Τι μπορεί να αλλάξει την ψήφο των βουλευτών

Η αρκετά χαμηλή επίδοση που αναμένεται να έχουν τα «ναι» στη σημερινή, πρώτη ψηφοφορία για εκλογή του Σταύρου Δήμα ως…

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ωστόσο, υπάρχουν τρεις λόγοι, ή καλύτερα τρεις «σταθμοί» που μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη ορισμένων βουλευτών –ως πραγματική αλλαγή, ή ως δικαιολογία- και να διαφοροποιήσουν την πρώτη από τη δεύτερη ψήφο τους και, κυρίως, τη δεύτερη από την τρίτη.

Ο πρώτος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 18 και 19 Δεκεμβρίου. Ο ανεξάρτητος βουλευτής

Βασίλης Οικονόμου, μάλιστα, το είπε απερίφραστα: Θα περιμένει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για να δει "τι γίνεται με την διαπραγμάτευση". Βέβαια η σχολιασμένη Ημερήσια Διάταξη της Συνόδου, όπως έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι μάλλον γενικόλογη και δεν αποκαλύπτει πιθανές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα: Αναφέρει ότι το Συμβούλιο «θα διερευνήσει περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και, ενδεχομένως, θα καθορίσει νέους προσανατολισμούς». Τι σχέση έχει αυτό με την ελληνική υπόθεση; Μένει να το δούμε.

Ο δεύτερος σταθμός είναι η τύχη της κοινής πρότασης που συνυπογράφουν οκτώ βουλευτές και που ζητεί εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και συμφωνία για διενέργεια εκλογών εντός του 2015. Ήδη η βουλευτής Νίκη Φούντα, μια από τους βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο, έχει συνδέσει την τελική της στάση με την τύχη αυτής της πρότασης. Σημειώνεται ότι χθες η γνωστή εταιρεία συμβούλων Merrill Lynch εκτίμησε ότι ένα «πακέτο» όπως αυτό που περιγράφεται στο κείμενο των 8 βουλευτών, με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία «το αργότεροα ως το Σεπτέμβριο» μπορεί να μεταπείσει έναν κρίσιμο αριθμό βουλευτών, για να επιτευχθεί εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, στις 29 Δεκεμβρίου 2014.

Τέλος, ο τρίτος και απευκταίος σταθμός μπορεί να είναι ένα έκτακτο γεγονός, που να δημιουργεί μείζον ζήτημα για τη χώρα. Με δεδομένο ότι η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας οδήγησε σε αληθινό κραχ το Χρηματιστήριο και εκτόξευσε εκ νέου τα spreads στα ύψη, που είχαν φτάσει το 2012, είναι ν' αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να είναι αυτό το «μείζον γεγονός» που να αναγκάσει κάποιους βουλευτές να θέλουν να αποφύγουν τη λαϊκή ετυμηγορία.

Αλλά, είπαμε! Αυτοί οι «σταθμοί» μπορεί να είναι η αιτία να αλλάξουν άποψη οι βουλευτές, μπορεί όμως και να είναι απλώς μια αφορμή...

Keywords
Τυχαία Θέματα