Το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ» ανησυχεί το Μαξίμου

Πρόθεση αποκαθήλωσης του Α. Σαμαρά από την Πρωθυπουργία, διαβλέπει το Μαξίμου - Ποια είναι η θέση του Κώστα Καραμανλή απέναντι σε αυτό το σενάριο

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου την αναζωπύρωση των σεναρίων για το «μεγάλο συνασπισμό» και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Στενοί συνεργάτες του Α.Σαμαρά

«φωτογραφίζουν», ως εμπνευστές αυτών των σεναρίων, κύκλους οικονομικών συμφερόντων αλλά και εσωκομματικούς αντιπάλους του Πρωθυπουργού.

Δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το συγκεκριμένο timing που επέλεξαν κάποιοι να επαναφέρουν αυτά τα σενάρια, χρησιμοποιώντας, ως αφορμή, μια δημοσκόπηση.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση της Metron Analysis, εμφανίζει το 58% των πολιτών να είναι υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού Δεξιάς-Αριστεράς για την ανάταξη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

Στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά διαβλέπουν την πρόθεση ορισμένων να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να δημιουργήσουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν στην αλλαγή Πρωθυπουργού και σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αρνητική εμφανίστηκε και η Κουμουνδούρου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού θεωρεί ότι το Βερολίνο και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, προσπαθούν να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ, προσανατολισμένη στη συνέχιση της λιτότητας και χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι ενήμερος αυτών των σεναρίων που κυκλοφορούν και αν κάποιοι επιχειρήσουν να περάσουν στην εφαρμογή τους, τότε ίσως να είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει δημόσια παρέμβαση του κ. Καραμανλή, από την ημέρα που εγκατέλειψε την Πρωθυπουργία.

Ο κ. Καραμανλής θεωρεί εκτροπή την ανατροπή ενός εκλεγμένου Πρωθυπουργού και το σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές. Την ίδια άποψη είχε και για την κυβέρνηση Παπαδήμου, για την οποία θεωρεί ότι ήταν στρατηγικό λάθος του κ.Σαμαρά, η συμμετοχή της Ν.Δ σε αυτήν.

Κατά τον κ. Καραμανλή, έπρεπε να είχαν προκηρυχθεί εκλογές εκείνη τη χρονική περίοδο. Υπενθυμίζουμε ότι στη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου επήλθε η ολική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, γιγαντώθηκε η Χρυσή Αυγή, δημιουργήθηκε το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ, απογειώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε χώρα η συρρίκνωση των ποσοστών της Ν.Δ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρεί ότι κυβερνητικές αλλαγές ή νέα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας, προκύπτουν μόνο μετά από εκλογές.

Η θέση αυτή του πρώην Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη και έχει διαμηνυθεί στο Μαξίμου, το οποίο παρά την αρχική ικανοποίηση εξακολουθεί να την βλέπει με καχυποψία. Και αυτό γιατί στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή αλλά και βουλευτές, παίρνουν διαρκώς αποστάσεις από την θεωρία των άκρων και την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί ο κ. Σαμαράς απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής διαφωνεί πλήρως με την ακροδεξιά ρητορική που χρησιμοποιεί η ηγεσία της Ν.Δ αλλά και με την στρατηγική της έντασης, θεωρώντας ότι η παράταξη εγκαταλείπει το μεσαίο χώρο, εκεί που χτίζεται η πολιτική κυριαρχία και εκεί που υπάρχουν άνθρωποι με πραγματιστικές αντιλήψεις και ανάγκες.

Στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να ακούν για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι απίθανο να διατηρηθεί στη θέση του Πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς, λόγω των σκληρών χαρακτηριστικών που έχει αποκτήσει η αντιπαράθεσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η μόνη περίπτωση να απαιτήσει ο κ.Σαμαράς να είναι Πρωθυπουργός, συνδέεται με την διενέργεια εκλογών και με απαραίτητη προϋπόθεση να είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Μετριοπαθή στελέχη όμως της Ν.Δ πιστεύουν ότι η ίδια η λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ιστορικό συμβιβασμό, σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη Ν.Δ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν ότι και τα δύο κόμματα στερούνται αξιόπιστων κυβερνητικών εταίρων.

Η Ν.Δ έχει ως δυνητικό και μοναδικό κυβερνητικό εταίρο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως εξαερώνεται δημοσκοπικά και ενδέχεται στις επόμενες εκλογές να κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, όπως όλα δείχνουν. Ακόμα και η είσοδος του στη Βουλή είναι αβέβαιη.

Από την άλλη πλευρά και ο ΣΥΡΙΖΑ στερείται κυβερνητικών εταίρων. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν πτωτική τάση και εσωτερικές διαφωνίες, το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Άρα τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ, ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε ένα πολιτικό σκηνικό, που θα καθιστά μονόδρομο την μεταξύ τους κυβερνητική συνεργασία.

Αυτό που πρέπει να θεωρήσουμε όμως ως δεδομένο είναι ότι το σενάριο για το μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό δεν έχει τύχη σε αυτή τη χρονική στιγμή. Για την ακρίβεια δεν μπορεί να προέλθει μέσα από την παρούσα Βουλή αφού θα δημιουργήσει αναταράξεις ενώ δεν είναι αποδεκτό και από πολλές πλευρές.

Το πιο πιθανό είναι να προκύψει, ως αναγκαιότητα, ύστερα από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

Πέντε μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ

Προσκλητήριο Τσίπρα σε κορυφαία στελέχη για τις διπλές εκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα