Τριάντα εννέα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

-Η αίγλη του παρελθόντος και η «μιζέρια» του σήμερα

-Με μια λιτή τελετή θα τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επέτειο

Ήταν ξημερώματα 24ης Ιουλίου 1974 όταν το αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντʼ Εστέν προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας μεταφέροντας από το Παρίσι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Χιλιάδες Ελλήνων υποδέχονται τον Εθνάρχη βλέποντας στο πρόσωπό του τον ηγέτη που θα σπάσει επιτέλους τον «γύψο»

της Χούντας.

Στις 04.15 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκιζόταν πρωθυπουργός, βάζοντας και τυπικά τέλος στο στρατιωτικό καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Παρουσία του ανθρώπου της Χούντας, προέδρου Φαίδωνα Γκιζίκη, ο Καραμανλής έδωσε μόνος του το «νενομισμένο όρκο», την ίδια ώρα που οι Αθηναίοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της πρωτεύουσας πανηγυρίζοντας τη πτώση της χούντας.

Στις 25 Ιουλίου 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής απηύθυνε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ζητώντας από τους πολίτες να επιδείξουν πολιτική ωριμότητα τις δύσκολες εκείνες ώρες.

Παράλληλα στη Γενεύη άρχισαν την ίδια ημέρα οι ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κυπριακό. Η κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο έγινε στις 18.00 της 16ης Αυγούστου 1974. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κατάφεραν τότε να θεμελιώσουν το πληρέστερο, από όσα προηγήθηκαν, πολίτευμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από τις δεξιώσεις στις λιτές τελετές

Η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά γεγονότα.

Όλοι περίμεναν την αντάμωση των πολιτικών αρχηγών, τις δηλώσεις, τα «πηγαδάκια» και τις πολιτικές ζυμώσεις εκείνης της ημέρας.

Ακόμα και οι εντυπωσιακές εμφανίσεις των συζύγων των πολιτικών τραβούσαν τα βλέμματα και ήταν αντικείμενο συζήτησης για αρκετές ημέρες.

Στο προεδρικό «κιόσκι» έχουν γίνει σπουδαίες συζητήσεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών, ενώ εικάζεται πως έχουν ληφθεί και σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα.

Μετά το τέλος της δεξίωσης, ουσιαστικά, ξεκινούσαν και τα «μπάνια των πολιτικών».

Ωστόσο η οικονομική κρίση «χτύπησε» και αυτό το σημαντικό γεγονός. Με απόφαση του Κάρολου Παπούλια οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου θα παραμείνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά κλειστοί.

Η σημαντική επέτειος θα τιμηθεί ωστόσο με μια λιτή πρωινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο και την κατάθεση στεφάνου στο Πάρκο Ελευθερίας από τον Κάρολο Παπούλια.

Παπούλιας: Το μίσος δεν είναι λύση

«Η αξία της Δημοκρατίας χρειάζεται διαρκή προστασία και εμβάθυνση», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του για την 39η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«H επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι πάντα μια σημαντική στιγμή μνήμης και περισυλλογής. Θυμόμαστε και τιμάμε τους ανθρώπους που έχασαν πολλά για να κερδίσουμε όλοι ελευθερία και αξιοπρέπεια. Ανακαλούμε ιστορίες προσωπικού μεγαλείου και ηρωισμού, τις συγκλονιστικές διαδρομές των πρωταγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα που διδάσκουν πατριωτισμό και αυταπάρνηση», αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

«Η κρίση κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να αναγνωρίζουμε την αξία της Δημοκρατίας, όχι ως αυτονόητης πραγματικότητας, αλλά ως κατάκτησης που χρειάζεται διαρκή προστασία και εμβάθυνση».

«Στη διάρκεια της μεταπολίτευσης είχαμε μια ανοδική πορεία σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, που σταμάτησε με βίαιο τρόπο επειδή ήταν ασταθές το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε. Η οικονομική κατάρρευση έγινε γρήγορα πολιτική, θεσμική και πολιτισμική κρίση, ένας ανεμοστρόβιλος που συμπαρέσυρε τα πάντα. Η μάχη είναι για τη διασφάλιση της οικονομικής μας αυτοδυναμίας που αποτελεί όρο για την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα είναι μια μάχη εναντίον της υποχώρησης της δημοκρατίας», υπογραμμίζει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει πως «το μίσος και η βία δεν είναι λύση ούτε απάντηση αλλά είναι ίσως το πιο σκοτεινό κομμάτι του προβλήματος».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπούλιας αναφέρει ότι «η σκέψη όλων μας είναι στραμμένη στην Κύπρο που 39 χρόνια μετά την εισβολή παραμένει διχοτομημένη και δοκιμάζεται σήμερα και από μια άλλη κρίση, που δεν πρόκειται να επηρεάσει την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.

«Μία κρίση που, όπως και αυτή που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για ένα καλύτερο μέλλον. Εάν θέλουμε να τιμάμε πραγματικά τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα