Το σκάνδαλο της κατασκοπείας συμφέρει τους τραπεζίτες των ΗΠΑ

Μετά τη δημοσίευση δεδομένων για την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των πολιτών της Γαλλίας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον Αμερικανό πρέσβη.

Οι διαστάσεις της ηλεκτρονικής παρακολούθησης εντυπωσιάζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα, επικαλούμενη τα υλικά του πρώην συνεργάτη της NSA ΄Εντουαρντ Σνόουντεν, από τις 10 Δεκεμβρίου

του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες, παρακολούθησαν πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια τηλεφωνικές συνομιλίες Γάλλων. Μάλιστα, δεν παρακολουθούσαν μόνο τους πιθανούς τρομοκράτες, αλλά και εκπροσώπους της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών κύκλων της Γαλλίας. Η NSA, όπως παρατήρησε σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο ειδικός στα ζητήματα της ανταγωνιστικής κατασκοπείας Γεβγκένι Γιουσούκ, μπορούσε να μοιραστεί εύκολα ένα μέρος των συγκεντρωμένων πληροφοριών με εκπροσώπους των επιχειρηματικών κύκλων των ΗΠΑ.

- Στις ΗΠΑ η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και των επιχειρηματιών πραγματοποιείται από τη στιγμή που οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι μετέδιδαν πληροφορίες για το πώς ωριμάζουν οι καλλιέργειες σιτηρών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ένωσης. Οι συγκεντρωμένες πληροφορίες περιέχουν πάρα πολλά πολύτιμα εμπορικά στοιχεία, τα οποία μπρούν να ανεβάσουν το επίπεδο ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ στον τομέα της οικονομίας και της πολιτικής.

Η νέα αποκάλυψη της κατασκοπευτικής δραστηριότητας των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών θα επιδεινώσει, ασφαλώς το διάλογο μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσιγκτον, αλλά δεν πρέπει να περιμένει κανείς μακρόχρονη ψύχρανση στις σχέσεις τους. Το πλεονέκτημα του πολιτικού της βάρους θα επιτρέψει και αυτή τη φορά στην Αμερική να βγει αλώβητη, - θεωρεί ο Ιβάν Παύλοφ, πρόεδρος του ρωσικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη της Ελευθερίας των Πληροφοριών.

- Οι ΗΠΑ είναι αυτάρκης χώρα, η οποία συμπεριφέρεται αρκετά σκληρά και εφαρμόζει με συνέπεια πολιτική, που στοχεύει στη διασφάλιση της δικής της ασφάλειας και κανείς δεν πρέπει να περιμένει χάρες απ’ αυτήν.

Εν τω μεταξύ, διαδίδεται μια αρκετά ενδιαφέρουσα εκδοχή για τους λόγους της δημοσιοποίησης των μυστικών πληροφοριών: «ο υπ’ αριθμό 1 εχθρός του αμερικανικού έθνους» ΄Εντουαρντ Σνόουντεν μπορούσε να γίνει πιόνι στο βρώμικο παιχνίδι κάποιων τραπεζικών ομάδων της Αμερικής, - είπε ο Γεβγκένι Γιουσούκ:

- Η διαρροή των πληροφοριών για την εν λόγω κατασκοπευτική δραστηριότητα χτυπά τις δυναμικές δομές, ενώ ωφελεί τις τράπεζες. Πραγματικά, οι ΗΠΑ ως κράτος γενικά και ως συμμέτοχος στη διεθνή διαδικασία θα χάσει και θα γίνει πιο δύσκολη η δράση της CIA, της NSA και του FBI, ενώ οι τραπεζίτες, που προσπαθούν να περιορίσουν την εξουσία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου θα κερδίσουν επειδή όσο πιο αδύναμες είναι οι δυναμικές υπηρεσίες και όσο περισσότερο ασχολούνται με την λύση των προβλημάτων τους, τόσο πιο κερδοφόρα κατάσταση δημιουργείται για τους επιχειρηματίες.

Αλλά ακόμη και αν αυτό είναι έτσι, η παγκόσμια αντίδραση ωστόσο έχει θίξει αρκετά επώδυνα το φιλότιμο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Υπηρεσιών που δεν διακρίνονταν ποτέ για ευγενική στάση απέναντι στους δικούς τους και τους ξένους πολίτες, θα προβούν σίγουρα σε αντίποινα.

Keywords
Τυχαία Θέματα