Τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης επεσήμανε ο Μ.Βολουδάκης

Στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο και με στόχο ένα «λιτό και αποτελεσματικό κράτος», αναφέρθηκε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση, για τη συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και με τίτλο «Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness».

Ο

κ. Βολουδάκης είπε ότι «παραλάβαμε, μεταξύ άλλων, μία εν εξελίξει προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια της Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, με τη συνδρομή της Γαλλικής Δημοκρατίας ως συντονιστού της τεχνικής βοήθειας», ενώ επισήμανε ότι «απ' αυτή την προσπάθεια ως το τέλος του έτους θα έχουν ήδη αλλάξει τα οργανογράμματα των υπουργείων (μετά την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων) και εν συνεχεία, το 2013, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και του ανθρώπινου δυναμικού». Τόνισε δε ότι ήταν απαραίτητη μία παρέμβαση στη διαδικασία, ώστε η στόχευση να γίνει πιο σαφής και η μεθοδολογία επίτευξης των στόχων πιο αποτελεσματική, ορίζοντας πέντε βασικούς στόχους της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης:

1. Τον επανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι δομές της δημόσιας διοίκησης, με κατάργηση αρμοδιοτήτων στις οποίες παρατηρείται αλληλεπικάλυψη με αρμοδιότητες άλλων φορέων και δομών, ή οι οποίες ενδεχομένως δεν προσφέρουν πραγματική υπηρεσία στην κοινωνία.

2. Την ελαχιστοποίηση του αριθμού των οργανικών μονάδων της δημόσιας διοίκησης (φορέων, γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων).

3. Την ελαχιστοποίηση των ενδιαμέσων σταδίων των διοικητικών διαδικασιών, με αξιοποίηση κατ' εξοχήν των μέσων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων της διοίκησης.

4. Τη λειτουργία κάθε οργανικής μονάδας εντός αυστηρού πλαισίου προϋπολογισμού.

5. Την βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης στα ερεθίσματα τα προερχόμενα από την κοινωνία (αιτήματα φορέων και πολιτών, αλλαγές αντικειμενικών συνθηκών, κλπ).

Επίσης, αναφέρθηκε και στην υλοποίηση αρκετών μεγάλων έργων πληροφορικής, που θα συγχρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και τα οποία είναι:

(CRM) Σύστημα παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τον πολίτη, προϋπολογισμού 18 εκ.ευρώ, (ERP) Σύστημα ολοκληρωμένης δημοσιονομικής διαχείρισης, προϋπολογισμού 42 εκ. ευρώ, (HRMS) Σύστημα διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ, (G-Cloud) Κεντρική βάση δεδομένων, προϋπολογισμού 20 εκ ευρώ, (G-G) Σύστημα ηλεκτρονικής ενδοϋπηρεσιακής συνεργασίας, προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, (Σύζευξις ΙΙ) Σύστημα τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων, προϋπολογισμού 630 εκ. ευρώ, για σύνδεση 34,000 σημείων/κτιρίων του δημοσίου.

Ο κ. Βολουδάκης, αφού παρατήρησε ότι αυτά τα έργα έχουν μεγάλους χρόνους υλοποίησης, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε απαιτούν άμεσες λύσεις, επισήμανε ότι ένας απλός κανόνας λειτουργίας του κράτους, που έχε

Keywords
Τυχαία Θέματα