Το Μαξίμου θέλει τον Καραμανλή εκτός πολιτικής

-Τι φοβάται ο Αντώνης Σαμαράς

-Τι κρύβεται πίσω από τις συνεχείς επιθέσεις Στουρνάρα σε Καραμανλή

Η δεύτερη, μέσα σε 10 ημέρες, επίθεση του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα στη διακυβέρνηση Καραμανλή, δεν είναι τυχαία.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών κινείται σε συνεννόηση με τον κ.Σαμαρά ή

στην επιεικέστερη εκδοχή ότι ο κ. Σαμαράς είναι πλήρως ενήμερος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ,ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου και να επιρρίψει ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας στον Κώστα Καραμανλή.

Ειδοποιήθηκε όμως από τον Μαξίμου να μην προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια που είναι βέβαιο ότι δεν θα έμενε αναπάντητη από την πλευρά των βουλευτών της Ν.Δ αλλά και στελεχών που βρίσκονται κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό.

Σε μία τέτοια περίπτωση, με βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ να επιτίθενται εναντίον του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ, θα υπήρχε πρόβλημα για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.

Με τον κ. Στουρνάρα όμως δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα, αφού ο εκσυγχρονιστής υπουργός οικονομικών και εκλεκτός του κ. Σημίτη δεν έχει κομματική ταυτότητα, ώστε να προκληθεί αντίστοιχο πρόβλημα.

Για δεύτερη φορά σήμερα, ο κ. Στουρνάρας καταλογίζει την ευθύνη προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο, στην κυβέρνηση Καραμανλή, μιλώντας για δημοσιονομικό εκτροχιασμό την περίοδο 2007-2009.

Ταυτόχρονα ρίχνει το γάντι στους Καραμανλικούς, που του είχαν επιτεθεί με σφοδρότητα την προηγούμενη φορά που έκανε αναφορές στις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί επιλέγεται το συγκεκριμένο timing, για να εξαπολυθούν αυτές οι επιθέσεις εναντίον του Κώστα Καραμανλή?

Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει μία απάντηση αλλά πολλές.

Όπως πολλοί είναι και αυτοί που θέλουν την αποδόμηση του Κώστα Καραμανλή και το κλείσιμο των λογαριασμών με ότι αυτός αντιπροσωπεύει.

Ο κ. Σημίτης, μέντορας και προστάτης του κ. Στουρνάρα, θέλει να αποδομήσει πλήρως τη διακυβέρνηση Καραμανλή, ξαναγράφοντας την ιστορία.

Ο κ. Σαμαράς θέλει, από τη δική του πλευρά, να κλείσει τους λογαριασμούς του με τον Καραμανλισμό. Θέλει να προχωρήσει στο νέο κόμμα, τον Ευρωπαϊκό Συναγερμό που αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταστεί απειλητικός, θα μπορεί να συμπεριλάβει στις τάξεις του από στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως τον κ. Χρυσοχοϊδη έως τον κ. Στουρνάρα και στελέχη που βρίσκονται στις παρυφές της ανανεωτικής αριστεράς.

Στο Μαξίμου θεωρούν μεγάλο εμπόδιο την παρουσία του Κώστα Καραμανλή, αφού αντιπροσωπεύει, ιστορικά και πολιτικά, τις ρίζες της παράταξης. Αντιμετωπίζουν με δυσφορία τις συναντήσεις του πρώην Πρωθυπουργού με το σύνολο σχεδόν των Βουλευτών της Ν.Δ, που ζητούν οι ίδιοι να τον συναντήσουν.

Ο κ. Σαμαράς είδε πάνω από τα 2/3 της Κ.Ο της Ν.Δ να διαφοροποιούνται, μαζί με τον κ. Καραμανλή, και να ψηφίζουν και στις 4 κάλπες στη ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών. Και το γεγονός αυτό τροφοδοτεί την έμφυτη ανασφάλεια του σημερινού Πρωθυπουργού.

Ακριτομυθίες για διαφωνίες του πρώην Πρωθυπουργού με την πρόσδεση της Ελλάδας στο γερμανικό άρμα επιρροής έχουν θορυβήσει τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ιδιαίτερα όταν αυτές οι ακριτομυθίες αποδίδονται σε πρόσωπο υψηλού κύρους και απόλυτα ταυτισμένο με το Καραμανλικό στρατόπεδο.

Το επιτελείο του κ. Σαμαρά προσπαθεί να ωθήσει τον κ. Καραμανλή στην έξοδο από την πολιτική, θα έβλεπε με μεγάλη ανακούφιση μία δήλωση του κ. Καραμανλή ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές .

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει μεγάλη επιρροή στο χώρο της Κεντροδεξιάς και υπάρχουν κύκλοι και πρόσωπα που τον θεωρούν πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξη και τη χώρα. Και κάποιοι από αυτούς θέλουν να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο μιας ενδεχόμενης επιστροφής του.

Παράλληλα θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στον σκληρό πυρήνα των Καραμανλικών στην Κ.Ο της Ν.Δ.

Θεωρούν ότι τώρα είναι το κατάλληλο timing για ένα ξεκαθάρισμα, με τη Ν.Δ να έχει πάρει κεφάλι στις δημοσκοπήσεις και το γενικότερο πολιτικό κλίμα να έχει βελτιωθεί για την κυβέρνηση.

Με αυτό τον τρόπο θα τους αναγκάσουν , όπως πιστεύουν, να αφομοιωθούν στο σύστημα Σαμαρά και να στηρίξουν όλες τις μελλοντικές επιλογές του Πρωθυπουργού στο κυβερνητικό πεδίο αλλά και στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Όλα αυτά προϋποθέτουν δύο πράγματα:

α. Να γίνει σωστή ανάγνωση του μηνύματος που θέλει το Μαξίμου, στο εσωτερικό της παράταξης.

β. Να παραμείνει σιωπηλός ο Κώστας Καραμανλής και να παραμένει μακρυά από πολιτικές πρωτοβουλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα