου φαίνονται σημαντικοί οι ρύποι. Το ψάρι είναι ευαίσθητο, θα πέθαινε σε μολυσμένα νερά. Για να πάθεις κάτι, πρέπει να τρως σχεδόν μόνο ψάρια για πολλά χρόνια και αν πάθεις πάλι κάτι μελλοντικά. Μήπως όλα τα υπόλοιπα που τρώμε είναι καλύτερα; Για μένα είναι ένας μικρός μύθος περί μολυσμένου Θερμαϊκού. Εγώ ψαρεύω για μένα και τους δικούς μου και τρώμε κανονικά. Ίσως κάποιες φορές τα κεφαλόπουλα να μην έχουν καλή γεύση, αν τρώνε… βούρκο. Ο βυθός είναι πλούσιος, ακόμα και κάτω από το Λευκό Πύργο. Πιστεύω πως έχει... ιππόκαμπους (!), κοράλια, όστρακα, καλαμάρια, σουπιές, καβούρια. Ακόμα και φώκια και δελφίνια μπορούμε να δούμε ενίοτε! Ο βιολογικός καθαρισμός έκανε δουλειά. Γέμισε αχινούς, που είναι ευαίσθητοι και δε θα επιβίωναν σε μολυσμένα νερά. Μη κοιτάτε τα πλαστικά και τα σκουπίδια που πετάνε στο ύψος της Αριστοτέλους, αυτά είναι άλλο κεφάλαιο. Και στο Θερμαϊκό να πέσει ο οποιοσδήποτε, δε θα πάθει κάτι. Υπάρχουν και μύδια, τα… φίλτρα του νερού. Οι δυο πιο πλούσιοι κόλποι στην Ελλάδα είναι ο Θερμαϊκός και ο Αμβρακικός, χύνονται ποτάμια και γλυκά νερά. Μάλλον γίνεται μια λίγο άδικη δυσφήμηση, αφού εδώ μέσα υπάρχουν τόσα πολλά ψάρια, που εγκρίνονται σε εργαστηριακούς ελέγχους».

«Με Βαρδάρη βλέπεις τον… πάτο!»

Μια άλλη διάσταση έδωσε ο συνταξιούχος, Κώστας Δημητρούλιας, ακόμα ένας ερασιτέχνης ψαράς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: «Έχω πέσει στο λιμάνι για να σώσω κοπέλα από πνιγμό. Δεν παθαίνει τίποτα κανείς. Στο λιμάνι υπάρχει οικογένεια με φώκιες, τις έχουμε δει με τα μάτια μας. Δε γνωρίζω κάτι για βαρέα μέταλλα. Ότι ψαρεύω το τρώω, με αυτά τα αλιεύματα μεγάλωσα. Με μύδια και στρείδια από την περιοχή Μπεξινάρι, τα σημερινά Σφαγεία περίπου. Όταν έχει Βαρδάρη, βλέπεις καθαρά τον πάτο της θάλασσας, τον βυθό, από την καθαρότητα του νερού. Ο βιολογικός καθαρισμός απέδωσε. Εδώ στη Νέα Παραλία έχει τσιπούρες, λαβράκια και σπάρους. Καμιά φορά ο αέρας, κανένας νοτιάς, φέρνει φύκια, αλλά αυτό το ανακάτεμα δεν είναι μόλυνση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και μια άλλη παρέα ψαράδων, οι Γιάννης, Δημήτρης και Παύλος, που δε θέλησαν να αναφέρουν τα επίθετά τους: «Το πρόβλημα είναι στις συνεχείς βροχές, όπως πρόσφατα. Όταν ο Δήμος ανοίγει τους υπονόμους για να μην πλημμυρίσουμε και γίνει υπερχείλιση υδάτων. Τα απόβλητα και οι ακαθαρσίες από φρεάτια και υπονόμους καταλήγουν στη θάλασσα. Βγαίνει ένας συρφετός από βόθρους και… ποντίκια! Γενικά, ο Θερμαϊκός πάντως είναι καθαρός και έχει ζωή. Είναι σχεδόν παντού ίδια θάλασσα, και σε Μηχανιώνα και σε Επανομή, δεν είναι στάσιμα τα νερά. Τα ψάρια γεννούν, η… μισή λαϊκή μπορεί να προέρχεται από εδώ! Εκτός από μύδια, έχει και… χελώνες! Ενίοτε εμείς πάμε για ψάρεμα και σε Μουδανιά, Νικήτη, Ποσείδι, Άθυτο, στη Χαλκιδική, είναι λίγο καλύτερα και πιο καθαρά, αλλά μη φανταστείτε και τεράστια διαφορά. Γενικά νομίζουμε ότι συνήθως τα νερά δεν είναι ακατάλληλα».

«Ποτέ κανένα παράπονο»

Τη δική του άποψη κατέθεσε και ο υπεύθυνος γνωστού και πολυσύχναστου καφέ-μπαρ της παραλίας («Όμιλος»), ο Βαγγέλης Βαρταλάμης: «Στα 14 χρόνια λειτουργίας της επιχείρησής μας, διακρίνω βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα. Διαφορά προς το καλύτερο. Δεν είχαμε ποτέ παράπονα από πελάτες ούτε για μυρωδιές και οσμές, ούτε για κακή εικόνα της θάλασσας, που είναι τρία μέτρα από τα τραπέζια. Όλα είναι νορμάλ, ούτε είχε ποτέ η κατάσταση του κόλπου επιπτώσεις στην τουριστική και εμπορική κίνηση. Οι ψαράδες στη… γειτονιά εδώ είναι πολλοί, αλιεύουν κεφαλόπουλα, ενώ στα βράχια διακρίνονται αχινοί, δείγμα της υγείας».

Τι λέει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το θαλασσινό νερό περιέχει διάφορα άλατα, ιχνοστοιχεία και αέρια. Η σύσταση της θάλασσας μπορεί να μεταβάλλεται βραχυπρόθεσμα λόγω βιολογικών διεργασιών (π.χ. επίδραση της θερμοκρασίας) αλλά κυρίως λόγω της εισροής αποβλήτων και τοξικών ουσιών.

Ο ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ

Ο Θερμαϊκός κόλπος δέχεται τα νερά των ποταμών Αξιού, Αλιάκμονα και Λουδία που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εμπλουτισμό του με θρεπτικά άλατα, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα αυτοκαθαρισμού του. Επίσης δέχεται τα νερά πολλών στραγγιστικών τάφρων που επηρεάζουν δραστικά την υδρογραφία και τη θαλάσσια ζωή. Τα νερά των ποταμών επηρεάζουν όχι μόνο τη θαλάσσια περιοχή των εκβολών αλλά και την υδρογραφία μεγάλων τμημάτων του Θερμαϊκού κόλπου. Η επιρροή αυτή είναι συνάρτηση της παροχής των ποταμών, των κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής και των εποχιακών τους μεταβολών.

ΠΗΓΕΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

• Γεωργία – κτηνοτροφία

• Απόβλητα βιομηχανίας – οικοτεχνίας

• Αστικά κέντρα με λύματα και οικισμοί μόνιμοι και παραθεριστικοί (εκβολές υποθαλάσσιων αγωγών) • Θαλάσσιες μεταφορές (πλοία και δεξαμενόπλοια) • Κατακρημνίσεις αιωρούμενων σωματιδίων από την ατμόσφαιρα, με βροχή ή χιόνι • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (θερμική αλλοίωση)

ΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΡΥΠΑΝΤΕΣ…

• Αύξηση πρωτογενούς παραγωγής (ανθήσεις νερών – ευτροφισμό) • Αύξηση βιομάζας • Δημιουργία ανοξικών και υποξικών ζωνών (θαλάσσιες αζωικές ζώνες-καταστροφή βιοποικιλότητας)

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΡΥΠΩΝ

• Παροδικοί (οικιστικά, οργανικά και βιομηχανικά απόβλητα) • Μέτριοι (πετρέλαιο) • Σταθερά (τεχνητά οργανικά προϊόντα-αγροχημικά, πλαστικά κλπ) • Αδιάσπαστα (ραδιενεργά)

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΡΥΠΑΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΚΟΛΠΟ

• με απευθείας στράγγιση • με στράγγιση μέσω των ποταμών • σαν απορροές πλοίων και εκπλυμάτων • με αεριογενή διάλυση (αέριες εκπομπές βιομηχανιών και αυτοκινήτων) • με πετρελαιοκηλίδες και διασπορά χημικών

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΡΥΠΟΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

• Με τους ποταμούς που μεταφέρουν οργανικές και ανόργανες επικίνδυνες και τοξικές ενώσεις.

• Με απευθείας απόχυση υγρών αποβλήτων στις ακτές, μέσω αγωγών ή με μεταφορά με πλοία και απόθεση στη θάλασσα, υγρών και στερεών τοξικών ενώσεων.

• Από την ατμόσφαιρα.

• Με τις θαλάσσιες μεταφορές.

ΠΕΡΙ ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΥ…

Ο εμπλουτισμός των υδάτων με θρεπτικά συστατικά οδηγεί στο φαινόμενο του ευτροφισμού όπου η περίσσεια των απαραιτήτων για τη θρέψη υλικών προκαλεί υπέρμετρη ανάπτυξη των φυτικών κυρίως οργανισμών με διατάραξη της υπάρχουσας ισορροπίας. Κανονικά ο ευτροφισμός δεν πρέπει να θεωρείται ότι προέρχεται μόνο από τη χημική ρύπανση των υδάτων, αλλά σαν βραδύ φυσικό φαινόμενο. Είναι όμως αποτέλεσμα ρύπανσης όταν η αύξηση των θρεπτικών συστατικών προέρχεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΘΟΓΟΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Πρόκειται για οργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες ή βιολογικές διαταραχές σε φυτά ή ζώα που βρίσκονται στις θάλασσες ή στον άνθρωπο που έρχεται σε επαφή με το θαλασσινό νερό ή τρέφεται με τους θαλασσινούς οργανισμούς. Οι μικροοργανισμοί αυτοί περιλαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία από βακτηρίδια, πρωτόζωα, ιούς ή μύκητες. Οι πιο κοινοί από αυτούς συνήθως περιέχονται στα αστικά λύματα.

Συνεχίζεται ο επιφανειακός καθαρισμός

Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα άναψε το πράσινο φως για τη συνέχιση του επιφανειακού καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου από επιπλέοντα απορρίμματα και πετρελαιοκηλίδες και για το 2014. Αυτή η θετική εξέλιξη ήρθε από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, που μεσολάβησε και εξασφάλισε την ανανέωση των χορηγικών συμφωνιών μεταξύ 2 οργανισμών και 3 ιδιωτικών επιχειρήσεων με την εταιρεία που διαθέτει το ειδικά διαμορφωμένο αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλκίππη».

Το έργο «αντιρρύπανση και καθαρισμός του Θερμαϊκού Κόλπου», που αναλαμβάνουν να καλύψουν εξ’ ολοκλήρου οι παραπάνω οργανισμοί και εταιρείες, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου 2014 και καλύπτει καθημερινά τη θαλάσσια περιοχή από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, ενώ όποτε υπάρχει έκτακτη ανάγκη καλύπτει και τον ευρύτερο άξονα του Θερμαϊκού, δηλαδή από την Αγία Τριάδα μέχρι το δέλτα του Αξιού και του Αλιάκμονα.

Ο Υπουργός Θόδωρος Καράογλου εξηγεί: «Η Αλκίππη είναι το μοναδικό ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος που μπορεί να αναλάβει τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς το αντίστοιχο σκάφος του Δήμου Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά τεχνικά προβλήματα που το κρατούν δεμένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Έχει αποδειχθεί ότι η μορφολογία του Θερμαϊκού καθιστά απαραίτητη και επιτακτική την καθημερινή απομάκρυνση των επιπλεόντων απορριμμάτων, του φυτοπλαγκτόν και της κόκκινης παλίρροιας, που επιβαρύνουν τον κόλπο δημιουργώντας εστίες ρύπανσης. Οι φορείς της πόλης είναι αναγκαίο να συνεργαστούν αρμονικά μεταξύ τους προκειμένου να καταστήσουν τον παραλιακό άξονα της Θεσσαλονίκης, που είναι πνοή ζωής για την πόλη, ως τον καλύτερο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Αυτά λίγο-πολύ σε μια βόλτα πέριξ του Θερμαϊκού και όλοι έβγαλαν περισσότερο ή λιγότερο κάποια συμπεράσματα από την έρευνα. Όλα τα «γιατί» δεν μπορούν να απαντηθούν τόσο απλά και ο φάκελος παραμένει ανοιχτός. Το σίγουρο είναι ότι Βαρδάρης, Λευκός Πύργος και Θερμαϊκός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη Θεσσαλονίκη. Σήματα κατατεθέντα της νύφης του Βορρά. Είναι η ίδια η «ψυχή» της πόλης…

Διαβάστε επίσης:

Μύρισε η Θεσσαλονίκη από τον Θερμαϊκό

Keywords
ωρα, τι ειναι, θεσσαλονικη, newsbomb, ελλαδα, ΑΠΘ, focus, εμφάνιση, νέα, ρύποι, σουπιές, επιρροή, ειδη, πετρελαιο, φως, εταιρεία, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, αυτοδιοικηση, χιονι, ιχθυοσκαλα, νικητη, βυθος, γλυκα, γνωμη, δουλεια, εμπορικη, ζωα, θαλασσα, θεμα, καθημερινη, πλαισιο, σηματα, υψος, φυτα, φως, χαλκιδικη, ψαρεμα, ψαρια, ψωμι, αγκαλια, αυξηση, αξιζει, αλατα, αμβρακικος, αξονες, απλα, αρχαια, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, ασθενειες, ατμοσφαιρα, βγαινει, βετερανος, βραδυ, βρισκεται, βροχη, γαριδες, γειτονια, γευση, γεωργια, δημητρα, γινει, γινεται, γινονται, δελτα, δελφινια, διαστημα, δημος, δικη, δειχνει, δειγμα, δικτυα, ειπαν, υπαρχει, εβδομαδα, ενιοτε, εμφάνιση, εξετασεις, εξελιξη, επικοινωνια, επιρροή, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ζωη, ζωης, ζωνες, ζοφερη, ιδια, ιδιο, ηλικια, εικονα, κεφαλαιο, κυμα, κινηση, λευκος πυργος, λυματα, λογο, μακεδονια, ματια, μεγαρο μουσικης, μηκος, μυκητες, μηκος κυματος, μικρο, μυδια, μυθος, νερο, οικογενεια, ολυμπος, φιλτρα, ομπρελες, ονομα, ορια, οπως παλια, ορη, παιδι, παλλας, παμε, περιβαλλον, πιερια, ποιοτητα, πλοια, πλαστικα, πνοη, ποσειδωνιο, προβληματα, ρύποι, ρυπανση, ρολο, σιγουρο, συζητηση, σουπιές, σωσω, σφαγεια, ταση, τασος, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, φαινονται, φυκια, φυσικο, φωκια, φυτοφαρμακα, φορα, χειροτερα, βηματα, δημητρης, εφαρμογη, ειδη, εκπομπες, φακελος, focus, γλωσσες, ιδιαιτερα, υπουργειο, κολπος, κοπελα, κωστας, λευκο, οψεις, παυλος, ποταμια, ψαρι, θαλασσες
Τυχαία Θέματα