Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας σε άσκηση για την πειρατεία στη Σομαλία

Πλοία του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού ωκεανού κατευθύνονται προς τις ακτές της Σομαλίας. Η μοίρα αναχώρησε την Παρασκευή από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ και έβαλε πλώρη προς τον Κόλπο του Άντεν. Οι ναυτικοί θα συμμετάσχουν στη διεθνή αποστολή μάχης με την πειρατεία και όπως όλα δείχνουν το σχήμα αυτής της αποστολής διευρύνεται.

Τα πολεμικά πλοία για πρώτη φορά σύντομα θα ενισχύσει και η ρωσική Πολεμική Αεροπορία, αεροπλάνα της οποίας θα εγκατασταθούν σε γαλλική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί.

Η διαδρομή, που πρέπει να διανύσουν από το Χρυσούν Κέρας έως το Κέρας της Αφρικής το μεγάλο

ανθυποβρυχιακό πλοίο «Ναύαρχος Σάποσνικοφ», το δεξαμενόπλοιο θαλάσσης «Ιρκούτ» και το ρυμουλκό διάσωσης «Αλατάου» είναι περισσότερο από 10 χιλιάδες χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του Στόλου του Ειρηνικού ωκεανού Ρομάνα Μάρτοφ, στις ακτές της Σομαλίας οι Ρώσοι ναυτικοί θα συμμετάσχουν στη διεθνή αποστολή για την καταπολέμηση της πειρατείας:

Το πλήρωμα των πλοίων είναι έτοιμο να εκτελέσει την αποστολή, που τους ανατέθηκε. Το υλικό και ο εξοπλισμός του σκάφους λειτουργούν κανονικά. Επιβαίνει σε αυτό αεροπορικός σχηματισμός με 2 ελικόπτερα Κ-27 και σώμα πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού ωκεανού, που έχει εκπαιδευθεί σύμφωνα με τη ρωσική και διεθνή εμπειρία της μάχης με την πειρατεία.

Προηγουμένως όμως η μοίρα του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού θα επισκεφθεί την Ινδία: στη Βομβάη έχουν σχεδιαστεί κοινές ασκήσεις. Επίσης οι ναυτικοί θα επισκεφθούν την Ταϊλάνδη, τη Νότιο Κορέα, τις νήσους Σεϋχέλλες και τέλος το αφρικανικό λιμάνι Τζιμπουτί. Αυτή τη φορά η κύρια προσοχή στρέφεται σε αυτό το σημείο, γιατί ακριβώς εδώ βρίσκεται η στρατιωτική βάση της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων και όπως έγινε προ ημερών γνωστό σύντομα στη βάση θα εγκατασταθούν ρωσικά ανιχνευτικά αεροσκάφη. Αυτή την πρόταση έκανε ο επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Ρωσίας και Γαλλίας.

Στο Παρίσι ήδη υποστήριξαν την ιδέα. Σχεδιάζεται ότι τα ανιχνευτικά αεροσκάφη θα παρακολουθούν τις μετακινήσεις των πειρατών από αέριος και με επιχειρησιακή ταχύτητα θα μεταδίδουν τις πληροφορίες στα πλοία. Αυτή η συνεργασία προκαλεί αίσθηση, ιδιαιτέρως αν υπολογίσουμε ότι η ρωσική αεροπορία για πρώτη φορά θα εγκατασταθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ο αμυντικός σχολιαστής Βίκτωρ Μπαρανιέτς:

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία για την καταπολέμηση της πειρατείας από αέρος, αυτό είναι όντως το πρώτο παρόμοιο περιστατικό. Η Ρωσία είχε διατυπώσει μερικά χρόνια πριν την ιδέα να δημιουργηθεί ένα διεθνές κέντρο για την αντιμετώπιση της πειρατείας, όμως δεν βρήκε υποστήριξη από το ΝΑΤΟ.

Η επιχείρηση αυτή για πλοία του Ειρηνικού ωκεανού είναι ήδη η 8η κατά σειράν. Οι Ρώσοι ναυτικοί συνοδεύουν πλοία σε νηοπομπές μέσω του ρωσικού διαδρόμου ασφαλείας από τον Οκτώβριο του 2008. Στο διάστημα, που μεσολάβησε, τα ρωσικά πολεμικά πλοία συνόδευσαν με επιτυχία περισσότερες από επτακόσιες εμπορικές νηοπομπές.

Πηγή: Φωνή

Keywords
Τυχαία Θέματα