Θεσσαλονίκη: Περιορισμένα κονδύλια για χιονοπτώσεις και πλημμύρες

Πολύ περιορισμένα κονδύλια, "ανοιχτά μέτωπα" εκτεθειμένα σε χιονοπτώσεις και πλημμύρες και προβλέψεις για ήπιο χειμώνα συνθέτουν το τοπίο της προετοιμασίας των αρμόδιων φορέων για τα έντονα καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε χρόνο είχε στη διάθεσή της κονδύλια της τάξεως

των 400.000 ευρώ για τον αποχιονισμό, φέτος έχει συνάψει σύμβαση ύψους 75.000 ευρώ με ιδιώτες για τη χρήση μηχανημάτων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

Παράλληλα, διαθέτει δέκα ιδιόκτητα οχήματα και εκπαιδεύει αυτόν τον καιρό τους χειριστές ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά. "Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλά προβλήματα. Κάνουμε το σταυρό μας και προσευχόμαστε" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμασλής και ζήτησε την ενεργό συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, των εθελοντών και των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης που βρίσκονται στο "κόκκινο" για το ενδεχόμενο σφοδρών χιονοπτώσεων, αυτά είναι- σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία -οι ορεινές περιοχές του Χορτιάτη, της Περιστεράς, του Μονοπήγαδου, των Πετροκέρασσων, του Φιλύρου και του Ρετζικίου, αλλά και τα διόδια Μαλγάρων και το Δερβένι.

Αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο πλημμυρών θα υπάρξει κατά μήκος της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά και στις περιοχές του Φοίνικα, του Αγίου Ιωάννη, της Καλαμαριάς και της παράκτιας ζώνης της Περαίας και των Νέων Επιβατών.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές του νομού, εκτεθειμένες περιοχές για πλημμύρες θεωρούνται η Τριανδρία, το Κρυονέρι και η Μαλακοπή, ο Δενδροπόταμος, η Μενεμένη και η Περιοχή των Αγίων Πάντων μέχρι την Πλατεία Δημοκρατίας, το ρέμα της Πολίχνης, οι Δήμοι Δέλτα, Χαλκηδόνας και Βόλβης αλλά και η ευρύτερη περιοχή του χειμάρρου του Ανθεμούντα, που καταλήγει στο Τριάδι και τη Θέρμη.

Σχετικά με τις προβλέψεις για τον επικείμενο χειμώνα, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης, Κώστας Κοκολάκης γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με τα ξένα μετεωρολογικά κέντρα, προβλέπεται ήπιος Δεκέμβριος, παγωμένος Ιανουάριος αλλά με αλκυονίδες ημέρες και ήπιος Φεβρουάριος, χωρίς να αποκλείεται βέβαια το ενδεχόμενο έντονων καιρικών φαινομένων μέσα σε λίγες μέρες.

"Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο" τόνισε ο κ. Κοκολάκης, ο οποίος, μάλιστα, γνωστοποίησε ότι συμμετέχει για τελευταία φορά στην εν λόγω σύσκεψη λόγω της επικείμενης συνταξιοδότησής του.

Αναφορά έγινε και στο ρόλο των δήμων καθώς, ενώ καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στο έργο της πολιτικής προστασίας, παρουσιάζουν μικρή συμμετοχή στις σχετικές συσκέψεις. "Κατά τη διάρκεια περιστατικών πυρκαγιών την θερινή περίοδο κάποιοι εκπρόσωποι δήμων δεν απαντούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ οι εν λόγω αριθμοί ήταν δηλωμένοι στις λίστες της πολιτικής προστασίας" σχολίασε η εκπρόσωπος του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Ευδοκία Μάγγου.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοκολάκης τόνισε ότι προβληματίζει όλους η απουσία των δήμων από τη σύσκεψη για τη χειμερινή περίοδο και σχολίασε ότι πολλοί είναι οι ΟΤΑ που δεν έχουν οργανώσει Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, όπως οφείλουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα