Το πόκερ με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η λίστα με τους πιθανούς υποψηφίους φαίνεται να μην έχει τέλος για Βενιζέλο και Σαμαρά

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχεδιάζουν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015, στην πολιτική καθημερινότητα τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι δίνουν και παίρνουν. Και αν για

την αντιπολίτευση η συζήτηση αυτή είναι μάλλον αδιάφορη, μιας και προέχει το αίτημα για πρόωρες εκλογές, δεν ισχύει το ίδιο για τα κόμματα της συγκυβέρνησης που δέχονται καθημερινές εισηγήσεις για το πρόσωπο που θα επιλέξουν να στηρίξουν.

Και αν κάποιοι βλέπουν τις κινήσεις επαναδραστηριοποίησης της Γιάννας Αγγελοπούλου υπό το πρίσμα της συζήτησης αυτής, η λίστα των ονομάτων που έχουν ακουστεί ως πιθανές λύσεις, μοιάζει ατελείωτη. Το newsbomb.gr προσπάθησε να συγκεντρώσει τις βασικότερες υποψηφιότητες, αναλύοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την κάθε μία από αυτές:

Κώστας Καραμανλής: Ο πρώην Πρωθυπουργός, για τον οποίο ακούστηκαν σενάρια ότι ίσως να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αρνείται κάθε πιθανότητα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, ωστόσο ίσως είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα με αυξημένη σήμερα αποδοχή στην κεντροδεξιά.

Φώτης Κουβέλης: Αποτελεί ίσως το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο της συζήτησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιμένει να αρνείται μία τέτοια προοπτική, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του για το τι θα πράξει αν προταθεί από κάποιο κόμμα.

Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ: Ένα από τα πρώτα ονόματα που ακούστηκαν, ήταν αυτό της διεθνούς φήμης ακαδημαϊκού, η οποία πάντως φρόντισε νωρίς να αποχωρήσει από την κούρσα λέγοντας πως ένα τέτοιο αξίωμα θα την ενδιέφερε μόνο αν πήγαζε απευθείας από το λαό.

Σταύρος Δήμας: Ο πρώην Έλληνας Επίτροπος τηρεί στάση ιχθύος για το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί πως τον ενδιαφέρει μία τέτοια προοπτική. Παρά την αποχή του τα τελευταία χρόνια από το προσκήνιο, το τελευταίο διάστημα δίνει το παρών στις εκδηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας πάντως τις ισχυρές κομματικές φορτίσεις. Σε περίπτωση πάντως που ληφθεί η απόφαση για μη πολιτικό πρόσωπο, η περίπτωση του θα ναυαγήσει.

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Το όνομα της πρέσβειρας καλής θέλησης της UNESCO, κας. Μαριάννας Βαρδινογιάννη ήταν ένα από εκείνα τα οποία προξένησαν μεγάλη εντύπωση όταν ακούστηκαν ως προτάσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κάτι που δεν έχει διαψευσθεί.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Ο Πρόεδρος της Βουλής εδώ και 3-4 εβδομάδες προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στα γαλάζια δρώμενα, έχοντας πιθανώς στο πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο να διαδραματίσει κάποιο κομβικό ρόλο το επόμενο διάστημα. Πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου πάντως, λένε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον δε θα τον άφηνε ασυγκίνητο.

Μαρία Δαμανάκη: Πολλοί χαρακτήρισαν την πρώην Πρόεδρο του Συνασπισμού ως μία από τις προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κοινή συνισταμένη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ωστόσο οι πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς μάλλον έκαψαν οριστικά το σενάριο αυτό.

Νίκος Κωνσταντόπουλος: Το όνομα του έτερου Προέδρου του Συνασπισμού, έχει ακουστεί εξίσου πολλές φορές στη δημόσια συζήτηση, ωστόσο ο ίδιος αποφεύγει να τοποθετηθεί. Σήμερα αποτελεί σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που σημαίνει πως αν δε γίνουν πρώτα πρόωρες εκλογές, δύσκολα θα επιβεβαιώσει κανείς το ενδιαφέρον του για μία τέτοια προοπτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα